Filmirulla Yritykset

Kasvua sieltä missä pippuri kasvaa

Ekonomisteja jos on uskominen, länsimaiden talouskasvu jämähtää useiksi vuosiksi muutaman prosentin vauhtiin. Tähtäimeksi onkin otettava kehittyvät markkinat. Teknologiayhtiö Striim.in uskaltautui astua Afrikkaan ja lähteä kysynnän perään Nigeriaan.
Essi Lindqvist
FacebookTwitterLinkedIn

Striim.in:n tarina alkoi ideoinnilla 2011 ja pari vuotta sen jälkeen perustettiin yhtiö. Rahoitusta on saatu pääomasijoittajilta, kuten Kyösti Kakkoselta.

Yhtiö täyttää kasvuyhtiön tunnusmerkit: reilussa vuodessa työntekijämäärä on kasvanut viidestä lähes pariin kymmeneen.

Yhtä lyhyessä ajassa Striim.in on päässyt kansainvälisille markkinoille streaming-teknologiallaan. Sillä onkin erinomaiset lähtökohdat elokuvateollisuuden menestystarinaksi.

Kotitehtävät tehtävä kunnolla

Harva tietääkään, että Nigeria on tuotantomäärällisesti maailman toiseksi suurin elokuvatuottaja ja kaupallisesti kolmanneksi isoin. Halu päästä levittämään omaa tuotantoa on suuri, mutta sopiva teknologia puuttuu.

− Koska tiesimme, että kysyntää riittää, päätimme kartoittaa tilanteen. Markkinoille menoa helpotti, että löysimme paikan päältä erinomaisen kontaktin, joka tiesi, miten bisnes toimii Nigeriassa, kertoo Striim.in:n viestintäpäällikkö Tomi Paalosmaa.

Soitellen sotaan ei voikaan lähteä, vaan on osattava neuvotella oikein ja tehdä pelisäännöt selviksi.

− Selvitimme, miten kannattaa lähestyä – tökstöks-meininkin eli suoraan asiaan -tyyli ei toimi. Alku oli verkkaisampaa, mutta kun hommaan päästiin kiinni, ei vatvottu, vaan edettiin nopeasti.

Myönteisten kokemusten ansiosta Paalosmaa rohkaisee suomalaisyrityksiä etsimään kasvua Afrikasta.

− Ehdottomasti kannustan. Afrikassa yleinen mentaliteetti on myönteinen, kasvulle kun on iso potentiaali. Heillä on vilpitön halu ja kiinnostus kehittyä, myös infraa rakennetaan ahkerasti.

Kun asiakkuuksia aletaan etsiä nollasta eikä referenssejäkään ole kosolti, alku on vaikeaa.

− Vaaditaankin sinnikkyyttä, jopa onnea. Lisäksi on erotuttava joukosta.

Arvokasta apua TeamFinlandilta

Nigerian lisäksi Striimm.in on solminut teknologiansa lisenssisopimuksia Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Intiassa ja arabimaissa.  Kansainvälistyminen onkin ainoa tie yhtiölle, mutta apua siinä tarvitaan.

− Tekes on neuvonut meitä alusta alkaen. TeamFinlandista oli valtavasti hyötyä Ranskan markkinoille pääsemisessä, sanoo Paalosmaa, joka tietää, että yritysten suhtautuminen TeamFinlandiin on ristiriitainen.

− Mietitään, tekeekö se yhtään mitään. Meidän kokemuksemme yhteistyöstä Suomen Ranskan-suurlähetystön kanssa on ollut enemmän kuin onnistunut.

Lähetystöstä Streem.in sai käyttönsä tilan teknologiansa esittelemiseksi ranskalaisille elokuvayhtiöille.

− Tilaisuus oli arvokas, kun suurlähettiläskin osallistui. Se vaikutti voimakkaasti yhtiöiden edustajiin. Myös Suomen Japanin-suurlähetystö on ollut aktiivinen, Paalosmaa kiittelee.

Digitalisaation murros muuttaa pelikentän

Alkuvauhti on ollut kovaa, mutta niin on myös kilpailu. Elokuvabisnes on usean sadan miljardin dollarin bisnes, pelkästä USA:ssa vuotuinen arvo on reilusti yli 200 miljardia dollaria.

− Digitalisaatio on muuttanut pelikenttää radikaalisti. Vääjäämätön totuus on, että elokuvia levitetään yhtä enemmän netin kautta. Vielä eletään siirtymävaihetta, mutta blu ray:lle ja dvd:lle voi ennustaa jyrkkää laskua.

Nyt kun elokuvien levittäminen online on mahdollista, kuluttajat voivat katsoa elokuvia missä päin maailman tahansa. Televisio häviää taistelun.

− Teknologian kehittyminen on kasvattanut esimerkiksi mobiilin suorituskykyä, mutta pelkästä tekniikasta ei ole kyse. Diginatiivit ovat syntyneet käyttämään erilaisia päätelaitteita, niin viihde kuin tietokin etsitään netistä.

STRIIM.IN OY

Perustettu 2013, pääkonttori Helsingissä

Yhtiön liiketoiminta:  video streaming – teknologian lisensointiin kansainvälisille elokuvatuotanto- ja levitysyhtiöille sekä tv-alan yrityksille