Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijat vastaavat henkilökohtaisesti kaikkiin Helsingin seudun, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Rauman, Riihimäki-Hyvinkään, Satakunnan ja Turun kauppakamarien jäsenyrityksistä lähetettyihin kysymyksiin. Yleisesti kiinnostaviin kysymyksiin vastataan julkisesti Vastauspankissa.
Tähän on poimittu Vastauspankista kaksi kysymystä ja vastausta.
Kysymys:
Laki muuttui kilpailukieltosopimusten osalta 2022 ja kilpailukieltoajalta on jatkossa maksettava työntekijälle korvausta. Meillä on myyjien työsopimuksissa 6 kk kilpailukieltosopimus. Kaikki myyjät ovat olleet pitkään talossa ja haluamme pitää heidän sopimuksensa ennallaan. Emme kuitenkaan haluaisi jatkossa solmittavissa työsopimuksissa sitoutua maksamaan heti 6 kk mittaisesta kilpailukiellosta, jos työsopimus jääkin lyhyeksi esimerkiksi siksi, että työntekijä päättää työsopimuksen koeaikana tai irtisanoutuu ensimmäisten työsuhdevuosien aikana. Miten meidän kannattaisi asia sopia?
Vastaus:
Vuoden alusta kilpailukieltosopimuksia koskeva sääntely tosiaan muuttui siten, että kilpailunrajoitusajalta tulee maksaa korvausta. Korvaus on enintään 6 kuukauden mittaiselta rajoitusajalta 40 %: työntekijän palkasta ja 60 %:a jos rajoitusaika on yli 6 kuukautta
Laki ei kuitenkaan estä sopimasta kilpailukiellosta porrastetusti tai siten, että kilpailukieltosopimus tulee voimaan vasta esimerkiksi koeajan päätyttyä. Kilpailukiellon kesto voidaan uusiin työsopimuksiin kirjata esimerkiksi seuraavasti:
Kilpailukiellon pituus määräytyy työsuhteen keston perusteella. Jos työsuhde on ollut voimassa irtisanomishetkellä:
- alle 6 kuukautta, ei kilpailukieltoa
- yli 6 kuukautta, mutta alle 3 vuotta, on kilpailukielto 3 kuukautta
- yli 3 vuotta, on kilpailukielto 6 kuukautta
Porrastusta tehtäessä on huomioitava, että jos rajoitusaika sovitaan yli 6 kuukaudeksi, maksetaan 60 %:n korvaus koko rajoitusajalta, ei siis vain 6 kuukautta ylittävältä osalta.
Kysymys:
Maksetaanko verovapaasta polkupyöräedusta sosiaalivakuutusmaksuja?
Vastaus:
Sairausvakuutusmaksua maksetaan veronalaisesta polkupyöräedun osuudesta. Työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja tapaturmavakuutusmaksu maksetaan vain veronalaisesta polkupyöräedun osuudesta silloin, jos etu annetaan työntekijälle palkanlisänä. Jos etu annetaan palkanosana siten, että etu pienentää työntekijä bruttorahapalkkaa kokonaispalkan säilyessä ennallaan, työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja tapaturmavakuutusmaksu maksetaan myös verovapaasta osuudesta.
Helsingin seudun kauppakamarin lakimiehet vastaavat yleisesti kiinnostaviin kysymyksiin julkisesti Vastauspankissa.
Kauppakamarin jäsenenä yrityksesi on enemmän. Mitä jäsenyys kauppakamarissa tarjoaa. Tutustu palveluihimme.