Hyppy uuteen vai nopeampia hevosia?
Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelman projektinjohtaja Kaisa-Reeta Koskinen.

Hyppy uuteen vai nopeampia hevosia?

Ilmastonmuutos on megatrendi, joka ei ole menossa pois. Kyseessä on muutosvoima, jota ei kiinnosta meidän mielipiteemme: ilmastonmuutos on täällä, halusimme tai emme, ja se muokkaa maailmaamme monella muullakin tavalla kuin ilmastoa lämmittämällä.

Onnistuneen strategian yksi avaintekijä on se, että toimintaympäristön muutokset pystytään analysoimaan ja tunnistamaan. Hyväkin strategia muuttuu nopeasti erittäin huonoksi, jos maailma ajaa siitä ohi. Tästä syystä liiallinen usko vanhoihin toimintatapoihin ja pieniin, saman mielisten piireihin jääminen on riski. Vaikka uusiin bisnesideoihin tai toimintatapoihin hyppääminen on epämiellyttävää, riskialtista, työlästä ja stressaavaa, voi se olla pitkällä tähtäimellä ainut tapa selvitä. Kun muutoksen iso pyörä alkaa pyöriä, on vanhan puolustaminen hävitty taistelu. Kun vanhaan jääminen houkuttaa, kannattaa muistaa miten kävi liikkumisen historiassa sille sektiolle, joka vakaasti uskoi nopeampien hevosten varaan.

Ilmastonmuutos mullistaa monia toimialoja, toimintatapoja ja logiikoita.

Ilmastomuutoksen seurauksena esimerkiksi energia-alalla tapahtuu voittajien uusjako. En tiedä, kuka energiamurroksessa voittaa, mutta varmana tietona uskallan sanoa, että kisan häviävät fossiilisiin polttoaineisiin vannovat. Iso muutoksen pyörä pyörii jo ja paradigman muutosta ei pysäytetä neliraajajarrutuksella. Ilmastonmuutoksen megatrendi mullistaa myös monet kannattavuuden ikivanhat nyrkkisäännöt. Tuulivoima pyöräytti investoinnit kannattavaksi lopulta todella nopeasti, isojakin energiaremontteja kannattaa taloyhtiössä toteuttaa puhtaasti taloudellisilla perusteilla ja ”vanha halpa” saattaakin äkkiä kääntyä kalliiksi vaihtoehdoksi.

Muutokseen tarvitaan tekijöitä. Tarvitaan visioonsa uskovia yrittäjiä, jotka näkevät orastavat potentiaalit ja uskaltavat päästää irti vanhasta. Tarvitaan rohkeita poliitikkoja, jotka uskaltavat tulkita myös hiljaisia signaaleja ja peräpeilin sijaan katsoa eteenpäin. Tarvitaan ketteriä ja ratkaisukeskeisiä viranomaisia, jotka eivät tapa ideoita turhalla varovaisuudella. Tarvitaan rohkeita päätöksentekijöitä, jotka uskaltavat sano ”kyllä” uusille investoinneille. Ja tarvitaan markkina, joka pystyy kehittymään uuden tilanteen mukaan.

Muutoksen murroskohdassa on tärkeää kurottaa tulevaisuuteen ja pohtia liiketoimintamallin toimivuutta nimenomaan hiilineutraalissa maailmassa.Kun monet peruspalikat ovat liikkeellä yhtä aikaa, ei voittoja kannata etsiä viiden vuoden takaisesta maailmasta tai sen toimintalogiikasta. Lisäksi valtaosa maailman maista ja kaupungeista etsii tällä hetkellä kipeästi ratkaisuja päästöjen leikkaamiseen, joten markkina ei hyviltä ratkaisuilta aivan heti ole loppumassa.

On syynsä siihen, että tunnemme nimeltä suuria keksijöitä ja uhkarohkeita heittäytyjiä, mutta emme pysty nimeämään ulkomuistista yhtään luddiittia, muutoksen vastustajaa. Vanhaan takertumalla nimittäin jäädään usein historian väärälle puolelle. Kehittämään niitä nopeampia hevosia.

 

Kaisa-Reeta Koskinen
Projektinjohtaja
Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelma

@kaisareeta

 

Kuva: Wilma Hurskainen