Kauppakamarilehti tarttuu tuoreessa numerossaan vaaleihin. Vaaleja ennen käydään kovaa kisaa siitä, mihin äänestäjien tulisi suunnata huomionsa. Onko polttavin vaaliteema tänä vuonna ilmasto, turvallisuus vai maahanmuutto? Helsingin seudun yrityksillä on vahva näkemys siitä, että metropolipolitiikka pitää nostaa näissä vaaleissa puheenaiheeksi – metropolipolitiikan paikka on tulevassa hallitusohjelmassa.
Miten metropolipolitiikassa sitten pistetään uusi vaihde päälle? Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen korostaa, että Helsingin seudun elinvoimasta huolehtimisen pitäisi olla Suomelle keskeinen prioriteetti. Hänen mukaansa maalla tulee olla edes yksi kansainvälisesti tunnettu metropolialue, joka kilpailee maailman muiden metropolien kanssa ja houkuttelee myös muualle Suomeen investointeja ja matkailijoita.
Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen nostaisi metropolipolitiikan kärkiteemoiksi koulutuspaikat, kotoutumisen vahvistamisen ja joukkoliikenteen kehittämisen. ”Helsingin seutua on kehitettävä innovaatio- ja osaamiskeskittymäksi, mikä mahdollistaa uusien työpaikkojen synnyttämisen”, Savolainen sanoo.
Helsinkiläisen kansanedustajan Eveliina Heinäluoman (sd.) mielestä yhteistyön tarve metropolialueen kehittämisessä on entistä suurempi tulevina vuosina. ”Seuraavan hallituksen on pystyttävä tekemään päätöksiä, jotka luovat edellytyksiä pääkaupungin tasapainoiselle kehitykselle”, linjaa Heinäluoma.
Vaalilupauksia Helsingin seudulle
Entä millaisia vaalilupauksia kansanedustajaehdokkaat sitten antavat Helsingin seudun elinvoiman vahvistamiseksi? Kysyimme asiaa neljältä kansanedustajaehdokkaalta. Kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) listan kärkeen nousevat osaavan työvoiman varmistaminen ja työhön kannustava verotus. Kansanedustaja Atte Harjanne (vihr.) korostaa kaupunkeja yleisesti vahvistavia panostuksia osaamiseen, uusiin innovaatioihin ja kilpailtuihin markkinoihin, eikä niiden edistämiseen tarvita hänen mukaansa Helsinki-spesifejä elementtejä. Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo katsoo, että Helsingin seudun elinvoiman vahvistamisessa tärkeintä on laittaa peruspalvelut kuntoon. Hän aloittaisi koulutuksesta. Espoolainen yrittäjä ja ex-olympiaurheilija Mika Poutala (kd.) on sitä mieltä, että pääkaupunkiseudun tarpeita ja huolia ei ole huomioitu riittävästi valtakunnanpolitiikassa.
Metropolipolitiikan tulisi Poutalan mielestä kattaa ainakin rakentamiseen, asumiseen ja osaavan työvoiman saatavuuteen liittyviä yhteisiä teemoja.
Lue millaisia lupauksia ehdokkaat antoivat.
Kehyskuntien kilpailuvalteista kiertotalouteen
Lehden Henkilökuvajutussa Sitrasta kohti uusia urahaasteita siirtyvä Jyrki Katainen kertoo, mikä herätti hänet kiertotalouden merkitykseen. Katainen vakuuttaa, että kestävän kehityksen kannalta hyviä asioida voidaan tehdä markkinatalouden keinoin ja taloudellisesti kannattavasti. Lainsäätäjän tehtävä on luoda tähän toimintaedellytykset. Lue Jyrki Kataisen ajatukset henkilökuva-artikkelista.
Seudun kehyskuntien yritykset ja kunnat ovat yhtä mieltä alueen kilpailuvalteista. Haasteiden ratkaisuun halutaan entistä tiiviimpää yhteistyötä elinkeinoelämän ja kuntien välille. Dicro Oy:n toimitusjohtaja Jari Eiro korostaa, että elinkeinoelämä tarvitsee toimivan yhdyskuntarakenteen. Se tarkoittaa muun muassa järkevää kaavoitusta, riittävää tonttitarjontaa ja toimivaa infraa. Keravan elinkeinojohtaja Tiina Hartman kertoo, että kaupunki ja alueen yritykset erilaisia tapaavat säännöllisesti. ”Emme arvaile, mitä yritykset saattaisivat tulevaisuudessa tarvita. Pyrimme tekemään kaavan aina kunkin yrityksen tarpeen mukaan”, Hartman vakuuttaa. Lue lisää Luoteis-Uudenmaan alueen kilpailuvalteista ja haasteista.
Kuinka vaaleissa käy?
Poliittinen kulttuuri näyttää olevan murroksessa, ja on yhä vaikeampaa ennustaa kuka voittaa kevään vaalit. Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan vaalit ovat vakava asia mutta myös erinomaista viihdettä. ”Vaalien alla julkisuus ja some ovat täynnä vaalitulokseen liittyviä spekulaatioita, ennustuksia ja jossitteluja. Kun tulos tiedetään, alkaa kannunvalanta hallituspohjasta, sen jälkeen ministerinsalkkujen haltijoista”, kirjoittaa Jokisipilä kolumnissaan.
Yltää vaalivoittoon kuka tai mikä tahansa – yksi asia on varmaa: koko Suomen metropolipoli tarvitsee ääntäsi 2. huhtikuuta!
Tiina Tikander
päätoimittaja
Kauppakamarilehti
@tintti