Opintovapaaseen oikeuttaa kaikki opiskelu tai koulutus, jota järjestetään julkisen valvonnan alaisena.
Opiskelu voi tapahtua esimerkiksi kansalais- ja työväenopistossa, kansanopistossa, opintokeskuksessa, aikuiskoulutuskeskuksessa, ammatillisessa oppilaitoksessa, täydennyskoulutusyksikössä, ammattikorkeakoulussa, korkeakoulussa tai kesäyliopistossa.
Opintovapaa myönnetään antamalla työntekijälle etukäteen määrättynä aikana yksi tai yhdenjaksoisesti useampia kokonaisia vapaapäiviä. Se voidaan myöntää myös antamalla osia työpäivästä vapaaksi tai muodostamalla se useasta vapaajaksosta, joiden välillä työntekijä on työssä.
Työnantajan siirto-oikeus
Jos opintovapaan myöntäminen hakemuksessa tarkoitettuna aikana tuottaisi tuntuvaa haittaa työnantajan harjoittamalle toiminnalle, on työnantajalla oikeus siirtää opintovapaan alkamisajankohtaa enintään kuudella kuukaudella tai, jos kyse on harvemmin kuin kuuden kuukauden väliajoin toistuvasta koulutuksesta, enintään siihen saakka, kunnes seuraava vastaava koulutustilaisuus järjestetään.
Työnantajalla on oikeus siirtää opintovapaata myös silloin, kun työntekijän aikaisemmasta opintovapaasta on kulunut vähemmän kuin kuusi kuukautta eikä opintovapaan aikana ole tarkoitus saattaa päätökseen aikaisemman opintovapaan aikana aloitettua opiskelua tai koulutusta.
Jos työnantajan palveluksessa säännöllisesti on vähintään viisi työntekijää, saadaan opintovapaata siirtää enintään kaksi kertaa peräkkäin.
Työntekijän oikeus keskeyttää opintovapaa
Jos opintovapaa on myönnetty pitemmäksi kuin 50 työpäivän ajaksi, työntekijällä on oikeus keskeyttää opintovapaa ja palata työhön. Tästä on ilmoitettava vähintään neljä viikkoa ennen työhön paluutaan. Opintovapaan keskeyttämistä koskeva ilmoitus tai pyyntö on tehtävä kirjallisesti ilman aiheetonta viivytystä.
Jos työnantaja on palkannut sijaisen opintovapaan ajaksi, ei työnantajalla ole velvollisuutta ottaa opintovapaata hakenutta työntekijää työhön aikana, jona sijaisen työsopimus on lain mukaan pidettävä voimassa. Näin esimerkiksi sijaisen määräaikainen työsopimus voi joissain tilanteissa estää työhön palaamisen.
Kirsi Parnila
johtava juristi
Helsingin seudun kauppakamari
Neuvontapalvelut
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Tarvitsetko lakineuvoja tai ohjeistusta esihenkilötyöhön, palkanlaskentaan, kirjanpitoon, verotukseen, sopimuksiin tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa?
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi! Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti. Tutustu neuvontaamme >>
HR ja työsuhde -koulutukset KauppakamariKaupasta
Kehitä osaamistasi HR- ja työsuhdeasioista ja terävöitä tietojasi muun muassa työlainsäädännön muutoksista, tekoälyn hyödyistä HR-työssä, työsuhteen elinkaaren vaiheista ja työnantajaa koskevista henkilöstösuunnitelmista. Lue lisää >>