Kauppakamarilehti tarttuu yritysten menestystä vauhdittaviin aiheisiin Helsingin seudulla. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä verkkolehti syventyy seudullisiin teemoihin ja taustoittaa ajankohtaisia ilmiöitä.
Ravintoloitsija Henri Alén Helsingin ydinkeskustassa italialaista tarjoavan ravintola Fiascon edustalla.

Kova kilpailu pitää huippukokin vireänä

Ravintoloitsija Henri Alén on ollut mukana nostamassa Helsinkiä kulinaristiselle maailmankartalle. Ydinkeskustan hiljeneminen huolettaa menestynyttä yrittäjää.

Henri Alénin, 45, tie ravintola-alalle kulki Roihuvuoren ammattikoulun ja ravintolakoulu Perhon kautta kokiksi helsinkiläisiin ravintoloihin. Hän laskee olleensa töissä kuudessa paikassa ennen ravintola Murun perustamista yhdessä Samuil Angelovin ja Timo Linnamäen kanssa. Paikan ovet avautuivat vuonna 2011.

– Monen kokin unelma on oman ravintolan perustaminen. Askel tuntui itsellekin mahdolliselta, kun mukaan yrittäjiksi tulivat hyvät kollegat.

– Ei silloin hirveästi riskejä tai paljon muutakaan tullut mietittyä. Ensimmäiseen ravintolaan tarvittiin hyvä liikeidea ja kova palo tehdä hommia. Asenne oli, että täältä tullaan maailma, Alén muistelee.

Muru on 12 vuoden jälkeen edelleen voimissaan Fredrikinkadulla, mikä on kunnioitettava suoritus nopeassa muutoksessa olevassa Helsingin fine dining -maailmassa. Useita vuosia on takanaan myös Alénin neljällä muulla ravintolalla, jotka ovat Pastis, Sue-Ellen, Finnjävel ja Fiasco.

Elämysten tuottaminen motivoi

Alénin uraan mahtuu monta kohokohtaa, mutta päällimmäiseksi hän nostaa ensimmäisen ravintolansa ohella Finnjävelin perustamisen. Yhtiökumppani Tommi Tuomisen vetämän ravintolan innoittajina ovat suomalaiset perinneruuat, joista loihditaan moderneja annoksia karjalanpiirakasta läskisoosiin.

Finnjävelin fine dining -puoli eli Salonki sai vuonna 2021 Michelin-tähden.

Alénilla on monta rautaa tulessa, mutta hänet näkee edelleen valkoinen kokintakki päällään myös hellan ääressä. Viime aikoina hän on tehnyt vuoroja etenkin italialaista ruokaa tarjoavassa Fiascossa.

– Työssä motivoi edelleen sama asia kuin nuorena kokkina. Minulla on kova halu palvella asiakkaita ja tuoda iloa ja elämyksiä heidän elämäänsä.

Varsinaisten ravintolatöiden ohessa Alén on ollut mukana muun muassa televisiotuotannoissa. Viime aikoina hän käyttänyt paljon aikaa myös uuden pöytävarausjärjestelmä Prego Bookingin kehittämiseen.

Alénin mukaan tavoitteena on tarjota asiakkaille entistä parempaa palvelua. Hän toivoo myös, että sovelluksen avulla ravintoloita voitaisiin johtaa entistä paremmin datalla.

– Tavoitteemme on, että ravintoloiden digitalisoituminen saadaan vihdoin tälle vuosituhannelle.

Ravintoloiden katteet koetuksella

Alénin ravintolat sijaitsevat Helsingin ydinkeskustassa. Hänen mukaansa alueen hiljentyminen etenkin iltaisin tuntuu myös ruokaravintoloissa.

– Vielä kymmenen vuotta sitten keskiviikko oli pikkuperjantai, ja sen jälkeen myyntiä tehtiin hyvin lauantaihin saakka. Pikkuhiljaa aikaikkuna on kaventunut. Nyt ravintolan myynti pitää tehdä käytännössä perjantaina ja lauantaina.

Alénin mukaan kahden päivän myynnillä ei keskustan kovia vuokria ja muita kohonneita kuluja kateta. Raaka-aineiden ja energian hinnat ovat nousseet huomattavasti, samoin palkat.

– Kulujen nousua ei voi suoraan viedä asiakashintoihin. Siksi ravintoloita menee nyt nurin. Kyse on hyvin pienikatteisesta alasta. Hyvänkin ravintolan liikevaihdosta voi jäädä vain viisi prosenttia viivan alle.

Fine dining -paikkojen kustannuksia lisää myös se, että ruoka tehdään pitkälti käsityönä. Lisäksi sekä keittiön että salin puolella tarvitaan alan rautaisia ammattilaisia.

Ydinkeskustan hiljeneminen huolettaa

Alénin mukaan ravintolat joutuvat kilpailemaan entistä kovemmin muiden ajanviettotapojen kanssa. Suoratoistopalvelut voivat olla yksi syy siihen, että ravintolan sijaan ilta päätetäänkin viettää kotisohvalla.

Alén on pohtinut laajemminkin, miten Helsingin keskustaa saataisiin elävöitettyä. Hänen mielestään keskustaan tarvitaan lisää asukkaita.

Hänestä olisi kuitenkin tärkeää mahdollistaa myös kohtuuhintainen asuminen. Näin keskustaan saataisiin nuorempaa väkeä, jotka ovat ravintola- ja kulttuuripalvelujen suurkuluttajia.

– Ja jos keskustassa ei ole varaa asua, niin joukkoliikenteen tulisi toimia hyvin myöhälläkin.

Alénin mielestä oman haittansa ydinkeskustan palveluihin tuo henkilöautoliikenteen hankaloituminen. Ihmiset suuntaavat mieluummin keskustaa ympäröiviin ostoskeskuksiin, kun autojonoihin ja parkkipaikan etsintään tuhraantuu aikaa.

Talouden epävarmuus on saanut ravintoloitsijankin varovaiseksi. Alénin suunnitelmissa ei ole tällä hetkellä perustaa uusia ravintoloita.

– Sen verran aika on turbulenttinen, ettei uusien paikkojen perustamiseen ole nyt suurta intoa. Tarkoitus on pitää pystyssä nykyisiä ravintoloita ja kehittää niitä.

Virkeänä Alénin pitää ravintola-alan kova kilpailu. Hänen työuransa aikana alan tarjonta on kehittynyt Helsingissä huomattavasti aiempaa paremmaksi ja monipuolisemmaksi.

– Ammattitaito on aivan eri tasoa kuin vielä 20 vuotta sitten. Kansainvälisilläkin mittareilla ravintolatarjontamme on huippuhyvää.

CV

Henri Alén, 45

Keittiömestari, ravintoloitsija

Koulutus:
kokki, Roihuvuoren ammattikoulu ja ravintolakoulu Perho

Ura:
Kokkina helsinkiläisissä ravintoloissa 1998–2011.
Ravintoloitsija 2011– (Muru, Pastis, Sue-Ellen, Finnjävel ja Fiasco)

Harrastukset:
kuntosali ja luonnonpuistoissa kävely

Motto:
Elämä on liian lyhyt syödäksesi huonoa ruokaa.

Avainsanat

Kauppakamarin Johtajaklubi - aikasi arvoinen

Toimitusjohtajien, johtajien ja organisaatioiden avainhenkilöiden valtakunnallinen verkosto tarjoaa jäsenilleen asiantuntijoiden keynote-puheenvuoroja, luottamuksellisia keskusteluja ja arvokasta tietoa johtajuudesta ja liiketoiminnan kehittämisestä. 
Joko Sinä olet mukana? Katso ohjelma ja ilmoittaudu seuraavaan Klubi-infoon KauppakamariKaupassa.

Kauppakamarin Johtajaklubi

Lisää luettavaa

Vastuullisuus on jo valtavirtaa
Taakse ovat jääneet ajat, jolloin vastuullisuus nähtiin vain lisääntyvänä sääntelyn tuottamana rasitteena....
Lue juttu ›
Vastuunkantajat, turvallisuuden tuottajat
Noin 25 vuotta sitten mokasin töissä. Toki virheitä olen tehnyt senkin jälkeen. Tuolloin 25 vuotta sitten...
Lue juttu ›
Suomen kieli karttuu vauhdilla työn ohessa
Maahanmuuttajataustaiset työntekijät oppivat hyvin suomea, kun työpaikalla kannustetaan ja annetaan kielen...
Lue juttu ›
Voiko aseisiin sijoittaa vastuullisesti?
Suhtautuminen puolustusalaan puhuttaa myös suomalaisia sijoituspiirejä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti...
Lue juttu ›

Lisää luettavaa

4/2023
Henkilökuvat
Vastuullisuus on jo valtavirtaa
Taakse ovat jääneet ajat, jolloin vastuullisuus nähtiin vain lisääntyvänä sääntelyn tuottamana rasitteena....
Vastuunkantajat, turvallisuuden tuottajat
Noin 25 vuotta sitten mokasin töissä. Toki virheitä olen tehnyt senkin jälkeen. Tuolloin 25 vuotta sitten...
Suomen kieli karttuu vauhdilla työn ohessa
Maahanmuuttajataustaiset työntekijät oppivat hyvin suomea, kun työpaikalla kannustetaan ja annetaan kielen...
Voiko aseisiin sijoittaa vastuullisesti?
Suhtautuminen puolustusalaan puhuttaa myös suomalaisia sijoituspiirejä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti...
Turvallisuuspolitiikan asiantuntija Pekka Toveri: Jokainen yritys voi olla hyökkäyksen kohde
Venäjän totaalinen sodankäynti koskettaa myös Suomea. Hybridiuhkiin varautuminen on sen vuoksi myös yrityksissä...
Ulkomaalaisen opiskelijan työnteko-oikeus Suomessa
EU-, ETA-maan tai Sveitsin kansalaisella on oikeus työskennellä Suomessa ilman erillistä lupaa myös opintojensa...
Yritysvastuudirektiivi tulee
EU:n toimielimet pääsivät alustavaan sopuun 14.12.2023 niin sanotun yritysvastuudirektiivin sisällöstä....
Seuraa näitä 14.2.2024
Miten vahvistetun tilinpäätöksen voi ilmoittaa kaupparekisteriin maksutta? Korkolain mukaisesta viitekorosta...
Pk-yrityksille 10 000 euron EENergy-avustus energiansäästöön tähtääviin toimenpiteisiin
EENergy on EU:n rahoittama hanke, joka myöntää 10 000 euron avustuksia eri puolille Eurooppaa pk-yrityksille,...
Kotirintama rientää apuun
Vallitsevaa taloussuhdannetta on vaikea kuvailla erinomaiseksi. Siten ei yllätä, että myös Helsingin...
Näin yritys varautuu vieraan valtion vihamieliseen vaikuttamiseen – asiantuntijan 4 vinkkiä
Vihamieliset valtiot ovat harjoittaneet hybridivaikuttamista vuosia eikä Suomikaan ole välttynyt siltä....
Talouden digitalisaatio ohjaa pääkaupunkiseudun toimialarakenteen kehitystä
Seudun mikroyritysten ja suurten yritysten vuosittainen yhteenlaskettu liikevaihto oli likimain samansuuruinen...
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Vantaalla ennätysmäärä uusia yrityksiä
Huippuluokan teknologiaa, hyvät liikenneyhteydet ja koulutettua työvoimaa. Vantaa tarjoaa yrityksille...
Miten selättää arvoristiriidat työpaikalla?
Onko työelämämme aidosti yhdenvertainen? Miltä syrjintä, korruptio ja häirintä työelämässä näyttävät?...
Jäsentapahtumia ja muita tapahtumia Kauppakamarista
Jäsentapahtumamme toteutuvat pääosin webinaarimuotoisina tunnin mittaisina tietoiskuina sekä muutamana...
Vastauksia kysymyksiin KauppakamariTiedon vastauspankista
Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijat vastaavat henkilökohtaisesti kaikkiin Helsingin seudun,...
Acquiring Finnish language skills quickly alongside work
Employees with an immigrant background learn Finnish well when they are encouraged and given the opportunity...
Täydellistä suomea puhuvat tervetuloa!
Syyskuussa tehdystä kauppakamarien osaajakyselystä ilmenee, että työvoimapula on vahvasti rakenteellista....
Mahdollisuuksien metropolialue
Helsingin seudun kauppakamarin visiossa Helsingin seutu on Itämeren alueen kilpailukykyisin ja kiinnostavin...
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen: Sujuvasta luvituksesta lisävauhtia vihreään siirtymään
Vihreä siirtymä tarvitsee lisää puhdasta sähköntuotantoa ja sähköä käyttäviä investointeja. Niitä vauhditetaan...