You are currently viewing Kysymyksiä ja vastauksia marraskuussa 2022

Kysymyksiä ja vastauksia marraskuussa 2022

• Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:NOPEAT

Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijat vastaavat henkilökohtaisesti kaikkiin Helsingin seudun, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Rauman, Riihimäki-Hyvinkään, Satakunnan ja Turun kauppakamarien jäsenyrityksistä lähetettyihin kysymyksiin. Muihin, yleisesti kiinnostavia aiheita koskeviin kysymyksiin vastataan julkisesti Vastauspankissa.

Mikä on valtuutettu viejä?

Jos yrityksellä on vientiä EU:n vapaakauppasopimusmaihin, sen kannattaa hakea Tullin lupakeskukselta valtuutetun viejä asemaa. Tämän saatuaan viejä on oikeutettu laatimaan EU:n alkuperää oleville tuotteille tullietuuteen oikeuttavia alkuperäilmoituksia vientilähetyksen arvosta riippumatta (ei-valtuutetut viejät voivat laatia 6 000 euroon saakka) sekä vahvistamaan itse Turkin viennissä käytettäviä A.TR.-tavaratodistuksia. Valtuutettu viejä saa Tullilta FI-alkuisen lupanumeron, joka sisällytetään määrämuotoisiin alkuperäilmoituksiin.

Valtuutettu viejä on sitoutunut seuraamaan viemiensä tuotteiden alkuperäsääntöjä ja valmistuksessa tapahtuvien muutosten vaikutuksia tuotteiden alkuperäasemaan. Samalla viejä takaa antamiensa alkuperäilmoitusten oikeellisuuden.

Jukka Säikkälä, asiantuntija | Helsingin seudun kauppakamari

Onko kiinteä toimipaikka tuloverotuksessa ja arvonlisäverotuksessa sama asia?

Kiinteä toimipaikka arvonlisäverotuksessa on tuloverotuksen kiinteästä toimipaikasta itsenäinen käsite. Arvonlisäverotuksellinen kiinteä toimipaikka on EU-arvonlisäverotuksen käsite, joka on määritelty neuvoston täytäntöönpanoasetuksessa. Sen mukaan kiinteä toimipaikka on, liiketoiminnan kotipaikkaa lukuun ottamatta, mikä tahansa toimipaikka, jolla on riittävä pysyvyysaste sekä henkilöresurssien ja teknisten resurssien osalta soveltuva rakenne, jonka avulla se pystyy vastaanottamaan ja käyttämään sen omia tarpeita varten suoritettavia palveluja tai jonka avulla se pystyy suorittamaan sen itse tarjoamat palvelut. Arvonlisäverotuksellisen kiinteän toimipaikan käsitteen tulkinnasta on lukuisia Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksiä.

Maarit Pokkinen, osakas, OTK | PwC

Hae vastauksia Vastauspankista tai lähetä kysymys asiantuntijalle

Mitä jäsenyys kauppakamarissa tarjoaa?

Lue myös nämä