yritykset, Savion kirjapaino, painotalo, Kauppakamarilehti, Helsingin seudun kauppakamari, Yritykset

Painomaailman kisassa pärjätään monipuolisuudella

Jäsenextraakin painava Savion kirjapaino menestyy yhä kiristyvässä painotalojen kisassa monipuolisuudellaan. Saman katon alta löytyvät palvelut arkkipainosta digipainoon ja suurkuvatulostuksiin asti.
Leena Filpus
Meeri Utti
FacebookTwitterLinkedIn

Keravan keskustan kupeessa sijaitsevassa Savion kirjapainossa käy heti selväksi, että tittelit ovat viitteellisiä.

– Toki meillä kaikilla on omat vastuualueemme, mutta toimenkuvat elävät tarpeen mukaan. Jokaisella tuotannon osa-alueella on vähintään yksi meistä sukuun kuuluvasta töissä, tuotantopäälliköksi itseään tituleeraava Terhi Sjögren-Sorsa sanoo.

Terhi Sjögren-Sorsan ja kehittämisjohtajana työskentelevän veljensä Sampsa Sjögrenin isoisä perusti Savion kirjapainon vuonna 1968. Terhin ja Sampsan isä Martti Sjögren omistaa yhtiön nyt kahden sisarensa kanssa. Heidän jälkikasvustaan yhteensä neljä on yhtiössä töissä. Kun kaikki sukulaiset lasketaan yhteen, yhtiön noin 15 työntekijästä yhdesän on omistajasukuun kuuluvia.

Kunnon perheyritys siis!

– Me vähän karsastamme nimitystä perheyritys, sillä olemme täällä työntekijöinä, vahvalla yrittäjäasenteella tosin. Omistajuus on edelleen vanhemmillamme, mutta käytännön vetovastuu on ollut meillä nuoremmilla jo pitemmän aikaa, Sampsa Sjögren sanoo.

Saattaen vaihtaen

Henkistä sukupolvenvaihdosta on tehty vähitellen jo 1990-luvun puolivälistä lukien. Painoalan tietokoneistuminen nosti nuoren sukupolven puikkoihin.

– Vanhempamme ymmärsivät, että modernisoituminen on ainoa keino pärjätä painotalojen kisassa. Me olemme kehittyneet perinteisestä offset-arkkipainosta täyden palvelun painotaloksi, jota kehtaa kutsua myös täysiveriseksi digipainoksi. Meiltä saa kaikkea käyntikorteista lehtiin, kirjoihin ja 1,5 metriä leveisiin roll-uppeihin ja muihin suurkuvatulostuksiin asti, sisarukset kehaisevat.

Perinteitä unohtamatta. Vanha Heidelberg on edelleen käytössä kohopainatuksia varten.

Perinteitä unohtamatta. Vanha Heidelberg on edelleen käytössä kohopainatuksia varten.

Savion kirjapaino pärjää mukavasti keskisuurten kirjapainojen kategoriassa 1,8 miljoonan euron liikevaihdolla. Mutta toki talouden taantuma on myös kirpaissut.

Median rakennemurroksella on saattanut olla jopa taloussuhdanteita suurempi merkitys.

– Taantumalla oli äkillinen shokkivaikutus vuonna 2008, mutta sen jälkeen yritysten ostokäyttäytyminen palasi lähes aiemmalle tasolle. Vuodesta 2010 lähtien digipainatus on kasvattanut osuuttaan voimakkaammin perinteiseen offsettiin verrattuna. Samalla, kun digipainolaitteiden ominaisuudet kasvoivat, monipuolistui myös tuotettavien tuoteryhmien määrä. Tämä on ollut osaltaan kiihdyttämässä offset-painatuksen vähenemistä, Terhi Sjögren-Sorsa sanoo.

Ketteränä kohti uutta

Savion kirjapainossa nähdään ulkoiset paineet myös hyvänä moottorina: kun maailma muuttuu, joutuu olemaan innovatiivinen ja kehittämään uutta. Perinteinen analoginen viestintä yhtiössä on jo hallussa, tänä vuonna on suunnitelmissa ottaa askel myös digitaalisen maailman suuntaan.

– Laajennamme myös suurkuvatuotantoa. Haluamme miettiä yhdessä esimerkiksi mainostoimistoasiakkaidemme kanssa, mitä lisäpalveluita voisimme olla tuottamassa heille. Tarpeet vaihtelevat asiakaskohtaisesti, mutta olemme kaikille ehdotuksille avoimia, Sampsa Sjögren sanoo.

Savion kirjapaino on vahva toimija keskisellä Uudellamaalla, mutta asiakkaita on ympäri Suomen Turkua ja Rovaniemeä myöten.

Minkälaiseksi painoksi Savion kirjapaino on kehittymässä?

Sampsa Sjögrenin mukaan toimintaympäristö muuttuu niin nopeasti, että useamman vuoden päähän ulottuvia suunnitelmia on tehtävä varoen.

– Viisivuotissuunnitelmat onnistuivat vielä 2000-luvun alussa. Nyt kannattaa katsoa vain kahden vuoden päähän, ja olla silti ketterä ja valmis tekemään joustavasti muutoksia. On selvää, että kehittyä pitää koko ajan, yhtä lailla konekapasiteetin kuin meidän työntekijöidenkin. Jokaisen on oltava valmis oppimaan uutta. Se on menestymisessä kaiken lähtökohta, Sampsa Sjögren sanoo.