Glasgow´n kansainvälinen ilmastokokous vahvisti kansakuntien tietoisuutta ja sitoutumista yhteisiin ilmastotavoitteisiin. Vaikka monien suurten hiilipäästäjämaiden ilmastotavoitteet ovat vielä kaukana kansainvälisistä tavoitteista, kaikkien talouksien suunta on nyt kohti pienempiä päästöjä ja ilmaston lämpenemisen rajoittamista. Tämä on tärkeää kilpailuneutraalisuuden kannalta.
Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen antaa yrityksille paljon pohdittavaa. Etenkin materiaalitalouden, energian käytön ja liikenteen kehittämisessä ilmastokysymykset on otettava aiempaa vahvemmin huomioon. Niihin kehitettävät ratkaisut avaavat samalla uusia markkinoita. Suomalaisyrityksillä onkin paljon annettavaa maailman hiilipäästöjen vähentämiseen.
Myös alueiden ja kuntien kehittämisessä ympäristönäkökohdat otetaan entistä painavammin huomioon. Esimerkiksi Helsinki on uudessa kaupunkistrategiassaan asettanut tavoitteeksi hiilineutraalisuuden saavuttamisen jo vuonna 2030. On tärkeää, että ratkaisuja hiilipäästöjen vähentämisen etsitään hyvässä yhteistyössä viranomaisten ja yritysten kesken. Näin voidaan taata, että ympäristön kannalta kestävät ratkaisut osoittautuvat kestäviksi myös taloudellisesti.
Suomessa yritykset ovat ottaneet hyvin aktiivisen roolin ilmastomuutoksen torjumisessa. Toimialoittain on laadittu vähähiilitiekarttoja, jotka antavat hyvän pohjan toimien suunnittelulle. Yrityksille on tarjolla apua ja neuvoja oman toiminnan hiilijalanjäljen selvittämiseen ja ilmastopäästöjen vähentämiseen. Esimerkiksi Keskuskauppakamarin ilmastositoumus siihen liittyvine koulutuksineen antaa hyvät eväät yrityksen omien toimenpiteiden suunnitteluun. Myös Helsingin seudun kauppakamarissa järjestämme koulutusta ja jäsentapahtumia aiheesta.
Aktiivinen vastuullisuustyö ansaitsee huomiota ja positiivisten esimerkkien esille tuontia. Keskuskauppakamari on aloittanut Vuoden vastuullisuusteko -palkinnon jakamisen. Ensimmäiseksi palkinnon saajaksi valittiin 4H Suomen taimiteko, joka on ryhtynyt konkreettisiin toimiin yritysten ja yksityishenkilöiden hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi. Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Taimia istuttavat suomalaiset nuoret. Vastuullisuutta parhaimmillaan!