Olemme haasteista huolimatta onnistuneet houkuttelemaan Suomeen kasvavan määrän osaajia, viime vuonna työperäisiä oleskelulupia myönnettiin noin 16 000. ETLAn laskelmien mukaan tarvitsemme kuitenkin tulevina vuosina noin 44 000 osaajaa vuosittain maailmalla, jotta voimme ylläpitää nykyisen huoltosuhteen. Nykyinen määrä ei siis riitä, vaan houkuttelua on tehtävä entistä järjestelmällisemmin ja suomalaisia työpaikkoja on markkinoitava maailmalla aktiivisesti.
Samaan aikaan on käännettävä katse pitovoimaan. Nyt kun olemme onnistuneet houkuttelemaan maailmalta ison joukon osaajia ja hamuamme yhä kasvavaa joukkoa, on huolehdittava jo tänne tulleiden viihtyvyydestä. Juuri he ovat parhaita valttikorttejamme kertomaan uusille tulijoille Suomen hienouksista – miksi tulla juuri tänne elämään ja työskentelemään.
Yrityksiltä tämä vaatii entistä parempaa kyvykkyyttä vastaanottoon ja sitouttamiseen. On selvää, että tulijoilta ei voida kaikilla aloilla odottaa sujuvaa suomen kielen taitoa. Meidän onkin totuteltava yhä enemmän käyttämään työpaikoilla englantia, vaikka se alussa tuntuisikin vaikealta. Ei riitä, että käännetään ohjeet ja viestintä. Tarvitaan myös yhteinen kieli arkiseen kommunikointiin ja kuulumisten vaihtoon. Onneksi me Suomessa puhumme verrattain hyvää englantia ja usein ”rallienglannilla” pärjää oikein hyvin. Tämä vaatii yrityksiltä rohkeutta, mutta valitettavasti ei vielä riitä. Meidän on kyettävä luomaan työpaikoille sellainen ilmapiiri, että jokainen yksilö tuntee olonsa turvalliseksi, tasavertaiseksi ja huomioon otetuksi.
Voimme jokainen hoitaa oman osuutemme tässä palapelissä ja toivottaa tulijat tervetulleiksi ja pitää yhdessä huolta siitä, että he integroituvat suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan. Näin mahdollistamme sen, että he voivat kokea uuden kotimaansa omakseen ja rakentaa tänne elämänsä pitkällä tähtäimellä.
Elina Koskela
johtaja, kansainvälinen henkilöstö
Barona
Lue myös: Ennakointikamari auttaa löytämään lääkkeitä osaajapulaan