metropoleihin, metropolialueen, metropolialue, elinkeinoelämälle, elinkeinoelämän, Helsingin seutu, Suonme ainoa metropolialue, Helsinki Ajankohtaista, Yritykset

Helsingin seudun elinkeinoelämälle tärkeät hallitusohjelmatavoitteet

Mitä paremmin Suomen ainoa metropolialue pärjää suhteessa muiden maiden metropoleihin, sitä paremmin koko Suomi ja sen yritykset menestyvät. Helsingin seutu on maan suurin kansainvälisen yritystoiminnan keskittymä, jossa tuotetaan 37 % Suomen bruttokansantuotteesta ja siellä sijaitsee 32 % maan työpaikoista.
FacebookTwitterLinkedIn

Helsingin seudun liikenneratkaisut heijastuvat koko Suomen tavara- ja logistiikkaketjuun. On tärkeää varmistaa, että Helsinki-Vantaan lentoaseman sekä Eteläsataman, Länsisataman ja Vuosaaren sataman kautta kulkeva liikenne on sujuvaa ja yhteydet muihin Suomen kasvukeskuksiin ovat riittävän nopeita tavaraliikenteen, teollisuuden, kaupan ja työmatkailun tarpeisiin.

Valtion tulisi tehdä nopeasti hankepäätös Pisararadasta, Espoon kaupunkiradasta ja Pasila-Riihimäki 2. vaiheen toteutuksesta.

Valtion tulisi myös sitoutua Suomi-radan ja tunnin junan toteutuksen ja varautua rahoittamaan merkittävä osa suurista raide- ja metropolialueen metro- ja pikaraitiotieinvestoinneista, painottaa Helsingin seudun kauppamarin johtaja Markku Lahtinen.

Helsingin seudulla asuu yli puolet maan ulkomaalaistaustaisesta väestöstä. Alueen väestön ja työvoiman tarjonnan kasvu perustuvat lähes kokonaan maahanmuuttoon. Kansainvälisten selvitysten mukaan muuttoliike piristää taloutta nostamalla yritysten tuottavuutta ja tukemalla yritysten liiketoiminnan kansainvälistymistä.

– Osana työllisyysasteen 75 prosentin ja työvoiman tarjonnan lisäämistä Suomessa valmistuvat kansainväliset tutkinto-opiskelijat täytyy saada nykyistä paremmin yrityksiin koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin töihin.

Toimivia keinoja on elinkeinoelämän ja korkeakoulujen yhdessä toteuttamat mentorointiohjelmat yhdistettyinä erilaisiin rekrytointi- ja matching-palveluihin.

Ohjelmiin osallistuville opiskelijoille tulee myöntää pitkäaikainen oleskelulupa, sanoo Lahtinen.

 

 

Helsingin seudun elinkeinoelämälle tärkeät hallitusohjelmatavoitteet

Helsingin seudun elinkeinoelämälle tärkeät vaalikauden tavoitteet: tiivistelmä

Website Comments

 1. Simo Airaksinen
  Vastaa

  Pisara+ raportista: ”Optimaalisella laiturinkäytön suunnittelulla kapasiteetin pullonkaula on linjaraiteilla, ei Helsingin ratapihalla →MAL 2019 –suunnitelman mukaan Pisararadan tarve kaukojunaliikenteen lisäkapasiteetin mahdollistajana konkretisoituu Lentoradan toteutumisen jälkeen.”
  Pitäisi siis saada päätös ensin Lentoradasta.

  • Tiina Pasuri
   Vastaa

   Pisararata on osa suurten valtakunnallisten ratahankkeiden (Suomirata, Turun tunnin juna, Itärata) muodostamaa kokonaisuutta, kuten Lentoratakin. Hallitusohjelmassa valtion tulisi sitoutua ratahankekokonaisuuden toteuttamiseen.

   Tiina Pasuri
   maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö

 2. Kalevi Kämäräinen
  Vastaa

  Pisara-rata on lähinnä huonoa yhteiskuntasuunnittelua, koska hankkeen vaihtoehtoja ei ole koskaan avoimesti selvitetty. Lobbaamisen riemuvoitto se kyllä toisaalta olisi.
  https://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263346-pisara-rata-ja-klubi-askin-kansi

  Kauppalehden toimittajan sanoihin on helppo yhtyä: ”Nyt on saatava kaikki kortit pöydälle ja katsottava, mikä on järkevä kokonaisratkaisu – tarvitaanko Pisararataa ylipäänsä?”
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/onko-pisararata-taysi-susi-jo-syntyessaan/c30f71f7-7bc4-4ef1-b202-13954ceb7397?ref=facebook%3A1369&fbclid=IwAR2oT5efERqvV-rkk6WLZtRy-csOxXF5XL_JxeJqglQyOBusrzIFFNJltB0

  • Tiina Pasuri
   Vastaa

   Pisararata, Lentorata ja nopeat uudet junayhteydet Helsinkiin ovat kokonaispaketti, jonka toimivuus täytyy luonnollisesti selvittää ennen investointipäätöstä. Reippaasti yli kymmenen miljardin hankekokonaisuuden toteuttaminen edellyttää myös uusia tapoja liikenneinvestointien rahoitukseen.

   Tiina Pasuri
   maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö

Kommentoi