Vuonna 2022 EU tarjoaa entistä laajemmin tukea aineettoman omaisuuden hyödyntämiseen ja hallinnan kehittämiseen.
Ideas Powered for business SME Fund
Pk-yrityksille suunnatun avustusohjelman taustalla on Euroopan komission aloite ja toteutuksesta vastaa Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO).
Patentti- ja rekisterihallitus PRH osallistuu tukiohjelman toteutukseen ja koordinoi IPR-esianalyysipalvelua Suomessa.
Ohjelmasta voi saada tukea
- tavaramerkki- ja mallioikeushakemuksiin EU:ssa, kansallisella tai alueellisella tasolla tai EU:n ulkopuolella
- kansallisiin patenttihakemuksiin sekä
- IP Scan esianalyysipalveluun, jossa kartoitetaan yhdessä asiantuntijan kanssa yrityksen IPR-oikeuksien nykytilaa ja suojaustarpeita, esimerkiksi juuri suojan alueellista laajuutta liiketoimintastrategia ja kasvusuunnitelma huomioiden. Palvelua tarjoavat suomalaiset auktorisoidut asiantuntijat, ja palvelun kesto on noin 1,5 työpäivää.
Tukea haetaan rekisteröitymällä ja täyttämällä EUIPO:n hakemuslomake. Hakemuksen hyväksymisestä ja myönnetyistä arvoseteleistä tulee ilmoitus, jonka jälkeen palvelu tulee lähtökohtaisesti käyttää neljän kuukauden aikana. Maksuista korvattava osuus vaihtelee tuen kohteen mukaan (50–90%), ja yritys voi saada tukea vuoden aikana yhteensä 2 250€.
Nykyisen ohjelman mukaista tukea voi hakea 10.1.2022 alkaen 16.12.2022 asti. Ohjelma jatkuu vuoteen 2024 saakka, ja palvelun kattavuutta suunnitellaan laajennettavan erityisesti patentteihin liittyen.
Ensimmäinen SME Fund -rahasto käynnistyi vuonna 2021, ja tukea annettiin kaikissa 27 jäsenmaassa yhteensä 12 989 yritykselle.
Lisätietoja Patentti- ja rekisterihallituksen ja EUIPO:n sivuilta.
Maija Kärkäs
päällikkö
Enterprise Europe Network
Neuvontapalvelut/Helsingin seudun kauppakamari
maija.karkas@chamber.fi
Enterprise Europe Networkin Kansainväliset sivut | Suomen sivut
IP Helpdeskit
Euroopan komission tarjoamista IP Helpdeskeistä saa maksuttomasti tietoa ja käytännön neuvoja pk-yritysten ja EU-rahoitusta saavien tai hakevien tahojen IP-kysymyksiin:
- käytännönläheisiä oppaita ja tietopaketteja
(esimerkiksi Your Guide to IP Management in International Business ja 10 Steps to Find a Suitable IP Professional) - webinaareja (esimerkiksi European IP Heldeskin tarjonta)
- Helpline-palvelu, jonne voi lähettää konkreettisia IP-oikeuksiin liittyviä kysymyksiä englanniksi.
IP Helpdeskejä on Euroopan lisäksi Intiassa, Kiinassa, Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa, ja uusin Helpdesk on avattu Afrikkaan. Ne toimivat samalla konseptilla ja palveluvalikoimalla.
IP Helpdeskit löytyvät kootusti komission sivuilta.
Toimin European IP Helpdeskin yhteyshenkilönä Suomessa,
ja kysymyksiä voi osoittaa myös minulle osoitteeseen maija.karkas@chamber.fi.
Palvelumme on luottamuksellinen.