johtaminen, johtaja, Reaktor, Johtamisen ajankohtaispäivä, Yritykset

Näin johdetaan yritystä, joka kapinoi kuin teini-ikäinen

Reaktorissa myönnetään, että yrityksen käytännön pyörittäminen olisi varmasti paljon helpompaa, jos siirryttäisiin tuttuun ja turvalliseen esimiesorganisaatioin sekä henkilöstöhallintoon. Mutta siitä huolimatta yritys kapinoi kaavoja ja kangistumista vastaan, kertovat kehitysjohtaja Johanna Heikkilä ja lakimies Nelli Vilkko.
Timo Sormunen
Meeri Utti
FacebookTwitterLinkedIn

Reaktor on kasvanut kuin huomaamatta muutaman kaveruksen koodauspajasta yli 400 henkilöä työllistäväksi kansainväliseksi asiantuntijataloksi. Kasvukivut on taklattu avoimella ja vastuuta jakavalla yrityskulttuurilla sekä tinkimättömällä halulla panostaa alati parempaan laatuun.

Teini-ikään kuuluu tunnetusti kapinahenki tuttuja toimintatapoja ja normeja vastaan. Vuosituhannen vaihteessa perustettu helsinkiläinen digipalvelutalo Reaktor on kapinoinut perinteisiä organisaatio- ja toimintamalleja vastaan perustamisestaan lähtien. Tästä periaatteesta ei aiota kehitysjohtaja Johanna Heikkilän mukaan tinkiä aikuisinakaan.

-Yrityksen käytännön pyörittäminen olisi varmasti paljon helpompaa, jos olisimme rakentaneet tutun ja turvallisen esimiesorganisaation sekä henkilöstöhallinnon. Samalla kuitenkin luopuisimme yhdestä perusfilosofiastamme, joka nimenomaan pitää tämän porukan yhdessä ja motivoi sitä eteenpäin, Heikkilä toteaa.

Samalla hän tunnustaa, että kiivaimman kasvun keskellä näitäkin asioita on toki jouduttu pohtimaan. Heikkilä tuli Reaktoriin vuonna 2004, kun yhtiössä oli nelisenkymmentä työntekijää. Nyt väkeä on noin 400 ja toimipisteet Helsingissä, Jyväskylässä, Seinäjoella,  Hollannissa, Tokiossa, Dubaissa ja New Yorkissa. Sitä ei enää joka käänteessä luotsata pelkästään kaveripohjalta.

-Toisaalta tästä erilaisuudestamme on tullut meille vuosi vuodelta vahvempi valtti rekrymarkkinoilla. Meille hakeutuu osaajia, jotka eivät kaipaa tai edes osaa toimia perinteisessä esimiesjohtoisessa organisaatiossa. Täällä jokainen kantaa vastuun omasta ja samalla tiimin tekemisestä, Heikkilä toteaa.

Pienin kolhuin eteenpäin

Samoilla linjoilla on Reaktorin lakimies Nelli Vilkko. Matkan varrella on tasapainoiltu monien kasvuyritykselle tyypillisten kipukohtien kanssa. Niistä on kuitenkin päästy yli pienin kolhuin ja mustelmin.

Tämä on näkynyt myös erilaisissa työantajavertailuissa, joissa Reaktor on keikkunut vuodesta toiseen kärkisijoilla.

-Vuosien varrella on opittu todella paljon ja monia kantaviakin periaatteita on pitänyt arvioida ihan uusiksi, Vilkko toteaa.

Yksi esimerkki liittyy kasvuyritykselle elintärkeisiin rekrytointeihin, joiden tärkeimpänä kriteerinä on aina ollut tiukka asiantuntijuus. Se oli myös peruste, jonka vuoksi yhtiö ei takavuosina palkannut lainkaan kesätyöntekijöitä.

-Sittemmin olemme onneksi myöntäneet, sillä eihän mikään yritys pärjää loputtomiin ilman nuorempaa tekijäpolvea. He ovat todella taitavia, tuovat mukanaan uusia ajatuksia, osaavat tietyt rutiinit jopa konkareita nopeammin ja mikä tärkeintä, oppivat uutta alan huippuosaajilta. Juuri siksi he tänne myös haluavat, Vilkko toteaa.

Yksi haaste on ollut sisäinen viestintä, joka takavuosina sujui töiden lomassa ja vapaamuotoisissa palavereissa vaikkapa saunan lauteilla tai kahvikoneella. Henkilöstömäärän kasvaessa viestintä on vaatinut erilaisten sähköisten työkalujen käyttöönottoa ja uudenlaisten kohtaamisfoorumien luomista, sillä neljääsataa työntekijää on mahdotonta saada joka torstai saman saunan lauteille. Osa väestä on myös tyystin eri kielialueella ja aikavyöhykkeellä.

Tinkimätön asenne pitää kasvu-uralla

Onko Reaktor sitten sisäisesti vielä sama yritys kuin vaikkapa vuosikymmenen vaihteessa? Väkeä on nyt moniverroin enemmän ja yrityksen arjen olettaisi muuttuvan väkisinkin uusien kasvojen ja persoonien myötä.

Tätä tunnustaa Heikkiläkin usein miettineensä. Väkeä on vuosien saatossa tullut ja mennyt, mutta tietty “perusreaktorilaisuus” on edelleen tallella.  Osalle työskentely ilman esimiesten ohjausta ja tuloskontrollia on ollut kauhistus ja maisema on vaihtunut nopeasti.

Valtaosa on kuitenkin tullut Heikkilän tavoin jäädäkseen. Lisäksi omaperäisestä toimintamallista ilman suoraviivaisia urapolkuja on alettu ottaa oppia myös muissa yrityksissä.

-Meidän on oltava koko ajan liikkeellä, muutoksessa ja ajan hermolla, jotta voimme tarjota asiakkaille parasta osaamistamme.  Se on samalla myös kasvumme perustekijä ja koko porukan tärkein motivaattori. Parhaat fiilikset tulevat palkkiobonusten sijaan tiimien onnistumisista, kehitysjohtaja toteaa.

Missä yhtiö sitten on viiden vuoden päästä? Liikevaihtoja ja henkilöstömääriä Heikkilä ei lähde ennustamaan. Kasvu on sen sijaan jo geeneissä eikä siitä tingitä.

-Ja varmasti teemme edelleen isoja ja hienoja juttuja, joilla on laajaa merkitystä ja jotka muuttavat maailmaa, hän tiivistää.

Monessa mukana

Reaktor Innovations Oy eli Reaktor tarjoaa asiantuntijapalveluita, ohjelmistokehitystä ja digitaalista designia.  Ohjelmistokehityksessä se on yksi scrum-pioneereista.

Reaktor on valittu Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksessa ykköseksi vuosina 2008–2011 ja se on ollut kärkisijoilla myös Euroopan tasolla. Myös Vastuullinen kesäduuni -kampanja on palkinnut Reaktorin vastuullisimpana kesätyönantajana suurten yritysten sarjassa.

Työnantajakuva 2015 -tutkimuksessa Reaktor oli opiskelijoiden mielestä Suomen luotettavin ja parasmaineisin työnantaja.

Yhtiö on ollut vahvasti mukana myös kotimaisissa satelliittihankkeissa, koodauksen maailmanmestaruuskisoissa ja lasten koodikoulussa.