KUUMA-kuntia, KUUMA-kunnissa, Järvenpään, Sipoon ja Kirkkonummen, KUUMA Ajankohtaista, Vaikuttaminen

KUUMA-kunnissa on edelleen imua

Moni uskoi Nurmijärvi-ilmiön olevan jo mennyttä aikaa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asia on päinvastoin. KUUMA-kuntien vetovoima vahvistuu Järvenpään, Sipoon ja Kirkkonummen johdolla jatkuvasti.
Timo Sormunen
FacebookTwitterLinkedIn

Nurmijärvi-ilmiö kulminoitui viime vuosikymmenellä omakotitaloon tai rivitaloasuntoon rauhallisessa ja turvallisessa asuinympäristössä, kohtuullisen matkan ja hyvien liikenneyhteyksien päässä pääkaupunkiseudusta.

Moni on ehtinyt sen jälkeen jo uskoa, että kasvukeskuksiin suuntautuva muuttoliike ja yleinen kaupungistumis­trendi olisi hiivuttanut koko ilmiön, mutta toisin on käynyt. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n selvityksen mukaan KUUMA-kuntien väestönlisäys oli 2010–2016 noin 17 000 henkilöä.

Imua on etenkin Vantaalta, Espoosta ja Helsingistä, joista KUUMA-kunnat kerryttivät muuttovoittoa yhteensä 11 000 henkilön verran. Kaiken kukkuraksi muuttajat ovat olleet kuntatalouden ja elinkeinoelämän näkökulmasta suorastaan ihanteellisia: pitkälle koulutettuja ja kohtuullisen hyvätuloisia nuoria perheitä. Lisäksi muuttovoitto ja väestön­lisäys on ollut kuntien palvelutason kestävyyden kannalta juuri oikeassa 0,5–1,0 prosentin haarukassa.

KUUMA-kuntia tutkinut valtiotieteiden tohtori Timo Aro löytää trendille selkeät selitykset. Asuntojen hinnat ovat vielä kohtuullisella tasolla ja joukkoliikenne on saatu raideliikenneinvestointien myötä toimivammaksi. Keskusta-alueille on puolestaan noussut jatkuvasti uusia kerrostaloja, mikä on tehnyt niistä tiiviimpiä ja kaupunkimaisempia. Tämä yhdistelmä on alkanut houkuttaa myös ”cityvihreitä” arvoja arvostavaa sukupolvea.

– Nurmijärven sijaan nyt voisi puhua Järvenpää-ilmiöstä, jossa omakoti­talot ovat vaihtuneet kerros- tai rivitaloasumiseksi ja perheeseen tarvitaan korkeintaan yksi auto. Samalla tämä tietysti tarkoittaa, että alueen laitamilla olevat ja heikom­pien yhteyksien päässä olevat kunnat ovat entistä tiukemmilla, Aro pohtii.


Lue myös:

Uudet kuntajohtajat lupaavat sujuvia yrityspalveluja

Kasvu on koko metropolin etu

KUUMA-kunnissa on edelleen imuaKUUMA-kuntien myötätuulen ja tuoreet väestönkasvuluvut on noteerannut myös Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo. Muun muassa kauppakamarin alue- ja asuntovaliokunnassa istuva Kairesalo arvioi tulosten kertovan oikeansuuntaisista linjanvedoista asuntopolitiikassa, mutta myös kuntien kyvystä kisata terveellä tavalla uusista asukkaista ja yrityksistä.

– Haave omakotitalosta järven rannalla keskellä kaupunkia on edelleen voimissaan, mutta samaan aikaan entistä useampi haluaa asua tiiviimmin ja palveluiden äärellä. Siksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella on pystyttävä tarjoamaan muutakin kuin vain halpoja tontteja pitkien matkojen päässä palveluista, kunnanjohtaja muistuttaa.
Keskinäistä kisailusta huolimatta Kehä III:n ulkopuoliset kunnat tekevät tiivistä yhteistyötä paitsi keskenään myös pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

– Jokainen tänne asettunut yritys tai uusi asukas koituu lopulta yhteiseksi hyväksi. Helsingin seudun kiinnostavuus ja vetovoima on meille muillekin elinehto, Kairesalo.

Vaikka mittarit näyttävät tällä hetkellä plussaa, on taivaalla myös pilviä. Yksi niistä liittyy alhaiseen syntyvyyteen, joka riivaa myös pk-seudun ympäristökuntia. Vaaran merkkejä on ilmassa Kairesalon kotikonnuilla Mäntsälässäkin, jossa väestönmuutos kääntyi viime vuonna pakkaselle ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Haastetta riittää myös siinä, että alueelta muualle opiskelemaan lähtevät nuoret saataisiin opintojen päätyttyä palaamaan vielä takaisin vanhoihin kotimaisemiin. Pk-seudun ympäristökuntiin muuttava koulutettu työvoima pitäisi noteerata perinteisen pk-teollisuuden, kaupan ja logistiikan ohella myös muilla toimialoilla.

– Perintei­sesti on ajateltu, että ihmisten pitää muuttaa työn perässä yritysten lähelle. Kuvio voisi silti toimia myös toisinpäin eli kyllä yritykset voivat muuttaa sinne, missä osaajat ovat. Esimerkiksi monet suunnittelu- ja arkkitehtitoimistot voisivat toimia myös täällä KUUMA-kunnissa, Kairesalo huomauttaa.