Nyt nähtävillä oleva Espoon yleiskaavaluonnos 2060 on strateginen suunnitelma, joka ohjaa kaupungin kehitystä seuraavien vuosikymmenten aikana. Espoon yleiskaava kokoaa ensimmäistä kertaa Espoon maankäytön suuntaviivat yhteen ja sillä vastataan kaupungin kehittämisen haasteisiin.
Espoon kasvutarina on ollut huikea: 22 000 asukkaan kauppalasta (1949) yli 300 000 tuhannen asukkaan kaupungiksi on tapahtunut nopeasti ja edelleen Espoo kasvaa nopeammin kuin muut Suomen isot kaupungit. Esimerkiksi vuonna 2022 Espoo sai 8 050 uutta asukasta. Espoolaisista yli puolella on korkeakoulututkinto, noin 60 prosenttia startupeista sijaitsee Espoossa, 700 kansainvälistä yritystä on halunnut sijoittautua Espooseen ja alueella on pörssiyhtiöiden pääkonttoreita toiseksi eniten Suomessa. Espoossa on yli 10 000 yritystä ja niissä 135 000 työpaikkaa. Kaupungin kasvu luo elinvoimaa ja mahdollisuuksia sekä nykyisille että uusille toimijoille. Yleiskaavaluonnoksessa varaudutaankin enimmillään 90 000 uuteen työpaikkaan ja 200 000 uuteen asukkaaseen.
Yritysten kannalta kaavoituksessa on tärkeää, että se on johdonmukaista ja ennakoitavaa. Helsingin seudun kauppakamarin Espoon yleiskaavan yritysryhmässä on keskusteltu aktiivisesti siitä, miten kaupunki turvaa houkuttelevat työpaikka-alueet, työssäkäyntialueen liikennejärjestelmän toimivuuden sekä varmistaa toimivan logistiikan myös tulevaisuuden liikkumismuodoilla. Elinkeinoelämän toimijat toivovat kaupungin kanssa vuoropuhelua, etenkin asemakaavoitusvaiheessa, jotta esimerkiksi kauppapaikat sijoitettaisiin asiakasvirtojen läheisyyteen.
”Uudet raideyhteydet lisäävät Espoon keskuksen ja Espoonlahden työpaikkapotentiaalia.
Kaavaluonnoksessa esillä olevat uudet raideyhteydet ovatkin saaneet kannatusta, sillä ne houkuttelevat investointeja sekä kytkevät kaupunkikeskukset tiiviimmin toisiinsa sekä seudun muihin keskuksiin. Uudet raideyhteydet lisäävät Espoon keskuksen ja Espoonlahden työpaikkapotentiaalia, mutta parantavat myös jo nyt suosittujen yritysten sijaintipaikkojen kuten Otaniemi-Keilaniemi-Leppävaara-käytävän kasvua. Espoo yritysten toimintaympäristönä 2023 tutkimuksen mukaan yritysten sijoittautumisen ratkaisee ensi sijassa liikenneyhteydet (55 %), seuraavana se, että markkina-alue on hyvä yrityksen palveluille tai tuotteille (12 %) ja kolmantena listalla on toimitilojen saatavuus (10 %).
Espoo on profiloitunut innovaatioiden ja teknologialähtöisen liiketoiminnan keskittymäksi. Espoon yritystyöpaikoista on noin 60 prosenttia palveluissa, 20 prosenttia kaupassa, matkailussa ja ravitsemustoiminnassa ja 20 prosenttia teollisuudessa ja rakentamisessa. Otaniemi-Keilaniemen kansainvälisesti kiinnostava innovaatiokeskus ja osaamisintensiivinen liiketoiminta tulee nähdä impulssina muulle liiketoiminnalle, joten elinkeinoklustereiden rakentaminen on edelleen tärkeää.
Monipuolinen elinkeinorakenne on tärkeä tavoite yleiskaavaluonnoksessa ja kaupunkirakenteen reunoilta pyritään varaamaan uusia alueita tilaa vaativille toiminnoille. Espoo on usean eri keskustan ympärille rakentunut ja alueiden viihtyisyys on keskeinen tekijä osaajien houkuttelussa. Kivijalkaliiketoimintaa eli alueen asukkaita palvelevaa palveluliiketoimintaa pyritään näin ollen aktiivisesti kehittämään osana yleiskaavaprosessia.
Yleiskaavaluonnos avaa nyt keskustelun kilpailukykyisen kaupunkirakenteen kehittämisestä ja suunnasta tulevien vuosikymmenten aikana.
Pääset kommentoimaan yleiskaavaluonnosta Yleiskaavoitus | Espoon kaupunki >>
Saija Äikäs
johtaja
Helsingin seudun kauppakamari
Espoon aluejohtokunta