Miten luodaan startupeille ja vakiintuneille yrityksille yhteinen ja avoin ekosysteemi Yritykset

Rakennetaan yhdessä avoin ekosysteemi

Miten luodaan startupeille ja vakiintuneille yrityksille yhteinen ja avoin ekosysteemi, johon kaikki yritykset voivat liittyvä? Miten ylipäätään yhytetään erilaiset yritykset yhteen? Siten, että uskalletaan ajatella ”out of the box” ja astua mukavuusalueen ulkopuolelle.
Essi Lindqvist
Meeri Utti
FacebookTwitterLinkedIn

Liian monessa yrityksessä toimitaan omissa siiloissa ajatellen vain omaa lisäarvoa. Ekosysteemin idea on päinvastainen; tehdään triviaalit asiat kertaalleen ja luodaan näin kustannustehokas, avoin ja rikas alusta keskisuurille ja startup-yrityksille.

– Ikkuna on auki juuri nyt! Suomessa pitäisi toimia hyvin nopeasti, jotta päästään ajajan istuimelle, eikä jouduta takapenkille kun asioita aletaan toteuttaa, patistaa Nokian Teknologiakeskuksen Executive Experince Centerin johtaja Reino Tammela.

Digitalisaatio merkitsee murrosta monella alalla, kun ”raudasta” on siirrytty pilvipalvelu- ja server-maailmaan. Tietoliikenteen big data tulee kaikkien käyttöön, ja IoT eli internet of Things muuttaa kaikki elämänalueet.

– Resepti on yksinkertainen: rikotaan raja-aidat ja ruvetaan yhteistyöhön. Kaikkien ei tarvitse ryhtyä yrittäjiksi tai innovaattoreiksi, mutta tulevaisuuden voittajia ovat ne, jotka osaavat tehdä yhteistyötä yrittävien ihmisten ja organisaatioiden kanssa, korostaa EEX Oy:n perustaja Tapio Peltonen.

Puuhastelulla ei luoda kasvua

Julkiselle keskustelulle on suuri tilaus, sillä Suomi tarvitsee kasvua. Tärkeitä kysymyksiä on paljon.

– Mitä ovat sellaiset alueet, joihin Suomi haluaa panostaa? Löytyykö jo toimivia alustoja? Millaiset ekosysteemin palvelisivat parhaiten sekä startup-yrityksiä että isoja toimijoita?, haastaa EEX Oy:n Senior Advisor Liisa Lundström.

Avoimen alusta kehittäminen vaatii johtajatason sitoutumista. Se on otettava osaksi yritykset strategiaa ja toiminnan on oltava systemaattista. Muuten se jää vain joidenkin puuhasteluksi.

Tarkoituksena on saada vakiintuneet yritykset ja startup-yritykset tekemään töitä tosissaan, kädet savessa. Esimerkit, kokemukset ja hyvät käytännöt kannattaa jakaa. Siinä, kuten sopivan kumppanin löytämisessä tarvitaan laajaa verkostoa.

– Kauppakamariin kuuluu ainutlaatuisella tavalla suuryrityksiä, keskikokoisia ja pieniä yrityksiä kaikilta toimialoilta. Koen suorastaan velvollisuudeksemme sysätä Suomi kasvun tielle yritysten välistä yhteistyötä edistämällä, sanoo johtaja Pia Pakarinen kauppakamarista.

FAKTA: Avoin ekosysteemi

  • Miljoonat käyttäjät ja kumppaniyritykset ympäri maailman rikastuttavat ekosysteemiä.
  • Rikastunut ympäristö on kustannustehokas, sillä triviaalit perusasiat ovat jo valmiina.
  • Uuden kehittäjät pääsevät keskittymään olennaiseen asiaan välittömästi ja jalostamaan ideaansa.
  • Yritykset saavat innovaationsa nopeasti toimivaan muotoon.
  • Rikas ekosysteemi kiinnostaa parhaimmillaan ympäri maailman, esimerkiksi miljoonia ohjelmistokehittäjiä.