You are currently viewing Vastuullisuus näkyy viivan alla

Vastuullisuus näkyy viivan alla

Syyskauden ensimmäisen Kauppakamarilehden teemana on vastuullisuus. Helsingin seudun kauppakamarin Visio paaluttaa, että Helsingin seutu on vuoteen 2050 mennessä Itämeren alueen kilpailukykyisin ja kiinnostavin metropolialue, joka ratkoo globaaleja kestävyysongelmia. Vision mukaan Helsingin seutu on johtava kestävän kehityksen kokeilualusta, jossa tehdyt innovaatiot näkyvät ilmastonmuutoksen torjumisessa globaalisti.

Kun seisoin elokuisena keskiviikkona lähes trooppisessa Helsingin Taiteiden yössä 15-metrisen lajikadon muistomerkin äärellä, olo tuntui hämmentyneeltä ja merkityksettömältä. Suomessa on arvioiden mukaan 2 667 uhanalaista lajia ja hävinneitä lajeja on jo 312.

Eurooppalainen monimuotoisuuden teemakuukausi toukokuussa muistutti, että keskittyisimme siihen, mikä meitä yhdistää, ei siihen mikä meitä jakaa. Yrityksillä on iso rooli vastuullisuuden edistämisessä ja suunnan näyttämisessä. Vaikuttava työ vastuullisuuden eteen vaatii tekoja, jotka ulottuvat yksittäisiä tempauksia ja tapahtumia pidemmälle.

Skanska ja UPM tähtäävät hiilineutraalisuuteen ja haastavat ilmastotalkoisiin kaikki arvoketjun toimijat. Verkostojen voimaa on etsiä vihreää siirtymää vauhdittavia innovaatioita ja jakaa tietoa parhaista käytännöistä.  

Lue lisää Vihreä siirtymä vaatii mukaan kaikki arvoketjun toimijat

Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen vakuuttaa, että ympäristöasiat ovat jokaisen liiketoimintansa tulevaisuutta pohtivan yrityksen strategian ytimessä.  

Lue lisää Ilmastoasiat siirtyivät marginaalista bisneksen ytimeen

Ympäristövastuu ei enää ole vain ympäristöosastojen erillistä tekemistä vaan yritysten strategian ytimessä. Tai ainakin sen pitäisi olla. Yrityksissä ollaan asian suhteen vähän eri viivalla. FIBSin (Finnish Business & Society) tutkimuksen mukaan osa on edelläkävijöitä ja sopeutujia, jotka ovat vasta matkalla kohti kokonaisvaltaista ymmärrystä vastuullisuudesta, ja joille vastuullisuus käsitteenä on osittain epäselvää.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala vakuuttaa, että yritysten vapaaehtoisiin toimiin perustuvan yritysvastuun aika on tulossa päätökseen. Hänen mukaansa sekä suurten että pienten yritysten kannattaa varautua lainsäädännön voimaantuloon ja olla perillä tuotteidensa ja palvelujensa arvoketjuissa piilevistä ihmisoikeus- ja ympäristöriskeistä.  

Lue lisää Vapaaehtoisuuteen pohjautuva yritysvastuu on pian historiaa

Ilmastonmuutoksen torjunta on monelle yritykselle keskeinen vastuullisuusteema, mutta rinnalle on vauhdilla nousemassa työyhteisön monimuotoisuus ja inkluusio, korostaa Futuricen diversiteetistä, inklusiivisuudesta ja tasa-arvosta vastaava johtaja Heidi Pech. Inklusiivinen työympäristö on turvallinen, arvostava ja yhdenvertainen. Monimuotoisuus ja inklusiivisuus tuovat työyhteisöihin lisää luovuutta, taloudellista kannattavuutta ja hyvää mainetta. 

Lue lisää Työpaikan monimuotoisuudesta hyötyvät kaikki

Matka vastuullisuuden mallimetropolialueeksi on monimutkainen ja täynnä vaikeasti ennakoitavia syys-seuraussuhteita. Vastuullisuudessa löytyy jatkuvasti parantamisen paikkoja. Yritysten vastuullisuus ei ole enää ”nice to have”, vaan siitä on tullut ”must have”, kun haluaa menestyä tulevaisuudessa.

Tiina Tikander
viestintäpäällikkö
@Tintti

Kuva: Stephanie vanRossum

Lue myös nämä