Ihmisjohtaja-kirja esittelee kymmenen johtajatyyliä. Jokaiseen tyyliin ja tapaan käsitellä asioita sisältyvät omat vahvuudet ja riskit. Jokaisessa johtajassa on myös usean eri tyypin piirteitä. Omaa johtamistyyliään voi monipuolistaa tutustumalla siihen, mitä tarjottavaa eri tyyleillä on.
Tunnistatko itseäsi seuraavista tyypeistä?
- Muutosjohtaja pitää kirkkaana mielessä, miksi tulee muuttua ja mitä se kultakin edellyttää. Vaarana toisaalta on, että muutostilanteet kuormittavat liikaa, koska muutos on aina stressaavaa ja aiheuttaa epävarmuutta.
- Valmentava johtaja asettaa itsensä sivurooliin, jotta muut voivat ottaa pääroolin haltuun. Huonona puolena voi olla, että tämä tyyli ajaa johtajan ohjaamaan liikaa yksilöitä ja esimerkiksi strategiset päätökset eivät saa riittävästi huomiota.
- Psykologinen johtaja tietää, milloin johtaa yksilöä ja milloin ryhmää. Riskinä voi olla, että liiallinen yksilöiden itsenäisyyden korostaminen voi johtaa epäselviin vastuisiin ja päällekkäisyyksiin työtehtävissä.
- Palveleva johtaja pohtii, miten voi auttaa muita onnistumaan. Toisaalta jatkuva tukeminen voi vähentää työntekijöiden itsenäisyyttä ja vastuunkantoa. Liiallinen joustavuus voi johtaa epäselvyyteen odotuksista ja tavoitteista.
- Sitouttava johtaja varmistaa, että ihmiset tahtovat pysyä mukana juuri tässä organisaatiossa. Tämän johtamistyylin kanssa on pidettävä mielessä, että liiallinen osallistuminen voi myös kääntyä itseään vastaan ja vaikuttaa yhteiseen sitoutumiseen heikentävästi.
- Eettinen johtaja nojautuu arvoihin ja korkeaan moraaliin. Rima eettisissä tavoitteissa on kuitenkin osattava pitää realistisella tasolla, ettei yhteisössä synny turhia ristiriitoja. Johtaja voi myös itse paremmin, jos hänen omat ydinarvonsa ja organisaation arvomaailma ovat tasapainossa keskenään.
- Innostava johtaja tartuttaa omaa intoaan ja ottaa kaikki mukaan, kunhan hän samalla tiedostaa omat voimavaransa ja osaa edellyttää, että innostaminen ei voi kulminoitua vain hänen persoonaansa vaan vaatii tukea yhteisöltä laajemmin.
- Kehitysmyönteinen johtaja luotsaa kohti tulevaa, yhä uutta oppien. Joskus voi käydä niin, että liiallinen innovaatiokeskeisyys sokaisee niin, ettei johtaja näe enää vanhojen toimivien järjestelmien etuja eikä osaa riittävästi huomioida kyseenalaistajien näkemyksiä.
- Humaani johtaja asettuu toisen asemaan ja on ihmislähtöinen. Liiallinen ymmärtäminen ja ylisuojeleminen voivat tosin vaikuttaa johtajan uskottavuuteen, ja ihmiset voivat kokea, että tunteet ohjaavat liikaa päätöksentekoa.
- Visionäärinen johtaja uskaltaa, vaikka muut epäröisivät. Vaikeuksia voi ilmaantua, jos johtajalla on taipumusta impulsiivisuuteen ja liialliseen ideointiin sekä vaikeuksia muutosvastarinnan ymmärtämiseen. Liiallinen poukkoilu voi luoda isoja haasteita myös organisaation viestinnälle.
Kati Huovinmaa
FM, YAMK, tietokirjailija Kati Huovinmaa hyödyntää ja tutkii ihmislähtöistä johtajuutta työssään johtajien, asiantuntijoiden ja organisaatioiden ammattimentorina. Aiemmin hän on työskennellyt Vantaan taidemuseo Artsin johtajana.
Hänen yrityksensä Huovinmaa Oy tarjoaa muutosjohtajuus- ja ammattimentorointipalveluita, kuten tavoitteellista yksilömentorointia, luentoja ja työpajoja työelämäteemoista. Hän toteuttaa myös Muutosjohtoryhmää, jossa johtajat pääsevät ihmislähtöisesti keskittymään muutosprojektiensa onnistumisiin.
Kati Huovinmaan Ihmisjohtaja-kirja ilmestyy 20.9. Ilmoittaudu julkistamistilaisuuteen 20.9. kello 14 tästä.