Työhyvinvointi ei synny itsestään Yritykset

Työhyvinvoinnin johtaminen takkuaa yrityksissä

Työhyvinvointi ei synny itsestään, vaan sitä pitää johtaa osana muuta johtamista. Myös esimiestyö kaipaa terävöittämistä, sillä organisaatioissa sallitaan liikaa huonoa esimiestyötä.
Essi Lindqvist
Marianne Holm
FacebookTwitterLinkedIn

Työhyvinvoinnista puhutaan paljon ja tietoa on tarjolla runsaasti. Mutta miksi se on kuitenkin liian monessa yrityksessä huonosti hoidettua ja johdettua?

-Kiinnostuksen ja tiedon puute sekä osaamattomuus, siinä suurimmat syyt. Työhyvinvoinnista on tietoa valtavasti, mutta hyödyntäminen on heikkoa. Tutkimukset eivät saavuta heitä, joille tieto olisi tärkeää, sanoo tietokirjailija Juhani Kauhanen kirjassaan Työhyvinvointi organisaation menestystekijänä – Kehittämisohjelman laatiminen.

Asiakas aistii hyvinvoivan yrityksen

Työhyvinvoinnista kannattaisi yrityksen johdon kiinnostua, sillä euron panostus tuottaa 3–6 euroa takaisin.

Yritykselle tulee kalliiksi, jos hyvin perehdytetty työntekijä irtisanoutuu nopeasti. Hyvän asiantuntijan menetys voi maksaa enemmän kuin huonon esimiehen palkka.

-Huonoista johtajista ja esimiehistä mätämunat kyllä löytyvät, mutta ihan liikaa organisaatioissa sallitaan huonoa esimiestyötä, Kauhanen kauhistelee.

Tutkimuksissa on pystytty todistamaan suoraan, että kun asiakkaat ovat tyytyväisiä, se lisää myyntiä eli yrityksen liikevaihto kasvaa.

-Asiakkaat kyllä aistivat, onko yrityksessä työhyvinvointi kunnossa. Se ei vaikuta vain mielikuvaan.

Joustava työaika on merkittävä kilpailutekijä

Kun työntekijä voi työssään hyvin, hän kokee tyytyväisyyttä ja kokonaisvaltaista hyvää oloa, on aktiivinen, jaksaa työssä ja kotona sekä sietää epävarmuutta ja vastoinkäymisiä.

– Ihmisellä ei ole kahta terveyttä, työterveys ja oma terveys, vaan kyse on kokonaisuudesta.

Työhyvinvointiin vaikuttaa erityisesti se, miten yrityksessä järjestetään työaika. Ihmisten toiveet ja tarpeet hyvin erilaisia, ne pitäisi osata aistia

-Työaikalainsäädäntömme on 20 vuoden takaa ajalta ennen internetiä eli ihan eri maailmasta, miten nyt halutaan tehdä töitä. Joustavuus on merkittävä kilpailutekijä, kun yritykset taistelevat osaajista, Kauhanen painottaa.