Allianssimallin tyypillisimmät käyttökohteet ovat haastavia ja laajoja rakennusurakoita. Allianssimallin perusperiaatteita ovat muun muassa hankkeen parhaaksi -periaate, avoimuusperiaate ja yhteisvastuun toteuttaminen allianssin osapuolten kesken. Mallilla pyritään vastakkainasettelun poistamiseen. Allianssimallia ei yleensä suositella pieniin hankkeisiin raskaan hankintamenettelyn ja hankkeen hallinnon takia.
Malliin sisältyy neljä sopimuslomaketta, RT 80354 Rakennushankkeen allianssisopimus, RT 80355 Kehitysvaiheen allianssisopimus, RT 80356 Toteutus- ja jälkivastuuvaiheen allianssisopimus sekä Allianssin kaupalliset ehdot RT 80357. Allianssimallille on omat yleiset sopimusehdot (RT 103199), eikä allianssimallissa käytetä Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998. Hinnoittelun periaatteet esitetään lomakkeessa RT 80358 Allianssin korvattavat kustannukset.
Allianssimallin asiakirjat ovat olleet omiaan yhtenäistämään allianssimallin kirjavia sopimuskäytänteitä. Aikaisemmin tyypillisesti esimerkiksi YSE-ehtojen käyttö osana allianssimallia oli vaihtelevaa. Malliin kriittisesti suhtautuvia saattaa helpottaa se, että RT-asiakirjoihin sisältyvät myös viimesijaiset määräykset riidanratkaisusta, vaikka aidossa allianssissa ei pitäisi riitoja syntyä.
Yhteisvastuun periaate, allianssin hallintomallin läpivieminen ja yhteiset päätökset hankkeen parhaaksi vaativat myös ajattelutavan muutosta käytännön toteutuksessa, eikä juurtuneista toimintatavoista aina ole helppo luopua.
Kannustinjärjestelmään perustuva rakennuttamistapa ei sinänsä ole uusi. Rakennuttamistavan perustuessa toteutuviin korvattaviin kustannuksiin yhdistettynä kannustinjärjestelmällä, voidaan luoda hyvät edellytykset hankkeen menestyneelle toteutukselle. Vastaavan kaltaisia kannustinjärjestelmiä käytetään esimerkiksi projektinjohtourakoissa.
Ville Laine
asianajaja
Asianajotoimisto Properta