Kauppakamarilehti tarttuu yritysten menestystä vauhdittaviin aiheisiin Helsingin seudulla. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä verkkolehti syventyy seudullisiin teemoihin ja taustoittaa ajankohtaisia ilmiöitä.
Entsyymit tuotetaan elävistä mikrobeista, joita Roalin tehtaalla kasvatetaan noin 14 metrin korkuisissa ja tilavuudeltaan 150 kuutiometrin terässäiliöissä. Toimitusjohtaja Pekka Kekki-

Nurmijärveläinen Roal nousi entsyymeissä maailman kärkeen

Rajamäellä entsyymeitä valmistava Roal kuuluu alansa markkinajohtajiin maailmassa. Menestys viennissä perustuu pitkäjänteiseen tuotekehitykseen ja isoihin investointeihin. Kauppakamarilehti tutustui yhtiön tuotantolaitokseen.

Roal Oy:n tuotantolaitokset levittäytyvät laajalle tontille Nurmijärven Rajamäen teollisuusalueella. Harva ulkopuolinen kuitenkaan tietää, että yritys kuuluu toimialansa ehdottomaan kärkeen koko maailmassa.

Toimitusjohtaja Pekka Kekin mielestä tämä on ymmärrettävää. Roal valmistaa suurelle yleisölle tuntemattomia teollisuuden entsyymejä. Lisäksi koko tuotanto menee käytännössä vientiin.

– Kosketuspintaa Suomeen on varsin vähän. Alan globaaleilla markkinoilla meidät kuitenkin tunnetaan, Kekki sanoo.

Roal on markkinajohtaja tai kakkonen fytaasi-entsyymissä, joka on rehuteollisuuden eniten käyttämä entsyymi maailmassa.

Entsyymien valmistus Rajamäellä alkoi Alkon ja saksalaisen Röhmin yhteisyrityksenä 1990-luvun alussa. Nykyisin Roal on sataprosenttisesti brittiläisen ABF-konsernin eli Associated British Foods plc:n omistama. Viimeisin yritysjärjestely tehtiin tänä vuonna maaliskuussa, kun Alkon ja Altian seuraaja Anora möi osuutensa brittiyhtiölle.

Roalin toimitusjohtaja Pekka Kekki.
Roal valmistaa suurelle yleisölle tuntemattomia teollisuuden entsyymejä. Lisäksi koko tuotanto menee käytännössä vientiin. Roal on markkinajohtaja tai kakkonen fytaasi-entsyymissä, joka on rehuteollisuuden eniten käyttämä entsyymi maailmassa, kertoo Pekka Kekki.

Tuotantoon sadan miljoonan investoinnit

Entsyymit tuotetaan elävistä mikrobeista, joita Roalin tehtaalla kasvatetaan noin 14 metrin korkuisissa ja tilavuudeltaan 150 kuutiometrin terässäiliöissä. Kekki aloitti toimitusjohtajana 16 vuotta sitten ja arvioi, että hänen aikanaan tuotannon kehittämiseen on investoitu noin sata miljoonaa euroa.

Roalille tärkeä kumppani on ollut jo pitkään saksalainen AB Enzymes, joka kuuluu nykyisin samaan ABF-konserniin. Kumppani on valmistanuttanut Rajamäellä omien patenttiensa alaisia tuotteita ja rahoittanut Roalin tuotantoon tehtyjä investointeja.

Tiiviiseen yhteistyöhön kuuluvat myös entsyymien markkinointi, myynti ja jakelu eri puolille maailmaa. Roal toimittaa nestemäisessä tai jauhemaisessa muodossa olevat tuotteet rekoilla AB Enzymesin ja konsernin toisen yhtiön AB Vistan toimipisteisiin Pohjois-Saksan Reinfeldiin ja Hollannin Rotterdamiin. Sieltä kumppanit hoitavat logistiikan loppuasiakkaille.

Entsyymejä eri puolille maailmaa

Roalin tuotannosta 55 prosenttia on rehuteollisuudelle meneviä entsyymejä. Niiden tärkeimmät markkinat ovat Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.

Neljäsosa valmistuksesta on leivontateollisuuden entsyymejä, joiden päämarkkina on Eurooppa. Roalin tuoterepertuaariin kuuluu myös muun elintarviketeollisuuden sekä paperi- ja tekstiiliteollisuuden käyttämiä entsyymejä.

– Etenkin rehuentsyymeissä hintakilpailu on äärimmäisen kovaa. Hinnat laskevat joka vuosi. Omien marginaalien puolustaminen edellyttää, että parannamme koko ajan oman tuotantomme tehokkuutta, Kekki sanoo.

Kannattavuuden lisäämiseksi Roal on panostanut paljon tuotekehitykseen ja prosessien kehittämiseen. Pari vuotta sitten yhtiö sai valmiiksi ison investoinnin, jonka painopiste oli tuotantokapasiteetin laajentamisen ohella energiatehokkuudessa.

Sähkönkulutus putosi yli kolmanneksella, kun tuotantolaitos siirtyi viileää ulkoilmaa hyödyntävään vapaajäähdytykseen. Myös mikrobien fermentoinnissa syntyvä lämpö otetaan nyt talteen ja hyödynnetään kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen.

Laaja tuotekehitys liiketoiminnan perusta

Roalin keskeinen kilpailuvaltti on ollut Trichoderma-homeen valjastaminen tehokkaaseen tuotantokäyttöön. Homeella tuotetaan asiakkaiden tarvitsemia entsyymejä.

Osaaminen perustuu Alkon laboratoriossa aikanaan kehitettyihin menetelmiin, joita on koko ajan viety eteenpäin. Nykyisin tuotekehitys perustuu geenimuuntelun hyödyntämiseen.

– Tuotekehitys on liiketoiminnan kasvun ja kannattavuuden edellytys. Se auttaa tehostamaan sekä omaa että loppuasiakkaittemme tuotantoa, Kekki perustelee.

Roalin runsaasta 170 työntekijästä noin 45 työskentelee tuotekehityksessä. He ovat muun muassa molekyylibiologeja, bioinformaatikkoja ja muita luonnontieteiden osaajia.

Kekin mukaan suomalaisten yliopistojen koulutus biotieteissä on hyvällä tasolla. Roalin tarpeisiin osaajia on ainakin toistaiseksi riittänyt.

– On kuitenkin hieman paradoksaalista, että kun molekyylibiologin avoimeen paikkaan löytyy yleensä hyviä hakijoita, niin päteviä sähköasentajia on vaikeampi löytää.
Monen muun yritysjohtajan tavoin Kekki on huolissaan osaavan ja motivoituneen ammatillisten henkilöstön saatavuudesta tulevaisuudessa.

– Korkeakoulutuksen lisäksi myös ammatilliseen opetukseen tulisi panostaa nykyistä enemmän. Myös ammatillisten työtehtävien arvostusta ja houkuttelevuutta nuorille on lisättävä.

Nurmijärvi tehtaalle hyvä sijaintipaikka

Roalin tuotanto päätettiin aikanaan aloittaa Rajamäellä, koska naapurissa sijaitsivat Alkon tuotantolaitokset. Kekin mielestä Nurmijärvi on hyvä sijaintipaikka kansainvälisillä markkinoilla toimivalle yritykselle.

– Meille tärkeät satamat ja Helsinki-Vantaan lentoasema ovat hyvin saavutettavissa. Myös tonttimaata tuotannon laajentamiseen on ollut hyvin saatavilla.

– Sijaintipaikan haaste on, että monelle Helsingin alueella asuvalle erikoisosaajalle työmatka julkisella liikenteellä on hankalaa. Käytännössä tarvitaan oma auto.

Roal on kasvattanut vuosien varrella liikevaihtoaan tasaisesti. Tilikaudella 2022–2023 se oli 74 miljoonaa euroa.

– Roalin aloittaessa biotekniikka oli rahareikä. Nyt se on hyvää liiketoimintaa. Menestys on kuitenkin vaatinut pitkää aikaväliä ja isoja panostuksia tuotekehitykseen ja tuotantoprosesseihin, Kekki huomauttaa.

Siirtyminen kokonaan ABF:n omistukseen oli Kekin mukaan myönteinen asia Roalille. ABF on kansainvälinen elintarvike-, raaka-aine- ja vähittäiskauppakonserni, jonka liikevaihto on 20 miljardia puntaa ja sillä on 133 000 työntekijää 55 maassa.

– Entistä selkeämpi yritysrakenne helpottaa asioiden hoitamista, on sitten kyse tuotannon kehittämisestä Rajamäellä tai tuotteiden markkinoinnista maailmalla. Kuuluminen isoon konserniin tekee meistä myös entistä luotettavamman kumppanin asiakkaiden silmissä.

Fakta

Entsyymit tehostavat teollisuuden prosesseja

Roal valmistaa teollisuuden entsyymejä, jotka biomolekyyleinä toimivat katalyytteina eli nopeuttavat kemiallisia reaktioita.

Yhtiön valmistamia entsyymejä hyödynnetään monella teollisuudenalalla. Rehuteollisuudessa ne parantavat rehun ravintoaineiden imeytymistä eläimen ruuansulatuselimistössä.

Leivonnassa entsyymit parantavat taikinan rakennetta ja leivän säilyvyyttä. Mehu- ja viiniteollisuus käyttää niitä saadakseen hedelmien mehun mahdollisimman tarkasti talteen.

Teollisia entsyymejä hyödynnetään myös esimerkiksi pesuaineiden valmistuksessa, paperi- ja massateollisuudessa sekä tekstiiliteollisuudessa muun muassa farkkukankaiden käsittelyssä.

Avainsanat

Lue ja kehity

Haluatko pysyä ajan tasalla ja varmistaa, että käytössäsi ovat aina tuoreimmat ammattikirjat? Hanki käyttöösi sähköisten kirjojen Ammattikirjasto – tilaa yhden aihealueen kokoelma tai kattavasti koko Ammattikirjaston sisältö.

Lisää luettavaa

Neljälle suomalaiselle hankkeelle yhteensä 260 miljoonaa euroa - EU:n innovaatiorahastohaku käyntiin taas joulukuussa
EU:n innovaatiorahasto on yksi maailman suurimmista rahoitusohjelmista, jonka avulla tuetaan vähähiilisten...
Lue juttu ›
Suomen kieltä tarvitaan kotoutumiseen
Kattavilla englanninkielisillä palveluilla on hyvä houkutella kansainvälisiä osaajia Suomeen. Kotoutuakseen...
Lue juttu ›
Osaajien avulla maailmalle
Tässä Kauppakamarilehdessä lähdetään maailmalle. Mistä kasvua? Ja miten? Kun yritys havaitsee kasvumahdollisuuksia...
Lue juttu ›
Helsingin maahanmuuttojohtaja Glenn Gassen: Vienti sujuu parhaiten kohdemaan kielellä
Kansainvälistyvän yrityksen kannattaa hyödyntää maahanmuuttajien kielitaitoa ja kulttuuriosaamista. Oppia...
Lue juttu ›
Vientiä vauhdittavaa osaamista voi kerryttää monella tapaa
Vientimarkkinoille tähyävällä yrityksellä on monta tapaa hankkia kansainvälistä osaamista. Vientiä voi...
Lue juttu ›
Hallitusammattilainen ja Matkalla johtajaksi -podcastin vetäjä Petra Erätuli: Pk-yrityksenkin kannattaa panostaa hallitustyöhön
Yritysten hallituksiin tarvitaan lisää erilaista osaamista ja ihmisiä eri taustoista. Tästä olisi hyötyä...
Lue juttu ›

Lisää luettavaa

2/2024
Alueelta
Neljälle suomalaiselle hankkeelle yhteensä 260 miljoonaa euroa - EU:n innovaatiorahastohaku käyntiin taas joulukuussa
EU:n innovaatiorahasto on yksi maailman suurimmista rahoitusohjelmista, jonka avulla tuetaan vähähiilisten...
Suomen kieltä tarvitaan kotoutumiseen
Kattavilla englanninkielisillä palveluilla on hyvä houkutella kansainvälisiä osaajia Suomeen. Kotoutuakseen...
Osaajien avulla maailmalle
Tässä Kauppakamarilehdessä lähdetään maailmalle. Mistä kasvua? Ja miten? Kun yritys havaitsee kasvumahdollisuuksia...
Helsingin maahanmuuttojohtaja Glenn Gassen: Vienti sujuu parhaiten kohdemaan kielellä
Kansainvälistyvän yrityksen kannattaa hyödyntää maahanmuuttajien kielitaitoa ja kulttuuriosaamista. Oppia...
Vientiä vauhdittavaa osaamista voi kerryttää monella tapaa
Vientimarkkinoille tähyävällä yrityksellä on monta tapaa hankkia kansainvälistä osaamista. Vientiä voi...
Hallitusammattilainen ja Matkalla johtajaksi -podcastin vetäjä Petra Erätuli: Pk-yrityksenkin kannattaa panostaa hallitustyöhön
Yritysten hallituksiin tarvitaan lisää erilaista osaamista ja ihmisiä eri taustoista. Tästä olisi hyötyä...
Onko työnantajan myönnettävä työntekijälle opintovapaa?
Opintovapaalla tarkoitetaan työntekijän omasta halusta ja hakemuksesta työstä saamaa vapaata, jonka aikana...
Osaamisen kehittäminen – lakisääteinen velvollisuus ja yrityksen kilpailukyvyn edellytys
Taitojen ja ammattiosaamisen jatkuva kehittäminen ei ole vain työntekijöiden etu, vaan myös työnantajan...
Seuraa näitä 13.11.2024
Työterveyslaitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoiden laatima työturvallisuuslain...
Ehdotuksia yritysten hallinnollisen taakan vähentämiseksi
Yritysten on laadittava määräajoin useita talousasioihin ja verotukseen liittyviä kuukausi- ja vuosi-ilmoituksia...
Kansainvälistymispalveluilla apua maailmalle
Helsingin seudun kauppakamarin kansainvälistymispalvelut auttavat yrityksiä kansainvälisillä markkinoilla,...
Suomi tarvitsee aivotuontia
Valtaosa hyvistä ideoista on aina ollut ja tulee aina olemaan tuontitavaraa. Usein helpoin tapa tuoda...
Mitä kuuluu insinööreille?
Yhteiskunnan teknistyminen teki Suomesta 1900-luvun lopulla insinöörivetoisen maan. Tällä vuosituhannella...
Uusi kaupunginjohtaja Tomas Björkroth: Loviisan kannattaa hakea kasvua matkailusta
Loviisan palvelualoilla on paljon pienyrityksiä, jotka hyötyisivät matkailun kasvusta. Alueen monipuolinen...
Miksi DEI-teemat kannattaa huomioida yrityksissä?
Lainsäädäntö asettaa raamit sille, että työelämässä toimitaan syrjimättömästi, yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti....
Työntekijä on suunnitellussa hammasleikkauksessa, onko sairausloma palkallinen? Vastauksia kysymyksiin KauppakamariTiedon Vastauspankista
Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijat vastaavat henkilökohtaisesti kaikkiin Helsingin seudun,...
Acquiring Skills to Boost Exports in Many Ways
A company aiming for export markets has several ways to gain international expertise. Export can be accelerated...
Ydinkeskustan vetovoiman salaisuus on monipuolisuus
Helsingin ydinkeskusta ei ole elpynyt koronavuosista, toisin kuin muut pohjoismaiset suuret pääkaupungit....
Mistä on menestyvät kaupungit tehty?
Kannusteista, veroratkaisuista, tiedosta, turvallisuudesta ja luonnosta, kertovat tässä lehdessä haastatellut...
Ekonomisti lisäisi Helsingin vetovoimaa kannustimilla
Aki Kangasharjun mielestä Helsingin seudun kilpailukyky vaatii lisää kannustimia yrittäjyyteen ja innovointiin....