Usein sama tuote on mahdollista suojata tietyillä edellytyksillä useammalla tavalla. Kansainvälistä toimintaan suunnitellessa on usein syytä rekisteröidä kohdemaassa tavaramerkki-, domain- ja mahdollisesti muita oikeuksia, kuten mallioikeus, jo varhaisessa vaiheessa.
Huolella laaditut sopimukset ehkäisevät usein vaikeaksi muodostuvia näyttö- ja todistelukysymyksiä. Yrityksen kannattaa todeta sopimuksissaan kuka omistaa oikeudet, miten sopimuksen kohteena olevaa tuotetta tai palvelua saa käyttää ja millä ehdoilla.
Yrityksen on seurattava omien oikeuksiensa loukkaamattomuutta ja tarvittaessa puututtava tilanteeseen. Toisaalta yrityksen on tärkeää seurata myös sitä, ettei se itse loukkaa toisten immateriaalioikeuksia.
Parhaan mahdollisen suojamuodon valitseminen ja ipr-strategian laatiminen vaatii usein asiantuntijan apua. PRH:stä löytyy tietoa suojamuodoista, lista teollisoikeuslautakunnan auktorisomista asiamiehistä ja tutkimuspalveluja.
Myös EU tarjoaa konkreettista apua pk-yrityksille.
Euroopan unionin teollisoikeusvirasto EUIPO:n Ideas Powered for Business SME Fundista pk-yritys voi saada enintään 1500€ avustuksen sekä kansallisten tavaramerkki- ja mallioikeushakemusten että EU:n tavaramerkki- ja yhteisömallihakemusten tekemiseen.
Maija Kärkäs
päällikkö
Enterprise Europe Network
Helsingin seudun kauppakamari
IP oikeuksien hallintaan apua IP Helpdeskeistä
IP Helpdeskeistä saa maksuttomasti tietoa ja käytännön neuvoja pk-yritysten ja EU-rahoitusta saavien tai hakevien tahojen IP-kysymyksiin:
- Käytännönläheisiä oppaita ja tietopaketteja
- Webinaareja
- Helpline-palvelu, jonne voi lähettää konkreettisia IP-oikeuksiin liittyviä kysymyksiä englanniksi.
EU:n tarjoamia IP Helpdeskejä on Euroopan lisäksi Intiassa, Kiinassa, Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa, ja ne löytyvät kootusti IP Helpdeskistä.
Toimin European IP Helpdeskin yhteyshenkilönä Suomessa, ja kysymyksiä voi osoittaa myös minulle osoitteeseen maija.karkas@chamber.fi.
Palvelu on luottamuksellinen.
Ajankohtaista