Kansainvälinen työskentely on ollut yleistä jo pitkään. Perinteisesti ulkomaantyö on ollut ulkomaankomennus, jossa työnantaja on lähettänyt työntekijänsä työskentelemään ulkomailla. Koronan myötä ulkomaantyö sai kuitenkin uusia merkityksiä, kun etätyö ulkomailla yleistyi.
Mutta mitä etätöihin ulkomaille lähtiessä pitää huomioida? Kokosimme huomioita kansainvälisen etätyön verotuksesta. Ne perustuvat Anette Laihon, Marianne Malmgrénin ja Marjaana Lundqvistin Kansainvälisen työskentelyn käsikirjaan. Kirja ilmestyy kesäkuussa.
Huomioi ainakin nämä kansainvälisen etätyön verotuksessa
- Ulkomailla tehtävän etätyön verotuksesta ei ole erityisiä säännöksiä. Rajat ylittävän etätyön verotukseen sovelletaan samoja säännöksiä kuin kansainväliseen työskentelyyn.
- Palkkatulojasi verotetaan Suomessa, kun olet Suomessa verovelvollinen, täällä verosopimuksen mukaan asuva ja teet ulkomailla etätöitä suomalaiselle työnantajalle.
- Myös työskentelyvaltio saattaa verottaa etätyötä. Oikeus voi perustua maan omaan lainsäädäntöön ja/tai verosopimukseen.
- Työskentelyvaltion verotusoikeus ratkaistaan yksittäisessä verosopimustilanteessa Suomen ja työskentelyvaltion verosopimuksen mukaan. Tässä voi tulla huomioitavaksi 183 päivän sääntö. Jos henkilö ei muun muassa oleskele työskentelyvaltiossa kuin enintään 183 päivää verosopimuksessa mainittuna ajanjaksona, palkkatuloa verotetaan vain asuinvaltiossa eli Suomessa. 183 päivän sääntö ei kuitenkaan yleensä päde, mikäli suomalaisella työnantajalla on kiinteä toimipaikka työskentelyvaltiossa ja palkka rasittaa kyseessä olevaa toimipaikkaa.
- Suomi voi poistaa palkkatulon kaksinkertaisen verotuksen. Eli jos työskentelyvaltio verottaa palkkatuloa ja Suomi on verosopimuksen mukaan asuinvaltio, Suomi yleensä poistaa palkkatulon kaksinkertaisen verotuksen. Myös verosopimuksettomassa tilanteessa Suomi voi poistaa kaksinkertaisen verotuksen.
Kansainvälisessä työskentelyssä on otettava huomioon työoikeus, ja ulkomaalaisoikeus, verotus ja sosiaaliturva
Kansainvälisen työskentelyn käsikirjassa käsitellään kansainvälistä työskentelyä laajasti työnantajavelvoitteiden näkökulmasta. Kansainvälisessä työskentelyssä on otettava huomioon työ- ja ulkomaalaisoikeudelliset, verotukselliset ja sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset, kuten
- miten ulkomaalaisen työntekijän palkkaaminen eroaa suomalaisen työntekijän palkkaamisesta
- tarvitseeko ulkomaalainen työntekijä oleskeluluvan ja miten sitä haetaan
- mitä työnantajan tulee huomioida, kun työntekijä lähtee ulkomaille etätyöhön
- mitä komennussopimuksessa sovitaan ulkomaankomennukselle lähtevän työntekijän kanssa
- kumman maan lainsäädäntöä sovelletaan lähetettyyn työntekijään – lähtömaan vai työskentelymaan
- miten työntekijän palkkaa verotetaan lähtövaltiossa ja työskentelyvaltiossa sekä Suomen kansallisten säännösten että tuloverosopimusten näkökulmasta
- mitä kuluja työnantaja voi korvata verovapaasti työskenneltäessä toisessa valtiossa
- minkä maan sosiaaliturvassa työnantaja vakuuttaa ulkomailla työskentelevän työntekijänsä
- kuuluuko ulkomailta Suomeen tuleva työntekijä automaattisesti Suomen sosiaaliturvaan.
Kirjailijat
Anette Laiho
on juristi, joka toimii työ- ja elinkeinoministeriössä erityisasiantuntijana. Hän on toiminut aiemmin Helsingin seudun kauppakamarin neuvontajuristina erityisalueenaan kansainvälinen työvoima, työsuhde-, palkanlaskenta- ja henkilöstöasiat sekä International House Helsingin työnantajaneuvonta ja Talent Helsinki.
Marianne Malmgrén
on oikeustieteen tohtori, dosentti ja varatuomari. Hän on toiminut yli 30 vuoden ajan verotuksen johto- ja asiantuntijatehtävissä. Hän toimii tällä hetkellä veroasiantuntijana yrityksessään, Tax Services MSK Oy, ja tekee vero-oikeudellista tutkimusta muun muassa yhteistyössä ulkomaisten tahojen kanssa.
Marjaana Lundqvist
on hallintotieteiden maisteri, joka toimii erityisasiantuntijana Eläketurvakeskuksessa. Hän on erikoistunut kansainvälisiin sosiaaliturva-asioihin muun muassa ulkomaille lähetettyjen työntekijöiden ja ulkomailla tai Suomessa etätöissä työskentelevien osalta.
Ajankohtaisia kirjoja Kauppakamarista
Löydät Helsingin seudun kauppakamarin KauppakamariKaupasta kirjoja liiketoiminnan kaikilta osa-alueilta johtamisesta verotukseen. Kirjailijat ovat oman alansa asiantuntijoita, joten kirjoista saat apua niin esimiestyön haasteisiin kuin sosiaalisen median haltuunottoon ja kansainväliseen työskentelyyn.