Yrityksissä mietitään nyt, millä strategioilla ja linjauksilla tilanteesta toivutaan ja maailmalla virinneeseen uuteen kysyntään vastataan. Vaikka pandemian uudet aallot ovatkin lykänneet talousennusteiden kasvupiikkien myöhemmäs, on pandemian aikana patoutunut paljon sellaista kysyntää, johon on vastattava nopeasti. Pelkästään rokotusohjelmien eteneminen tuo tätä kysyntää markkinoille.
Vaikka työvoiman tarjonta on korona-aikana kasvanut ja työllisyysluvut heikentyneet, podetaan monessa uutta kasvua etsivässä yrityksessä yhä työvoimapulaa. Yli puolet syksyllä toteutettuun kauppakamarin osaamis- ja rekrytointikyselyyn vastanneista yrityksistä raportoi työvoimapulasta. Erityisesti pulasta kärsitään rakennus-, sote- ja it-aloilla.
Selviytyminen koronakriisistä on useimpien yritysten näiden kuukausien päällimmäinen huoli, mutta katse kannattaa viimeistään nyt kaikilla aloilla nostaa hieman pidemmälle horisonttiin. Uusia osaajia voi olla vaikea löytää sitten, kun niitä taas tarvitaan. Ja tämä tarve voi kasvaa nopeastikin.
Uuden kasvun löytämiseksi yritysten onkin ennakoitava omia työvoimatarpeitaan ajoissa. Välineitä tähän saa oppilaitosyhteistyöstä, jonka avulla yritykset voivat täsmentää osaamisensa suuntaamista ja suoraan vaikuttaa töittensä tunnettuuteen. Entistä tiiviimpää vuorovaikutusta oppilaitosten ja yritysten kesken tarvitaan etenkin ammatillisessa koulutuksessa. Oppivelvollisuuden laajentaminen kasvattaa tämän yhteistyön tarvetta, kun entistä suurempi osa ammatillisen koulutuksen aloittavista tulee opiskelemaan suoraan peruskoulun penkiltä ilman erityistä työkokemusta.
Myös korkeakouluissa yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on entistä tärkeämpää. Helsingin seudun yliopistot ja ammattikorkeakoulut toteuttavat jo nyt hyvin laajoja yritysyhteistyön ohjelmia, joiden tuloksista hyötyvät sekä yritykset että korkeakoulut. Niiden avulla yritykset voivat parantaa tunnettuuttaan työnantajina, mutta samalla saada myös eväitä toimintansa ja tuotteittensa kehittämiseen.
Kauppakamarin, pääkaupunkiseudun kaupunkien, Uudenmaan liiton, TE-hallinnon, korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten yhteisessä Ennakointikamarissa etsitään vastauksia koulutuksen suuntaamiseen niin, että se vastaa työelämän tuleviin tarpeisiin. Osana tätä työtä kauppakamari tekee säännöllisesti osaamis- ja rekrytointikyselyitä, joiden avulla saadaan yrityksiltä arvokasta tietoa koulutuksen kehittämisen pohjaksi. Tällä tavoin yritykset vaikuttavat suoraan koulutuksen kehittämiseen.