tekoälyn, digitalisaatioon, Pekka Sivonen, analoginen, kilpailukyky Ajankohtaista, Yritykset

Pilipalisaatiosta siirryttävä digitalisaatioon

Digitalisaatio ei ole kilpailukykyasia, vaan kyse on olemassaolosta ja henkiinjäämisestä, ravistelee valtion innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin digitalisaatiojohtaja Pekka Sivonen. Hän on tyly arviossaan suomalaisyritysten digitalisaation tasosta ja on keksinyt sille sanan pilipalisaatio.
Essi Lindqvist
Essi Lindqvist
FacebookTwitterLinkedIn
tekoälyn, digitalisaatioon, Pekka Sivonen, analoginen, kilpailukyky

Pekka Sivonen ennustaa, että hologrammiteknologia on 5G:n myötä todellisuutta jo lähivuosina.
– Se tarkoittaa, että voimme olla erilaisissa paikoissa tarvitsematta olla siellä fyysisesti, hän sanoo ja odottaa innolla scifi-sarja Star Trekin teleportauksen kaltaista teknologiaa.

Pilipalisaatiolla Pekka Sivonen tarkoittaa, että Suomessa analoginen maailma on siirretty sähköiseen muotoon, vaikka pitäisi innovoida uudenlaisia digi-palveluita ja -tuotteita. Digitalisaatio ravistelee myös perinteisiä toimialoja rajusti.

Pilipalisaatiosta siirryttävä digitalisaatioon 1

Talousaamussa verotuksesta puhunut Keskuskauppakamarin veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää kertoi hallituksen ehdotuksesta, jossa listaamattomien työnantajayhtiöiden osakkeiden luovuttaminen henkilöstölle tehtäisiin veroedullisemmaksi.
-Erikoista tässä on se, että verolain sijaan on tarkoitus antaa Verohallituksen ohje. VM:ssä tuntuu olevan kova kiire, kun lakiesitykset siirretään Verohallituksen niskoille. Katsotaan mitä on tulossa, syksyn mittaan saadaan tietää tarkemmin.

-Ennen oli helppo kartoittaa kilpailijat eli pankit, jotka löytyivät Porvoon torin ympäriltä. Nyt kilpailijat voivat olla globaaleja jättiyrityksiä, kuvasi Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön puheenjohtaja, Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Mauri Molander avatessaan kauppakamariyksikön perinteisen Talousaamun.

Suomen on hypättävä ripeästi tekoälyn kelkkaan

Digitalisaation lisäksi robotiikka ja tekoäly, jota Pekka Sivonen kutsuu täydennetyksi älykkyydeksi, mullistavat maailman perusteellisesti.

-Nyt pelataan vasta ensimmäistä erää. Amerikkalaiset teknologia- ja niin sanotun alustatalouden jättiyritykset eivät ole vielä vieneet peliä, vaan vielä on mahdollisuus päästä mukaan, herättelee Sivonen, joka kutsuttiin kesällä Euroopan komission neuvonantajaksi tekoälyasioissa.

Uusia teknologioita on tulossa arkipäivään valtava määrä. Muutoksen vauhti on raju.

-Esimerkiksi datan määrä on räjähtänyt viimeisten kahden vuoden aikana, jolloin on syntynyt kaikesta maailmassa nyt käytössä olevasta datasta 90 prosenttia.

Kilpailukyky kohenee jakamalla työ ihmisten ja koneiden välillä

Tekoälyn yleistyminen myös pelottaa. Viekö se ihmisiltä työpaikat?

– Ei tekoälyllä korvata ihmisiä, vaan sitä käytetään parantamaan yritysten tuottavuutta ja tehokkuutta niin, että ne voivat palkata enemmän ihmisiä. Esimerkiksi Uudenkaupungin 800 työntekijän autotehtaaseen hankittiin kolme vuotta sitten 600 robottia. Tehtaan tuottavuus räjähti, ja kolmessa vuodessa työntekijöiden määrä on noussut 4 500:aan.

Vastaavilla tietoisillä päätöksillä voidaankin kohentaa talouskasvua ja synnyttää työpaikkoja.

-Kunhan uskallamme olla innovatiivisia ja vauhdittaa kehitystä, meillä on mahdollisuus merkittävästi parempaan Suomeen, Pekka Sivonen uskoo.