Helsinki, keskusta, Helsingin keskusta, kauppa, kaupunkilainen, Aleksanterinkatu, Stockmann Ajankohtaista, Vaikuttaminen

Jotta kauppa käy kaupungin keskustassa, tarvitaan syy tulla sinne

Kauppakamarin kaupan ja palvelujen valiokunnan vuoden ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin erityisesti kaupan kehitysnäkymiä kaupunkikeskustoissa. Asiasta alusti professori Heli Marjanen Turun kauppakorkeakoulusta. Hän muistutti siitä, että kauppa on seurannaiselinkeino.
Pia Pakarinen
Oskari Immonen
FacebookTwitterLinkedIn

Jos työpaikat ja muut toiminnot siirtyvät pois kaupunkikeskustoista, kaupalla ei ole siellä toimintaedellytyksiä. Jotta kauppa käy keskustassa, tarvitaan syy tulla sinne.

Kaupungin keskusta merkitsee välttämättömyyskulutusta kaupungin keskustassa asuville ja työskenteleville, mutta elämystä ja vapaa-aikaa muualta tuleville.

Ansaintalogiikka mietittävä uusiksi

Kauppapaikat kaupunkien keskustoissa ovat muokkautuneet samanlaisiksi kauppakeskuksiksi kuin kaikkialla muuallakin – samalla tarjonta on muuttunut vähemmän persoonalliseksi ja elämykselliseksi. Kaupalliset tilat ovat professori Heli Marjasen mukaan muuttumassa kauppapaikoista kulutustiloiksi.

kävelykatu, keskusta, Helsinki, Heli Marjanen

– Vähittäiskaupan perinteisessä mallissa tuote on kulkenut tuottajalta tukkukaupan ja vähittäiskaupalta kuluttajalle, ja lopuksi se on hävitetty. Nyt puhaltavat uudet tuulet: arvon yhteisluominen, prosumerismi, kaikkikanavaisuus, jakamistalous, vertaiskauppa ja kierrätys.

Asiakkaat ovat lojaaleja vain omille tarpeilleen ja mukavuudelle.

Asiakas hakee saavutettavuutta ja saatavuutta, hintaa, mukavuutta ja helppoutta – sekä elämyksellisyyttä. ”Uusi normaali” on kivijalkakauppa, kauppakeskus ja verkkokauppa, kaikki yhdessä.

Website Comments

  1. Yrjö Repo
    Vastaa

    Maailma muuttuu. Kauppa on siirtynyt keskustoista reuna-alueille ja kauppakadun liikkeistä kauppakeskuksiin. Verkkokaupassa menetelmät ja työkalut ovat muuttuneet, muutoin etäkauppa on samankaltaista kuin entinen postimyynti. Tavaran kierrätys on vastine sille, että ennen rikkinäinen tavara korjattiin. Kuluttajien välinen kauppa kirpputoreilla ja verkon kauppapaikoilla on korvaamassa käytettyjen tavaroiden kauppaa.

    Aivan viime aikoina on ollut nähtävissä merkkejä siitä, että ihmisten keskinäiselle kohtaamiselle annetaan taas arvoa eikä verkkokauppa tapakaan myymälää tai muuta fyysistä kauppapaikkaa.

Kommentoi