Mistä asiakirjanäyttöä ulkomaisiin hankintakilpailuihin? Yritykset

Haluamme kasvaa – tarvitsemme rahaa!

Suomen heikkous on kasvuyritysten vähäinen määrä. Samalla pk-yritykset kuitenkin kertovat yritysilmapiiriä tutkivissa selvityksissä, että kasvuhalukkuutta löytyy. Toimintaympäristökin on pääosin suotuisa, ja rahaa on tarjolla enemmän kuin koskaan ennen.
Essi Lindqvist
Omar El Mrabt
FacebookTwitterLinkedIn

Missä siis mättää ja kenen on syy?

Pankkien ja poliitikkojen vika, sanovat yritykset.

Tiukentunut pankkitoiminnan sääntely, koventuneet vakuusvaatimukset ja aiempaa suurempi omarahoitusosuus vaikeuttavat kasvuun tarvittavan rahoituksen saamista. Yritysten heikentynyt luottokelpoisuus nostaa marginaaleja ja sopimusehdot ovat tiukat.

Syyllinen on myös valtio. Sen olisi tarjottava kilpailuneutraali toimintaympäristö sekä selkeä ja yksinkertainen verotusjärjestelmä. Työmarkkinoiden pitäisi joustaa enemmän, palkan sivukustannuksien pitäisi olla alemmat ja yritystukien tehokkaampia.

Eikö yrityksissä ole mitään vikaa?

Rahoittajien mukaan luottopolitiikan tiukentumisesta on turha valittaa, sillä yksikään kannattava hanke ei jää ilman rahaa. Yritysten pitäisi tutustua uusiin rahoituslähteisiin, pankkilainalle löytyy vaihtoehtoja.

Globalisaation ansiosta maailman on pienentynyt, mutta rohkeus rajojen ylittämiseen puuttuu. Koska kotimarkkina on pieni, yrityksen menestyminen ja kasvu edellyttävä kansainvälistymistä ja ulkomaankauppaa.

Kasvuun ei voi pakottaa eikä kasvuyrityksiä synnytetä hallinnollisilla päätöksillä. Tarvitaan hyviä liikeideoita, innovointikykyä, luovuutta, verkostoja, digitaalista osaamista, referenssejä, uskottavuutta, ennakointikykyä, riskinottohalua, teknologian hyväksikäyttöä sekä ennen kaikkea intohimoa ja halua kasvaa.

Kasvukivut on kestettävä.