Heikki J. Perälä,työllisyyden, työllisyysasteen, työllisyystavoitelaskurin, työllisyystavote.fi, päätöksiä, päätöksiin Pääkirjoitus

Tietoturva tapetilla

Yrityksiin kohdistuva rikollisuus on lisääntynyt voimakkaasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Puolet suurista yrityksistä ilmoittaa, että liiketoimintaan kohdistuvien rikosten tai väärinkäytösten määrä on kasvanut.
Heikki J. Perälä
FacebookTwitterLinkedIn

Tiedot ilmenevät äskettäin julkaistusta Keskuskauppakamarin ja Helsingin seudun kauppakamarin Yritysten rikosturvallisuus 2017 –selvityksestä.

Kaikista vastaajayrityksistä 44 prosenttia arvioi, että rikosten ja väärinkäytösten määrä on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana. Etenkin suurissa yrityksissä kasvu koetaan voimakkaana. Kun vuonna 2012 lisääntyneistä rikoksista raportoi 34 prosenttia, oli nyt osuus peräti 52 prosenttia.

Kaupan alan yritykset ilmoittivat toteutuneista tietoriskeistä useimmin. Yrityksiin kohdistuvat tietomurrot ovat kaikilla toimialoilla tietoriskien kärjessä, mutta identiteettikaappauksissa on selvä nousutrendi. Kaikilla toimialoilla osuudet ovat kasvussa.

Yritysten riskit tulevat yhä useammin verkosta. Identiteettivarkaudet ja petokset ovat yhä tutumpia ilmiöitä yrityksissä. Yritysten varautumisessa rikoksiin ja niiden torjuntaan on kuitenkin yhä suuria eroja.

Erityisesti yritysten tietopääoman ja jatkuvuuden turvaamisessa on paljon tekemistä. Palvelualan yritykset suojaavat tietoja muita toimialoja monipuolisemmin. Teollisuusyritykset tunnistavat parhaiten kilpailijaa kiinnostavan kriittisen tiedon. Kaupan alan yritykset jäävät näistä jälkeen suojaustoimissa. Rakennusalalla tietoriskejä kohdataan vielä vähiten, mutta alan yritykset panostavat jatkossa aikaisempaa enemmän tietoturvallisuuteen.

Myös kyberturvallisuusvalmiuksien parantamiseksi voidaan tehdä yrityksissä paljon käyttämällä hyväksi jo olemassa olevaa tietoa ja palveluita. Esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskus laatii kuukausittain #kybersää-katsauksen ajankohtaisista tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä, joihin kannattaa varautua välittömästi. Katsauksen voi tilata kauppakamarista yrityksen käyttöön.

Kauppakamari herättelee ja tukee yrityksiä laajemminkin tietoturvan parantamiseen. Järjestämme yritysturvallisuuteen keskittyneitä jäsentapahtumia, joista saa hyvin konkreettista tietoa toiminnan kehittämiseen. Lisäksi koulutamme yrityksiä Euroopan unionin tietosuoja-asetuksen uusiin vaatimuksiin vastaamiseen. Kehitämme tietoturvallisuusaiheisia maanpuolustuksen erikoiskursseja yrityksille yhdessä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

Kun alan osaajista on suuri kysyntä työmarkkinoilla, teimme Suomen Liikemiesten Kauppaopistolle aloitteen kyberturvallisuuspainotteisen datanomien koulutusohjelman käynnistämisestä. Ensimmäiset kokemukset koulutuksesta ovat hyviä.

Yritysten tietosuojavalmiuksia näkyy ajan myötä myös taloudellisissa tuloksissa. Samalla yhteiskunnan häiriönsietokyky paranee.

Website Comments

 1. Tarja Jokinen
  Vastaa

  Tietosuoja… Tietoturva…

  Kommentoikaa nyt jotkut viisaat asiantuntijat, että ovatko ne sama asia!
  Ihmeissäni nyt olen tästä! Minun ihan tavallisen amk-lehtorin mielestä ne ovat supertärkeitä kummatkin ihan pienimmällekin yrittäjälle.

  Nyt on tietysti pinnalla tietosuoja EU-asetuksen vuoksi. Mutta…
  Tämä tilanne voi myös generoida pienyrittäjille petollista ja kallista liiketoimintaa, kun asioiden kokonaisymmärrystä ei ole.

  Me Haaga-Heliassa järjestämme 30.1.1. Koillis-Helsingin yrittäjien kanssa kolmannen Yrittäjän olkapää -tapahtuman. Sitä valmistellessamme tämä kysymys on noussut esille. Tapahtumaan ovat kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleita. Tapahtuma on ilmainen osallistujille. Yksi illan teemoista on tietosuoja. Ja varmaankin erottelemme toisen learnign cafe -pöydän aiheeksi tuon tietoturvan, kun uskomme niiden eroavan toisistaan.

  Lisätietoja: Tarja.Jokinen@haaga-helia.fi
  Lehtori Haaga-Heliassa, opetusaiheina yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen
  Ilmoittautumislinkki tapahtumaan (kopioi omaan selaimeen) :
  https://www.webropolsurveys.com/S/095B32D088195A5E.par
  Mukaan saa tulla tapaamaan yrittäjiä!

 2. Essi Lindqvist
  Vastaa

  Hei! Kiitos paljon erittäin tärkeästä kysymyksestä! Molemmat tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita yrityksille.
  Pääkirjoitusta on nyt täsmennetty termien osalta.

  Tietoturva koskee kaikkea suojattavaa tietoa. Vaatimukset tulevat esim. standardeista, lopputulemana on riskien hallinta.

  Tietosuojassa suojataan henkilötiedot ja sähköinen viestintä. Vaatimukset tulevat lainsäädännöstä, lopputulemana vaatimustenmukaisuus.

  Näin niistä kirjoittaa Wikipedia:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietosuoja
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietoturva

  Essi Lindqvist, päätoimittaja

Kommentoi