EU:n tekoälysäädös astui voimaan 1.8.2024
Elokuun alussa voimaan tulleen EU:n tekoälysäädöksen tavoitteena on edistää innovointia ja varmistaa, että tekoälyjärjestelmät ovat turvallisia ja perusoikeuksien mukaisia.
Tekoälysäädöksessä tekoälyjärjestelmille asetetaan neljä riskitasoa sen perusteella, millaisia haittoja järjestelmät voivat aiheuttaa yksilöille ja yhteiskunnalle. Jokainen riskitaso sisältää omat vaatimuksensa ja velvoitteensa.
Yritykselle voidaan määrätä sakkoja säädöksen noudattamatta jättämisestä. Sakkojen määrä riippuu rikkomuksen laadusta. Tekoälysäädöksessä vahvistettujen kynnysarvojen mukaan sakot voivat olla enintään 35 000 000 euroa tai seitsemän prosenttia yrityksen edeltävän tilikauden vuotuisesta maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta sen mukaan, kumpi näistä määristä on suurempi.
Suurinta osaa tekoälysäädöksen säännöistä aletaan soveltaa 2. elokuuta 2026.
Muutoksia pienten yritysten arvonlisäverotukseen – verovelvollisuuden alaraja nousee 20 000 euroon, alarajahuojennus poistuu ja vähäisen toiminnan verovapautus laajenee EU-maihin
Pienten yritysten arvonlisäverotukseen tulee muutoksia 1.1.2025 alkaen.
Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja eli niin sanottu vähäisen toiminnan raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon, ja jatkossa vähäisen toiminnan raja määritellään kuluvan ja edellisen kalenterivuoden liikevaihdon perusteella.
Samalla kun arvonlisäverotuksen vähäisen toiminnan raja nousee, arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu vuoden 2025 alussa. Alarajahuojennus on verohelpotus yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Yrityksellä on oikeus hakea alarajahuojennusta vielä vuodelta 2024.
Lisäksi EU:n alueella otetaan käyttöön pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä, jonka myötä vähäisen toiminnan verovapauden soveltamisala laajenee myös toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneeseen yritykseen.
Uusi tuoteturvallisuusasetus ja malli yritysten palautusmenettelyilmoituksille
EU:n uutta kuluttajatuotteiden turvallisuutta koskevaa asetusta sovelletaan 13. joulukuuta 2024 alkaen. Asetus muuttaa muun muassa yritysten velvollisuuksia järjestää palautusmenettely. Uutena velvoitteena asetuksessa säädetään palautusmenettelyilmoituksen sisällöstä, ja ilmoitukselle on määritelty malli. Malli on vapaasti yritysten käytettävissä jo ennen kuin asetusta aletaan soveltaa. Malli on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä, täytäntöönpanoasetuksen (2024/90426) korjauksen liitteenä. Komissio julkaisee myöhemmin mallin verkkosivustollaan sellaisessa muodossa, jonka yritykset voivat saada helposti käyttöönsä.
Tiedot kokosi:
Pihla Riipinen
Helsingin seudun kauppakamari
Neuvontapalvelut
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Tarvitsetko lakineuvoja tai ohjeistusta esihenkilötyöhön, palkanlaskentaan, kirjanpitoon, verotukseen, sopimuksiin tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa?
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi! Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti.