matkailu, Helsinki, matkailutulo Pääkirjoitus

Matkailussa suuria mahdollisuuksia

Helsinki on viime vuosina päässyt matkailukohteena vahvaan nousuun. Matkailu on kasvamassa erityisesti Aasiassa ja Suomi tarjoaa monelle matkailijalle ennen kokematonta eksotiikkaa.
Heikki J. Perälä, toimitusjohtaja
FacebookTwitterLinkedIn

Vaikka venäläisten matkailijoiden määrä on ruplan kurssin romahduksen myötä vähentynyt, on muualta tulleiden matkailijoiden määrä kasvanut voimakkaasti. Erityisesti kiinalaisten matkailijoiden määrä on nousussa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli viime vuonna jo enemmän kiinalaisia kuin venäläisiä matkustajia.

Matkailukohteena Helsingin metropolialueella on paljon saavutettavaa. Vaikka matkailijavirrat ovatkin nyt ilahduttavassa kasvussa, on matkaa esimerkiksi Pohjoismaiden muihin pääkaupunkeihin vielä kurottavana. Panostukset matkailun kehittämiseen ovat koko kansantalouden kannalta tärkeitä.

Yrityksille matkailijavirtojen kasvu merkitsee suuria mahdollisuuksia oman liiketoiminnan kasvattamiseen ja tunnettuuden parantamiseen. Suomen ja Helsingin parempi tunnettuus tuottaa välillistä hyötyä niillekin kansainvälistä kauppaa käyville yrityksille, jotka eivät suoraan tarjoa palveluita matkailijoille.

Metropolialueen palveluinfraa on kehitetty ja kehitetään kasvavan kysynnän mukaisesti. Uusia hotelleja on valmistunut viime vuosina useita ja suuri joukko hankkeita on vireillä. Valmistuttuaan ne tarjoavat matkailijoille monipuolisia mahdollisuuksia majoittumiseen sekä ravintola- ja hyvinvointipalveluiden käyttöön. Hotellitarjonta kestää hyvin kansainvälisen vertailun.

Tapahtumajärjestäjät ovat tehneet viime vuosina upeaa työtä Helsingin ja koko metropolialueen kansainvälisen kuvan monipuolistamiseksi ja matkailijoiden viihtyvyyden parantamiseksi. Myös kaupungit ovat keventäneet lupamenettelyjä ja aktiivisesti etsineet positiivisia ratkaisuja uusien tapahtumien onnistumiseksi. Tämä työ tuottaa satoa matkailijavirtojen kasvuna. Tämän vuoden tapahtumista Helsingissä saa hyvän käsityksen kaupungin Tapahtumat-sivulta.

Helsinkiin odotetaan tänä vuonna puolisen miljoonaa kansainvälistä risteilyvierasta. Heidän arvioidaan jättävän kaupunkiin yhteensä arviolta 28 miljoonan euron matkailutulon. Summa ei ole kävijöiden määrään nähden mitenkään suuri. Sen kasvattaminen olisikin otettava tulevien vuosien selväksi tavoitteeksi. Tämä edellyttää palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien aktiivista tuotekehitystä ja markkinointia.

Viime kesinä kaupunki on aivan liian usein täyttynyt matkailijoista, jota turhaan yrittävät avata kiinnostavien kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden ovia. Kun vähittäiskaupan aukiolorajoitukset on vihdoin purettu, on palvelujen saatavuutta syytä parantaa ihan oikeasti. Kaikkien palveluyritysten on syytä miettiä, onko palvelutaso riittävä kokeneita risteilymatkustajia ajatellen. Risteilijöiden saapumisajat on helppo tarkistaa etukäteen Helsingin sataman sivuilta.

Myös kongressimatkailu on tärkeä tulon lähde. Helsinki on jo pitkään kuulunut maailman 20 suosituimman kongressikaupungin joukkoon. Suurimmat kongressit tuottavat kukin yli 15 miljoonan euron matkailutulon Suomeen. Kongressimatkailijat ovat useimmiten alojensa kovia ammattilaisia, jotka vaativat palveluiltaan korkeaa tasoa ja ovat niistä valmiita myös maksamaan.

Metropolialueen kunnat ovat tehneet hyvää työtä matkailun edistämiseksi ja matkailijoiden palvelutarjonnan monipuolistamiseksi. Vaikka kuntien yhteistyö onkin matkailuasioissa useimmiten sujuvaa, on silti aihetta kysyä vakavasti, miksi ihmeessä kunnissa ylläpidetään ihan omia matkailuorganisaatioita. Asiakkaat kun eivät välitä metropolialueen kuntarajoista vaan etsivät hyvä elämyksiä ja kokemuksia koko alueelta. Voimavarojen yhdistäminen auttaisi matkailutulon kasvattamisessa.