1) Voidaanko työntekijöille hankkia älysormukset verovapaasti?
Vain tavanomainen ja kohtuullinen terveydenhuolto on verovapaata. Vaikka työterveyshuollon toimintasuunnitelmassa olisi mainittu älykellot ja älysormukset, niiden hankkiminen työntekijöille ei ole verovapaata terveydenhuoltoa.
Jukka Koivumäki
veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari
2) Työntekijä ilmoittaa olevansa pois työstä hajonneen auton vuoksi. Onko kyseessä luvallinen vai luvaton poissaolo?
Pelkästään auton hajoaminen ei ole peruste olla tulematta töihin, vaan tällaisessa tilanteessa tulee aina ottaa yhteyttä työnantajaan ja pyrkiä järjestämään työn tekeminen tai sopia poissaolosta.
Työntekijä on velvollinen järjestämään oman työmatkansa ja saapumaan työpaikalle, mikäli työ vaatii läsnäoloa eikä etätyö ole mahdollista. Työntekijän tulee käyttää käytössään olevat realistiset keinot työpaikalle pääsemiseksi, mutta mikäli tämä ei syystä tai toisesta ole mahdollista, voi työnantajan kanssa sopia esimerkiksi työvuorojen muutoksesta tai saldovapaiden käytöstä. Mikäli muut järjestelyt eivät onnistu, on kyseessä palkaton poissaolo.
Se, onko poissaolo luvaton vai luvallinen, on tapauskohtaista ja riippuu siitä, mitä asiasta työnantajan kanssa on keskusteltu ja sovittu.
3) Voiko työnantaja peruuttaa yksittäisen lomautuspäivän, kun lomautusilmoitus on annettu lyhentämällä viikkotyöaikaa yksittäisillä, erikseen listatuilla lomautuspäivillä?
Työsopimuslaissa ei ole säännöksiä lomautuksen siirtämisestä, peruuttamisesta tai keskeyttämisestä. Ensisijaisesti muutokset annettuun lomautusilmoitukseen tehdään siis antamalla uusi lomautusilmoitus, noudattaen uutta lomautusilmoitusaikaa. Työehtosopimuksissa saattaa olla erityisesti siirtoa ja keskeyttämistä koskevia määräyksiä, jotka on syytä tarkastaa.
Työnantajalla on velvollisuus peruuttaa annettu lomautus ennen lomautuksen alkamista, mikäli lomautukselle ei ole enää edellytyksiä, eli aiemmin annetun lomautuksen ajalle on ilmaantunut työtä. Ilman nimenomaista työehtosopimusmääräystä tai työntekijän kanssa sopimista tällöinkin toimitaan normaaleja ilmoitusaikoja noudattaen.
Mikäli lomautus on jo alkanut tilapäisen työn ilmetessä, on kyse lomautuksen keskeyttämisestä. Laki ei tunne lomautuksen keskeyttämistä, minkä vuoksi ilman erityisiä työehtosopimusmääräyksiä siitä voidaan ainoastaan sopia työnantajan ja työntekijän välillä. Mikäli lomautuksen keskeyttämisestä ei sovita, on työnantajan ainut keino päättää lomautus ilmaantuneen työn ajaksi ilmoittamalla työstä seitsemän päivää aikaisemmin ja jatkaa lomautusta uudella lomautusilmoituksella, uutta lomautusilmoitusaikaa noudattaen. Tämä on mahdollista ainoastaan toistaiseksi voimassa olevissa lomautuksissa.
Kysymyksiin 2 ja 3 vastasi:
Janita Päivämaa
juristi
Helsingin seudun kauppakamari
4) Minkä arvoisen syntymäpäivälahjan työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti?
Työnantajan työntekijälle antama tavanomainen ja kohtuullinen merkkipäivälahja on verovapaa, jos se on annettu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena. Edellytyksenä on lisäksi, että työnantaja noudattaa lahjojen antamisessa selkeää käytäntöä, joka koskee koko henkilökuntaa. Työntekijän tavanomaisia merkkipäiviä ovat esimerkiksi 40-, 50-, 60- ja 70-vuotissyntymäpäivät, kun taas esimerkiksi 65-vuotislahjaa ei ole oikeuskäytännössä hyväksytty verovapaaksi. Työntekijän merkkipäivälahjan kohtuullinen arvo on enintään työntekijän 1–2 viikon bruttopalkkaa vastaava määrä.
Lue tarkemmin Verohallinnon ohjeen Henkilökuntaedut verotuksessa kohdasta 3.4 Lahjat.
Reetta Riihimäki
juristi, OTM
Helsingin seudun kauppakamari
Lue lisää KauppakamariTiedon vastauspankista >>
Helsingin seudun kauppakamarista maksuton neuvontapalvelu jäsenille!
Kauppakamaritieto
Aina ajantasainen tietolähteesi taloushallinnosta, verotuksesta, ulkomaankaupasta, työsuhteesta ja juridiikasta.
Tilaa yksittäisiä teoksia, tuotepaketteja tai maksuttomat koekäyttötunnukset KauppakamariKaupasta!