Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, johon sovelletaan työlainsäädännön lisäksi ammatillisesta koulutuksesta annetun lain säännöksiä. Oppisopimuksen osapuolilla on lähtökohtaisesti samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin työnantajilla ja työntekijöillä.
Oppisopimuksen erityisluonteen vuoksi pääsääntöön on kuitenkin poikkeuksia
- Useissa työehtosopimuksissa on erityismääräyksiä oppisopimuskoulutuksessa oleville työntekijöille maksettavasta palkasta.
- Oppisopimuskoulutuksessa olevalla työntekijällä ei ole oikeutta osittaiseen hoitovapaaseen.
- Työnantaja ei voi sijoittaa vuosilomaa päällekkäin oppisopimukseen kuuluvien koulutuspäivien kanssa.
- Työnantaja saa solmia oppisopimuksen ilman, että tämä loukkaisi taloudellisilla, tuotannollisilla tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä irtisanottujen työntekijöiden suojaksi säädettyä takaisinottovelvollisuutta.
- Oppisopimuksen solmiminen ei loukkaa myöskään osa-aikatyötä tekevien työntekijöiden oikeuksia niiltä osin, kun on kyse työnantajan velvollisuudesta tarjota lisätyötä osa-aikaisille työntekijöille.
- Oppisopimuksella ei kuitenkaan ole sallittua ohittaa työsopimuslain mukaista työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuutta taloudellisilla, tuotannollisilla tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä irtisanotuille tai lomautetuille työntekijöille.
- Oppisopimus voidaan purkaa koeaikana ja muutoin työsuhteen aikana työsopimuslain purkuperusteilla.
- Oppisopimus lakkaa, kun sopimuksen voimassaoloaika päättyy tai oppisopimus puretaan.
- Oppisopimusta ei voi irtisanoa tai oppisopimustyöntekijää lomauttaa taloudellisilla tai tuotannollisilla syillä. Kuitenkin koulutuksen järjestäjä voi antaa luvan oppisopimuksen päättämiseen työsopimuslain mukaisilla irtisanomisperusteilla.
- Jos oppisopimus päättyy tutkinnon suorittamiseen, on tavallista, että työsuhde jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Tässä yhteydessä on suositeltavaa laatia uusi työsopimus.
Työnantajalle, joka solmii oppisopimuksen, suoritetaan valtion varoista koulutuskorvausta. Koulutuskorvauksen suuruus määräytyy muun muassa ohjauksen vaativuuden perusteella ja on yleensä 100–300 euroa kuukaudessa. Eräissä tilanteissa työnantaja voi saada oppisopimussuhteessa olevan henkilön palkkaamiseen myös palkkatukea.
Oppilaana voi olla henkilö, joka oppisopimusta tehtäessä on täyttänyt 15 vuotta. Oppisopimuskoulutuksessa olevan opiskelijan viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia. Oppisopimus voidaan solmia myös jo työnantajan palveluksessa olevan työntekijän kanssa.
Harkitessaan oppisopimuskoulutuksen aloittamista työnantajan on otettava yhteys paikalliseen oppisopimustoimistoon tai suoraan oppilaitokseen. Oppisopimuksen tekemisen edellytyksenä on, että koulutuksen järjestäjä ja työnantaja sopivat kirjallisesti oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä.
Kirsi Parnila
johtava juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Tarvitsetko lakineuvoja tai ohjeistusta esihenkilötyöhön, palkanlaskentaan, kirjanpitoon, verotukseen, sopimuksiin tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa?
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi!
Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti.