Yksikään yritys ei ole immuuni petoksille ja tietoriskeille 1 Neuvontapalvelut, Yritykset

Terve epäluulo torjuu identiteettivarkauksia

Menneenä kesänä usealta yritykseltä yritettiin huijata rahaa identiteettivarkaudella. Kuvioita on useita.
Marko Silen
FacebookTwitterLinkedIn

Yksikertaisimmillaan yrityksille lähetetään lasku jonkin oikean yhteistyökumppanin nimissä, mutta laskun saajan tilinumero on muutettu.

Toinen tapa on se, että yrityksen taloushallintoon lähetetään sähköpostia jonkun yhtiön johtajan nimellä ja pyydetään rahasumman maksamista tiettyä tarkoitusta varten.

Perusteena voi olla esimerkiksi yrityskauppa, jollainen on hyvinkin voinut olla vireillä. Viesti voi tulla esimerkiksi toimitusjohtajan hakkeroidusta sähköpostitilistä. Yleensä viestissä korostetaan asian luottamuksellisuutta ja kiireellisyyttä sekä käytetään toimitusjohtajan arvovaltaa hyväkseen.

Rikollisten on helppo esiintyä yrityksen edustajan nimissä.

Eräässä tapauksessa ison yrityksen nimissä soitettiin sen alihankkijoille ja tiedusteltiin avoimista saatavista kirjanpidon tarkistusta varten. Tämän jälkeen väärennetyiltä nettisivuilta lähetettiin isoon yritykseen alihankkijan maksuosoitteen muutos. Miljoonaluokkaa olevat maksut ohjautuivat bulvaaniyhtiön tilille, joka tyhjennettiin välittömästi. Tässä takana olivat suomalaiset tahot.

Näitä tapauksia yhdistää se, että rikollisilla on ollut riittävästi tietoa uhriksi joutuneesta yrityksistä eli tietoa sen alihankkijoista, avoinna olevista laskuista tai jopa toimitusjohtajan liikkeistä. Johtotason henkilöiden kannattaakin miettiä, kuinka paljon esimerkiksi julkaisevat itsestään ja liikkeistään tietoa sosiaalisessa mediassa.
Erityisesti yritysten taloushallintoa olisi opettava terveeseen epäluuloisuuteen. Jos yhteistyökumppanin laskutusosoitteeseen ilmoitetaan muutos, olisi se syytä varmistaa yrityksestä suoraan. Samoin loma-aikoina on syytä ohjeistaa sijaiset erityiseen huolellisuuteen maksujen käsittelyssä.

Jos yritykseen ollaan yhteydessä ja tiedustellaan jonkun yhteistyökumppanin nimissä luottamuksellisia tietoja, kannattaa ottaa aikalisä asiassa. Rikollistenhan on aika helppo seurata esimerkiksi yhtiön tavaran- tai palveluntoimittajia ja yrittää esiintyä heidän nimissään.

Seuraa näitä

fi-verkkotunnukset välittäjän kautta

Jatkossa .fi-verkkotunnuksen ja kaikki siihen liittyvät palvelut voi hankkia ainoastaan omalta verkkotunnusvälittäjältään. Tähän saakka verkkotunnuksia on voinut hakea suoraan Viestintävirastosta.

Viivästyskorko loppuvuodeksi 7 %

Korkolain mukainen viitekorko 1.7.–31.12.2016 on 0,0 %. Viivästyskorko on siten 7,0 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 §:n mukaisella 7 prosenttiyksikön lisäkorolla).

Työryhmä linjaa EU:n tietosuoja-asetusta

EU:n tietosuoja-asetus on annettu ja sitä sovelletaan 25.5.2018 alkaen. Oikeusministeriö on asettanut työryhmän selvittämään lainsäädännön muutosvaatimuksia. Yritysten kannattaa seurata työryhmän linjauksia tietosuoja-asetuksen soveltamisesta.

Mainosten ja opasteiden tienvarsikäyttö helpottui

Maantielain ja ratalain muutokset helpottavat mainosten ja opasteiden laittamista teiden varteen. Aikaisemmin tähän on tarvittu lupa, mutta jatkossa riittää ilmoittaminen ELY-keskukselle. Tilapäiset vaali-, huvi- ja hääilmoitukset ja muut vastaavat vapautetaan kokonaan muodollisuuksista. Myös rakennuksessa tai sen lähellä tapahtuvaa liiketoimintaa koskevat mainokset ovat sallittuja ilman ilmoitusta.