Tuomioistuin päättää konkurssimenettelyn aloittamisesta ja määrää pesänhoitajan
Konkurssimenettely alkaa, kun tuomioistuin asettaa velallisen konkurssiin. Konkurssiin asettamista voi hakea velallinen itse tai joku sen velkojista. Konkurssiin asettamisen edellytyksenä on velallisen maksukyvyttömyys. Velallinen on maksukyvytön, jos hän on muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä.
Kun tuomioistuin asettaa velallisen konkurssiin, velallisen omaisuus siirtyy velkojien määräysvaltaan. Konkurssimenettelyn alkamisen yhteydessä tuomioistuin määrää pesänhoitajan hoitamaan konkurssipesän hallintoa ja omaisuutta. Konkurssin alkaessa pesänhoitaja ottaa haltuunsa pesän omaisuuden ja ryhtyy selvittämään velkoja. Pesänhoitaja on yleensä konkurssiasioihin perehtynyt asianajaja.
Pesäluettelo, velallisselvitys ja konkurssimenettelyn jatkaminen
Pesänhoitajan tulee kahden kuukauden kuluessa konkurssin alkamisesta laatia velallisyhtiön taloudellista tilannetta kuvaavan pesäluettelo ja velallisen konkurssia edeltänyttä toimintaa kuvaavan velallisselvitys. Pesäluettelon ja velallisselvityksen perusteella päätetään, miten menettelyä jatketaan. Konkurssimenettely voi konkurssipesän vapaiden varojen määrästä riippuen jatkua normaalisti täysimittaisena konkurssimenettelynä tai raueta varojen puutteeseen. Konkurssimenettely voi jatkua myös julkisselvityksenä, jos konkurssipesässä on erityisiä selvitystarpeita.
Konkurssimenettelyn jatkuminen täysimittaisena menettelynä edellyttää, että velkojille tulevan kertymän tulisi yleensä olla useita tuhansia euroja ja pesän vapaiden varojen noin 25 000 euroa.
Jos konkurssipesän varat eivät riitä konkurssimenettelyn kustannusten maksamiseen tai velkojille tulevat jako-osuudet jäisivät hyvin pieniksi, tuomioistuin voi määrätä konkurssin raukeamaan. Konkurssin rauetessa konkurssimenettelyn oikeusvaikutukset lakkaavat ja velallisyhtiö lopetetaan.
Konkurssivalvonta ja jakoluettelo
Täysimittaisessa konkurssimenettelyssä pesänhoitajan on pesäluettelon ja velallisselvityksen valmistuttua määrättävä päivä, johon mennessä velkojien on ilmoitettava saatavansa konkurssivelalliselta. Saatavien ilmoittamista kutsutaan konkurssivalvonnaksi. Pesänhoitaja laatii valvotuista saatavista jakoluetteloedotuksen, jonka perusteella velkojien saatavat vahvistetaan tai riitautetaan. Velkojien ja velallisen kuulemisen jälkeen pesänhoitaja laatii pesänhoitajan jakoluettelon, jonka tuomioistuin vahvistaa.
Jako-osuuksien maksaminen ja lopputilitys
Kun konkurssipesä on selvitetty ja pesään kuuluva omaisuus myyty, pesänhoitaja jakaa konkurssipesään jäljelle jääneet varat konkurssivelkojille tuomioistuimen vahvistaman jakoluettelon mukaisesti. Lopuksi pesänhoitaja laatii lopputilityksen, joka sisältää selvityksen konkurssipesän hallinnosta ja velkojille jaetuista varoista. Kun velkojainkokous on hyväksynyt lopputilityksen, hyväksyminen ilmoitetaan Oikeusrekisterikeskukselle. Sen jälkeen konkurssi on päättynyt ja velallisyhtiö lopetetaan.
Pihla Riipinen
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi! Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti.