Mahdollisuus tehdä työehtosopimuksen mukaisia paikallisia sopimuksia koskee usein vain järjestäytyneitä työnantajia, jotka noudattavat työehtosopimusta niin kutsutusti normaalisitovana.
Työpaikkakohtainen sopiminen
Yleisesti paikallisella sopimisella tarkoitetaan työpaikkakohtaista sopimista. Työnantajaliittoon järjestäytymätön työnantaja voi tehdä paikallisia sopimuksia työlainsäädännön mahdollistamissa rajoissa. Työaikalaki mahdollistaa esimerkiksi liukuvasta työajasta sopimisen ja työsopimuslaki lomauttamisesta sopimisen. Tällaisiin sopimuksiin on kuitenkin saatava kunkin työntekijän hyväksyntä, koska laissa ei yleensä ole säädetty henkilöstön edustajan mahdollisuudesta tehdä edustamiaan henkilöitä koskevaa paikallista sopimusta. Käytännössä kyse on siis työnantajan ja työntekijän välisestä sopimisesta, ellei työntekijän erikseen valtuuttama edustaja tee sopimusta hänen puolestaan. Poikkeuksena pääsääntöön on kuitenkin esimerkiksi työaikapankin käyttöönotosta sopiminen työnantajan ja henkilöstön edustajan välillä, josta on oma määräyksensä laissa.
Työehtosopimusten laista poikkeavat määräykset
Työoikeudellisten säädösten loppupuolelta löytyy tyypillisesti pykälä, jossa on lueteltu, mistä lainkohdista voidaan sopia toisin työnantajien ja työntekijöiden valtakunnallisten yhdistysten välillä eli siis valtakunnallisten työehtosopimusosapuolten kesken. Tästä syystä työehtosopimuksissa on esimerkiksi työsopimuslaista, työaikalaista ja vuosilomalaista poikkeavia määräyksiä. Samaisissa laeissa on myös pykälät, joissa säädetään, että työehtosopimusta sen yleissitovuuden perusteella noudattava työnantaja saa noudattaa valtakunnallisissa työehtosopimuksissa sovittuja laista poikkeavia määräyksiä, jos niiden soveltaminen ei edellytä paikallista sopimista. Suomessa on valtavasti yleissitovia työehtosopimuksia, joita on siis noudatettava alalla toimivissa työnantajaliittoon kuulumattomissakin yrityksissä.
Mikä mahdollisesti muuttuu?
Hallitusohjelmakirjauksen mukaan paikallisen sopimisen edellytyksiä on tarkoitus laajentaa poistamalla nämä edellä mainitut yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia järjestäytymättömiä yrityksiä koskevat rajoitukset. Työlainsäädäntöä halutaan muuttaa niin, että yrityskohtaisella työehtosopimuksella olisi sallittua poiketa laissa erikseen säädetyistä säännöksistä. Työ- ja elinkeinoministeriön alainen työryhmä valmistelee parhaillaan mietintöä tarvittavista muutoksista. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2024.
Reetta Riihimäki
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Tarvitsetko lakineuvoja tai ohjeistusta esihenkilötyöhön, palkanlaskentaan, kirjanpitoon, verotukseen, sopimuksiin tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa?
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi! Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti.