kasvuyritys, Kauppakamarilehti.fi, Kauppakamari, asiakas, customer, kasvumoottori, Tokmanni, Fluido, OP, Osuuspankkiryhmä Yritykset

Asiakasymmärrys on paras kasvumoottori

Kasvu on tunnetusti yrityksen paras tulevaisuuden turva. Mutta kuinka pysyä kasvupolulla, kun digitalisaatio lisää valinnanvapautta ja kiristää kilpailua? Kysyimme kolmelta erilaisen kasvupolun valinneelta yritykseltä.
Timo Sormunen
Petri Mast
FacebookTwitterLinkedIn

Monialayhtiö OP, Tokmanni-ketju, Fluido

Monialayhtiö OP mielii asiakkaan arkeen

Ajatus pankkitiskiltä vuokrattavasta sähköautosta saattoi vielä muutama vuosi sitten tuntua vähintäänkin arveluttavalta bisnesidealta. Osuuspankkiryhmä on kuitenkin tehnyt siitä täyttä totta.

Digitaalisesta liiketoiminnasta ja uusista liiketoiminnoista vastaavan johtajan Harri Nummelan mukaan paljon julkisuutta saaneet vuokra-Teslat eivät ole mainoskikka, vaan esimerkki pankkikonsernin ensimmäisistä askeleista matkalla moniala­yhtiöksi. Se on myös suunta, jota asiakkaat kuulemma odottavat.

– Digitalisaatio tarjoaa valinnanvapautta sekä nopean tavan vertailla ja kilpailuttaa erilaisia palveluja. Samalla asioinnin on kuitenkin oltava helppoa ja kokonais­valtaista. Perinteisissä pankki-, vakuutus- ja asunnonvälityspalveluissa ansainta rapautuu tulevaisuudessa. Siksi meidän on pystyttävä tarjoamaan paljon muutakin asumiseen ja arkielämään liittyvää, Nummela kertoo.

Henkilöstö mukaan ja digipeikolle kyytiä

Vuoden 2016 digijohtajaksi äänestetty Nummela painottaa, ettei OP:n uusi kasvustrategia ole pelkästään ylimmän johdon ideariihen satoa. Päinvastoin, pohjana on mittava kartoitus, jossa käytiin läpi tulevaisuuden megatrendejä ja niiden mahdollisia vaikutuksia asiakaskäyttäytymiseen.

Strategia-aihioita makusteltiin laajasti myös henkilöstön kesken, mikä helpotti sitoutumista ja lisäsi ymmärrystä suunnan­muutoksen tarpeellisuudesta. Samalla opittiin Nummelan mukaan käsittelemään pitkään taustalla kummitellutta digipeikkoa.

– Digitalisaation avulla rutiinitöistä voidaan päästä eroon, ja alan ammattilaiset voivat keskittyä mielekkäämpiin tehtäviin eli asiakkaisiin ja heidän tarpeisiinsa.

Vaan entä se kasvu? Miten se turvataan?

– Digiaikana kilpailussa pärjää vain, jos pystyy olemaan asiakkailleen aidosti toimivin ja paras vaihtoehto. Se turvaa myös oman kasvun olipa kyse kuluttajamarkkinasta tai b-to-b-yrityksestä, Nummela tiivistää.

 


 

Ämpärikampanjoista tuli Tokmannin ykkösbrändi

TokmanTokmannini-ketju on kasvanut viime vuodet rivakasti ja noussut samalla yhdeksi kotimaisen vähittäiskaupan voittajista. Ämpärikampanjoistaan tunnetulla halpakauppaketjulla on 162 myymälää eri puolilla Suomea, työntekijöitä runsaat 3200 ja liikevaihtokin lähesty
y 800 miljoonaa euroa. Näillä luvuilla se on alansa suurin toimija Pohjoismaissa.

Kasvun juuret ovat kymmenen vuoden takaisissa yrityskaupoissa, joissa Tokmanniin liitettiin joukko muita halpakauppaketjuja. Lisävauhtia tuli vuosikymmenen vaihteen jälkeen, kun pääomistajaksi tuli pääomasijoittaja Nordic Capital. Viime vuonna yhtiö listautui pörssiin.

Kauppakamarilehti.fiHenkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen hyppäsi Tokmannin kyytiin vajaa vuosi sitten. Pitkän työtaustan kansainvälisissä konserneissa tehnyt HR-ammattilainen tunnustaa edelleen ihailevansa käytännönläheistä ja selkeää johtamistapaa, jolla yhtiön ”kasvugeeni” on istutettu koko henkilöstöön.

– Jokaiselle tokmannilaiselle on selvää, että kasvu on kaupan alalla tietynlainen elinehto. Sitä ei kuitenkaan luoda pelkästään numeroita tuijottamalla, vaan huolehtimalla henkilöstön osaamisesta ja työhyvinvoinnista, Huuskonen muistuttaa.

Ohjenuorana on selkeä kaveria ei jätetä -asenne, joka tarkoittaa niin uusien tulokkaiden perehdytystä kuin pitkän työuran tehneiden konkareiden kohtelua.

– Meillä on todella pitkän työuran tehneitä kaupan alan ammattilaisia. He eivät välttämättä enää jaksa innostua alan uusimmista digisovelluksista, mutta omaavat valtavan määrän arvokasta hiljaista tietoa. Ei sitä kannata hukata, Huuskonen muistuttaa.
Investoinnit luovat pohjan kasvulle

Tokmannin ykkösbrändi ovat myymälöiden avajaisissa jaettavat ilmaiset ämpärit, jotka aiheuttavat lähes poikkeuksetta paikallisen liikennekaaoksen. Halpakaupan kuningasketjun oma toiminta on kuitenkin äärimmäisen tarkasti suunniteltua ja eteenpäin katsovaa.

– Kasvulle on luotu pohjaa investoinneilla, jotka on aloitettu jo vuosia sitten. Olemme panostaneet mittavasti logistiikkaan, it-järjestelmiin, osto-osaamiseen ja myymäläkonsepteihin, Huuskonen muistuttaa.

Myös asiakaspalvelua ja markkinointia on kehitetty määrätietoisesti. Takavuosina tavaravirta tukkukauppiailta ja halpatuotantomaista oli hyvinkin monenkirjavaa. Nyt ostot on jyvitetty selkeisiin tuoteryhmiin, joilla on omat vastuuhenkilöt. Samalla omaa toimintaa on opittu katsomaan myös kriittisten lasien läpi.

– Innovatiivisuus, yhteistyö yli yksikkörajojen ja kyky uusiutua ovat lopulta menestyksen perustekijöitä, joihin jatkossakin panostamme. Tässä olemme mielestäni onnistuneet. Olemme tokmannilaisia ja ylpeitä siitä, Huuskonen toteaa.

 


Kai Mäkelä, toimitusjohtaja, Fluido

Asiakashallinnan osaava Fluido uskoo erikoistumiseen

Espoolainen Fluido on esimerkki ­pk-yrityksestä, jolle digitaalisaatio on tarjonnut alati levenevän kasvupolun. Salesforce-asiakashallintajärjestelmiin erikoistunut yritys on kasvanut runsaassa kuudessa vuodessa muutaman hengen start­upista 140 henkilöä työllistäväksi ja yli 12 mil­joonan euron liikevaihtoa tekeväksi konsulttitaloksi, joka painii kotimarkkinoillaan Pohjoismaissa muun muassa Accenturen ja Deloitten kaltaisten jättiläisten kanssa.

Fluidolla on toimistot Keilaniemen lisäksi Tukholmassa, Oslossa, Kööpenhaminassa sekä Slovakiassa Banska Bystricassa. Fluidon perustajiin kuuluva ja alusta asti toimitusjohtajan postia hoitanut Kai Mäkelä tunnustaa, että kasvupolku on ollut komea.

– Olin ennen Fluidon perustamista töissä Salesforcella ja näin siinä piilevän potentiaalin. Olemme kasvaneet ripeästi, mutta varsin hallitusti. Erikoistuminen tähän ekosysteemiin kannatti ja pääsimme aika pitkälle pelkästään tulorahoituksella. Ulkopuolisia sijoittajia tuli mukaan vasta viime vuonna, Mäkelä kertoo.

Täsmälääkkeet purevat digi-vaivoihin

Espoolaisyhtiön tulevaisuus näyttää toimitusjohtajan mukaan kirkkaalta myös jatkossa, sillä kysyntä on vasta viriämässä. Perinteisestä sisäisestä CRM:stä on siirrytty asiakasdialogin digitalisointiin. Modernit teknologiat ja tekoäly mahdollistavat liikevaihdon lisäämisen, kustannussäästöt ja tyytyväisemmät asiakkaat.

– Taustalla on nopeasti etenevä digitalisaatio. Asiakkaista halutaan entistä tarkempaa analyytiikkaa. Meidän avullamme oikea henkilö saa oikeaa tietoa ajasta, paikasta ja laitteesta riippumatta. Näin luodaan asiakaskokemuksia sekä digitaalissa itsepalveluissa että perinteisissä kanavissa, Mäkelä selvittää.

Fluidon kilpailuvalteiksi hän nimeää osaamisen lisäksi asiakaslähtöiset ja ketterät toimintatavat. Vertauksen Mäkelä hakee terveydenhuollosta.

– Jos potilaalla on kipua ja särkyä, niin siihen voitaisiin määrätä kaikki bakteerit tappavaa penissilliiniä. Me kuitenkin haluamme tutkia, josko vaivasta pääsisi eroon vähän kevyemmin konstein ja täsmälääkityksellä.

Matkan varrella Mäkelä on huomannut, ettei kansainvälistyvää kasvuyritystä luotsaavan toimitusjohtajan aika yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Vastuita onkin jaettu organisaatioon ja Fluidossa panostetaan itseohjautuvuuteen. Tämä tuo ketteryyttä ja vie päätöksenteon lähelle asiakasta.

– Tärkein tehtävämme on asiakkaiden menestys ja käytämme paljon ulkopuolista apua toimintamme kehittämiseen. Menestys on lopulta kiinni ihmisistä ja se toteutuu, kun pystymme tarjoamaan huippu­osaajillemme riittävästi haasteita. Toisaalta Fluidon on oltava hyvä ja houkutteleva työpaikka myös uusille tulijoille.