Sopiiko Ruotsin valinnanvapauslaki meille? Neuvontapalvelut

Ulkomaankauppaan tarvittavia todistuksia saa kauppakamarista

Yritykset pyytävät usein kauppakamarilta erilaisia todistuksia ulkomaankauppaa varten. Pyynnön taustalla on useimmiten vientimaan viranomaisen vaatimus jonkin asian vahvistamisesta viejä kotimaasta saatavalla todistuksella.
Marko Silen, johtaja

Ulkomaankauppatodistuksia voidaan tehdä periaatteessa lähes mistä tahansa asiasta tai tapahtumasta, jonka oikeellisuus tiedetään kauppakamarissa joko ”viran puolesta” tai josta todistusta pyytävä yritys esittää luotettavat dokumentit.

Usein asiasta on jo olemassa jonkin viranomaisen tai esimerkiksi laboratorion antama todistus, jonka sisältö selostetaan myös annettavassa todistuksessa. Todistuksia on annettu myös muun muassa yrityksen esittämien kauppasopimusten, vientiasiakirjojen ja laskujen sisällöstä.  Usein pyydetään myös vahvistamaan, että yritys on Suomessa perustettu, tietyllä toimialalla toimiva yritys ja että se on hyvämaineinen.

Force Majeure -todistuksessa kauppakamari vahvistaa jonkin ulkoisen olosuhteen olemassaolon, joka osapuolten välisessä sopimussuhteessa voidaan tulkita sopimuksen täyttämisen estäväksi ylivoimaiseksi esteeksi. Tyypillisiä vahvistettavia asioita ovat esimerkiksi lakot, työsulut, sääolosuhteet ja tulipalot.

Yleisin kauppakamarin ulkomaankauppaa varten antama todistus on alkuperätodistus.

Suomen kauppakamarit antavat vuosittain kymmeniä tuhansia alkuperätodistuksia, joilla yritykset osoittavat vietävän tavaran alkuperämaan. Kauppakamarit myös vahvistavat muita viennin dokumentteja kuten kauppalaskuja ja pakkauslistoja.

Kauppakamarista saatava Ata Carnet-tulliasiakirja ei ole varsinaisesti todistus, vaan maailman kauppakamareiden kehittämä sopimusjärjestely, jolla näyttely ja ammatinharjoittamiseen tarvittavat tavarat voi viedä ilman tullia tietyksi ajaksi kohdemaahan.