Tilikausi on päättymässä, oy:n oma pääoma on mennyttä eikä yrittäjällä ole antaa enempää varoja yritykselle. Yrittäjä on aiemmin antanut yritykselle lainan, joka on edelleen maksamatta. Seuraavalle vuodelle on kuitenkin tullut iso tilaus, joka parantaa yhtiön vakavaraisuutta. Onko mitään tehtävissä, jotta yrityksen ei tarvitse rekisteröidä negatiivista omaa pääomaa kaupparekisteriin?
Yhtiön vakavaraisuuden parantamiseen voidaan käyttää esimerkiksi pääomalainaa. Jos pääomalainaa ei voida suorittaa rahassa, jo olemassa oleva laina voidaan siirtää pääomalainaan kirjallisella sopimuksella. Pääomalaina lasketaan oman pääoman riittävyyteen, vaikka se olisikin vieraan pääoman ryhmässä.
Teija Kerbs
kirjanpidon asiantuntija | Helsingin seudun kauppakamari
Pitääkö itsenäisyyspäivältä maksaa palkka, jos työntekijä on lomalla siten, että loma päättyy itsenäisyyspäivää edeltävään päivään (maanantai 5.12.)? Entä jos loma olisi jatkunut vielä itsenäisyyspäivän jälkeen?
Jos työntekijä on vuosilomalla joko itsenäisyyspäivää edeltävänä tai sen jälkeisenä päivänä, mutta ei molempina, hänelle on maksettava itsenäisyyspäivän palkka. Tässä tilanteessa on katsottu, että hän olisi voinut olla työssä itsenäisyyspäivänä.
Jos itsenäisyyspäivä sijoittuu vuosiloman “sisään”, itsenäisyyspäivältä ei makseta palkkaa, koska itsenäisyyspäivä ei olisi ollut työpäivä.
Kirsi Parnila
johtava juristi | Helsingin seudun kauppakamari
Yhdellä työntekijällämme on talviloma vielä pitämättä. Hän halusi sen rahana, mutta siihen emme suostuneet. Nyt hän haluaisi pitää talvilomansa puolikkaina päivinä siten, että olisi kahden viikon ajan töissä vain aamupäivät ja lomalla iltapäivät. Voiko tällaiseen suostua?
Kyllä voitte suostua, jos haluatte. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia nimenomaan talvilomaviikon pitämisestä lyhennettynä työaikana (osa-aikatyönä). Kesälomaosuutta ei lain mukaan voi pitää osapäivinä.
Sopimus saadaan tehdä vain työntekijän aloitteesta, ja lain tavoitteena on antaa työntekijälle yksi lisämahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja vapaa-ajan vaatimuksia.
Sopimus on tehtävä kirjallisesti. Siinä on sovittava työajan lyhennyksen määrästä ja sijoittamisesta sekä osapäivinä käytettävien vuosilomapäivien määrästä.
Kirsi Parnila
johtava juristi | Helsingin seudun kauppakamari
Lue lisää Vastauspankista ja kauppakamarin jäsenyydestä
Katso lisää kysymyksiä ja vastauksia KauppakamariTiedon Vastauspankista
Maksutonta neuvontaa jäsenillemme
Tarvitsetko lakineuvoja tai ohjeistusta esihenkilötyöhön, palkanlaskentaan, kirjanpitoon, verotukseen, sopimuksiin tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa?
Kauppakamarin maksuton neuvontapalvelu on apunasi!
Neuvontatiimimme tuntee hyvin liike-elämän ja yritysten tarpeet.
Saat meiltä kysymyksiisi asiantuntevaa apua nopeasti.