Työnteko-oikeus opiskelijan oleskeluluvalla
Työnantajan pohtiessa opiskelijan oleskeluluvalla Suomessa oleskelevan kolmannen maan kansalaisen palkkaamista esimerkiksi kesätyöntekijäksi, on tärkeää huomioida tutkija- ja opiskelijalaissa asetettu työnteko-oikeuden rajoitus.
Jos tehtävä työ on tutkintoon sisältyvää työharjoittelua tai opintoihin sisältyvän lopputyön tekemistä ansiotyönä, opiskelija saa tehdä työtä ilman ajallisia rajoitteita. Jos tehtävä työ taas on tutkintoon tai opintoihin kuulumatonta muuta työtä, on työn määrä rajoitettu kalenterivuoden aikana keskimäärin 30 tuntiin viikossa. Viikkotuntimäärä voi siis ylittyä joinakin viikkoina, kunhan tunnit kalenterivuoden lopussa ovat tasoittuneet keskimäärin 30 tuntiin viikossa (1 560 tuntia/vuosi). Kesätyöntekijä voi esimerkiksi työskennellä kokoaikaisesti loma-aikana millä tahansa alalla, jos hän työskentelee vähemmän muun osan kalenterivuodesta.
Maahanmuuttoviraston tutkija- ja opiskelijalakia koskevan soveltamisohjeen mukaan tutkintoon sisältyvään työharjoitteluun rinnastetaan vakiintuneen tulkinnan mukaan myös sellainen oppisopimuskoulutus, jolla opiskelija hankkii enintään puolet osaamisestaan ja tästä syystä suorittaa opintoja opiskelijan oleskeluluvalla. Oppisopimuskoulutukseen osallistumista ei siis lasketa mukaan tuntirajoitukseen. Maahanmuuttovirasto on myös verkkosivuillaan ohjeistanut tutkintoon sisältyvän työn osalta, että jo sopimusvaiheessa tulisi olla sovittu, että tehdystä työstä saa opintopisteitä. Jos työt siis kirjattaisiin opintoihin kuuluvaksi harjoitteluksi vasta jälkikäteen, tulisi tehty työ laskea mukaan 30 tunnin rajoitukseen. Työntekijältä kannattaakin kyseisen ohjeistuksen perusteella varmistaa jo palkkausvaiheessa, että hän on varmistanut oppilaitokseltaan oikeuden opintopisteisiin.
Työnantajan velvollisuus varmistaa ulkomaalaisen työnteko-oikeus
Ulkomaalaislain mukaan työnantajan on muun ohella varmistauduttava siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on työnteko-oikeus. Työnteko-oikeus tulee siis tarkastaa myös työntekijöiltä, jotka ovat ulkomaalaisia opiskelijoita. Työnantaja ja työntekijä yhdessä huolehtivat siitä, että opiskelijan oleskeluluvalla Suomessa oleskelevan työnteon tuntimäärä ei ylity. Työsuojeluhallinto valvoo työnteon määrää. Maahanmuuttovirasto puolestaan suorittaa jälkivalvontaa, jonka tarkoituksena on varmistaa täyttääkö opiskelija edelleen opiskelijan oleskeluluvan edellytykset.
Jälkivalvonnassa Maahanmuuttovirasto voi kiinnittää huomiota esimerkiksi opintojen etenemiseen ajallaan ja työntekoon käytettyyn aikaan. Mikäli opiskelijan oleskeluluvan myöntämisen edellytyksiä ei enää ole olemassa, voi Maahanmuuttovirasto harkita oleskeluluvan peruuttamista.
Maija Pussinen
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Kansainvälinen työvoima, työsuhde-, palkanlaskenta- ja henkilöstöasiat.
International House Helsingin työnantajaneuvonta ja Talent Helsinki
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Tarvitsetko lakineuvoja tai ohjeistusta esihenkilötyöhön, palkanlaskentaan, kirjanpitoon, verotukseen, sopimuksiin tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa?
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi! Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti.