Mitä direktiivi edellyttää?
Yritysvastuudirektiivi edellyttää että yritykset noudattavat toiminnassaan ja toimitusketjuissaan huolellisuusvelvoitetta ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksissä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi huolellisuusvelvoitteen sisällyttämistä toimintatapoihin ja johtamisjärjestelmiin, valitusmekanismin käyttöönottoa ja toimintakertomuksen laatimista huolellisuusvelvoitteen mukaisista toimista. Ympäristökysymyksissä olisi laadittava siirtymäsuunnitelma joka vastaa ilmaston lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen.
Millaisia yrityksiä direktiivi koskee?
Direktiivi tulisi ehdotuksen mukaan koskemaan vähintään 500 työntekijän yrityksiä ja riskitoimialoilla (esimerkisi kaivostoiminta) yli 250 työntekijän yrityksiä. Käytännössä se tulee kuitenkin ulottamaan vaikutuksensa kaiken kokoisiin yrityksiin koska direktiivin alaiset yritykset ovat vastuussa koko tuotantoketjustaan (tai arvoketjustaan). Isommat yritykset tulevat ainakin sopimusperusteisesti ulottamaan heitä koskevat velvoitteet alihankkijoihinsa ja muihin yhteistyökumppaneihin.
Mitä sanktioita rikkomisesta voi seurata?
Direktiivissä määritellään sen rikkomisesta määrättävät seuraamukset ja siviilioikeudellinen vastuu. Lähtökohtana on että huolellisuusvelvoitetta laiminlyöneen yrityksen korvattavaksi voisi tulla viranomaisen määräämän liikevaihtoperusteisen sakon lisäksi vahingonkorvauksia. Sakko olisi vähintään 5 % yrityksen globaalista liikevaihdosta.
Mahdollisia ongelmia
Koska kyseessä on direktiivi, on se implementoitava kansallisesti joka EU-maassa. Jos implementoinnissa tulee maakohtaisia eroja, hankaloittaa se yritysten toimintaa. Rikkomuksista määrättävien vahingonkorvausten yhteensovittaminen esimerkiksi suomalaiseen vahingonkorvausoikeuden yleisiin periaatteisiin voi olla työlästä. Yrityksiltä vaadittavan huolellisuuden määrittämiseen ja moniin muihin kysymyksiin joudutaan hakemaan ratkaisua hyvin todennäköisesti oikeusteitse.
Marko Silen
johtaja
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Tarvitsetko lakineuvoja tai ohjeistusta esihenkilötyöhön, palkanlaskentaan, kirjanpitoon, verotukseen, sopimuksiin tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa?
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi! Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti.