Mitä teet, kun kohtaat työssäsi arvoristiriidan?
Toimitko työnantajasi arvojen vastaisesti, koska totuuden kertominen saattaisi sinut ikävään valoon? Vai uskallatko nostaa tärkeän asian esille ja tehdä oikein silläkin uhalla, että et olekaan enää työpaikkasi kovin tekijä?
Tavoitteena eettisesti kestävä työelämä -kirjassa kerrotaan muun muassa työpaikan arvoristiriidoista, arkisista työpaikan eettisistä ongelmista. Tutkimuksen mukaan parhaiten arvoristiriidan selättävät ihmiset, jotka ovat ennalta sanoittaneet vaikean tilanteen jonkun luotettunsa kanssa. Ulkopuolinen luotettu saattaa olla paras vaihtoehto, sillä tutkimuksissa on myös havaittu, että epärehellisyyttä saattaa lisätä tilanne, jossa sääntöjä voi rikkoa yhdessä.
Kirjoittajat kiinnittävät huomiota siihen, että yrityksen formaalit säännöt ja eettiset ohjeet eivät riitä ohjaamaan työntekijöitä toimimaan oikein, jos yrityksen arjen käytännöt ohjaavat eri suuntaan. Kirja suosittelee tarkastelemaan organisaation arvoja: eettisesti kestävä yrityskulttuuri syntyy, kun yrityksen kulttuuri on linjassa sen arvojen kanssa.
Myös yrityksen mittarit saattavat olla ristiriidassa sen arvojen ja toimintaidean kanssa. Jos yrityksen koko maine perustuu turvallisuuteen, ei yrityksen mittaristossa kannata korostaa kustannustehokkuutta ja nopeutta.
Kirja on tarkoitettu sekä johtamisen, vastuullisuusteemojen ja henkilöstöhallinnon parissa työskenteleville että ihan jokaiselle, joka osaltaan haluaa edistää eettisesti kestävää työelämää. Teokseen voi tutustua Helsingin seudun kauppakamarin KauppakamariKaupassa.
Tavoitteena eettisesti kestävä työelämä
Sanna Kalliokoski on compliance-ohjelmien, riskienhallinnan ja kestävyysraportoinnin (CSRD) ammattilainen. Sannalla on yli kymmenen vuoden kokemus rahoitusalalta, ja viime vuodet Sanna on sparrannut organisaatioita erilaisten kestävän työelämän teemojen parissa mm. auttamalla complianceen ja riskienhallintaan liittyvissä projekteissa sekä tukemalla kestävyysraportointityön käynnistämisessä. Taloudellisen vastuun ja hyvän hallinnon teemat ovat lähellä Sannan sydäntä.
Kia Karvetti on yhdenvertaisen, monimuotoisen ja inklusiivisen työelämän asiantuntija. Kia on koulutukseltaan antropologi ja auttaa päivätyökseen organisaatioita kehittämään vastuullisuustyötään ja yrityskulttuuriaan erityisesti sosiaalisen vastuun ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Kialla on työhistoriaa myös viestinnän tehtävistä ja hän vastaa Code of Conduct Companyn viestinnästä.
Niina Ratsula on Code of Conduct Companyn perustaja, joka ennen yrittäjäpolkuaan työskenteli yli vuosikymmenen ajan kansainvälisissä pörssiyrityksissä ethics & compliance -ohjelmien ja hyvän hallinnon kehittämisen parissa. Niina väitteli vuonna 2020 kauppatieteiden tohtoriksi keskeisenä väitteenä ajatus, että yrityskulttuuri on se, mikä ratkaisee organisaation kyvyn toimia oikein. Niina oli myös perustamassa Nordic Business Ethics Initiativea, joka tuottaa tutkimusta bisnesetiikan kysymyksistä ja toimii eettisten liiketoiminnan haasteiden ja mahdollisuuksien keskustelufoorumina. Niina on kirjoittanut useita vastuullisuuden ja eettisyyden teemaan liittyviä kirjoja.