You are currently viewing Rakentaminen herättää suuria tunteita

Rakentaminen herättää suuria tunteita

Vuoden 2022 viimeisen Kauppakamarilehden teemana on rakentaminen, kaavoitus ja liikenne. Nyt puhutaan pitkistä, monimutkaisista ja asiantuntemusta vaativista projekteista. Hankkeista, joihin kohdistuu paljon odotuksia, kuluu isosti suunnittelua ja kytkeytyy ristiriitaisia mielipiteitä. Rakentaminen todella herättää tunteita!

Rakennusalan perusteellisesti tunteva SRV:n toimitusjohtaja ja Helsingin seudun kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Saku Sipola toivoo kaavoitukseen joustoa. Hän korostaa, että liian yksityiskohtainen kaavoitus on keskeinen kipupiste Helsingin seudun kasvussa. 

Lue lisää: Rakennusalan tuntija toivoo joustoa kaavoitukseen

Purkava täydennysrakentaminen voisi mahdollistaa merkittävästi uusia asuntoja Helsingin seudulle. Mutta miten saada hankkeita liikkeelle? Mellunmäen korttelihankkeessa purkavaa täydennysrakentamista on toteutettu yhteistyössä kaavoittajan, sijoittajien ja taloyhtiöiden asukkaiden kanssa. Helsingin ohella potentiaalia vastaavanlaisille hankkeille löytyy myös muualta pääkaupunkiseudulta, arvioi Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava.

Lue lisää:  Potentiaalia tuhansille uusille asunnoille

Vetovoiman ytimessä

Porvoo valmistautuu metropolialueen kasvuun ja suunnittelee kaupunkirakenteen tiivistämistä. Itä-Uudenmaan Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslagin toimitusjohtajan Mathias Kivikosken mielestä täydennysrakentamisen edut ovat kiistattomat, sillä näin voidaan hyödyntää jo olemassa olevaa infrastruktuuria ja palveluja. Hänen mukaansa tiivis rakentaminen mahdollistaa palvelujen säilymisen ja uusien palvelujen syntymisen. ”Porvoon ydinkeskustaa tulee kehittää vetovoimaisemmaksi. Vanha kaupunki houkuttelee runsaasti matkailijoita, mutta tori ympäristöineen kaipaa toimenpiteitä”, Kivikoski sanoo.

Lue lisää: Porvoo hakee askelmerkkejä kestävään kasvuun

Ydinkeskustan elinvoima ei ole kuuma peruna vain Porvoossa. Keskusta-alueen kuihtuminen on herättänyt eri tahot myös Helsingissä. Yhteinen sävel ytimen toimijoiden kesken on löytynyt siitä, että keskustan elinvoimaan vaikuttavat palvelujen monipuolisuus, kaupat, kulttuuri ja hyvät kulkuyhteydet – yhtenä kokonaisuutena. Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimosen mukaan yhdessä kehittämisen tulee näkyä tekoina ja asioiden edistämistä kannattaa edistää erillisten palasten sijaan kokonaisuutena. Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer harmittelee, että mielikuva Helsingin ydinkeskustasta on monelle epäselvä. ”Keskustassa voi tehdä paljon pieniäkin asioita harmaan arjen vastapainoksi. Se sopii erinomaisesti mikromatkakohteeksi”, Bauer vakuuttaa.

Lue lisää: Monipuolisuus varmistaa ydinkeskustan elinvoiman

Kauppakamarilehti tarkastelee myös muun muassa Vantaan ratikan suunnitelmiasatamatunnelia ja Helsingin keskusta-alueen liiketoiminnan kehitystä.

Ensi vuonna Kauppakamarilehti ilmestyy verkkolehtenä neljä kertaa. Lupaamme, että jatkossakin digilehtemme tarttuu yrityksille tärkeisiin seudullisiin teemoihin.

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta lukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme.

Toiveikkaana kohti uutta vuotta!

Tiina Tikander
päätoimittaja
@tintti


Kuva: Meeri Utti

Lue myös nämä