Jaana Jokinen Ajankohtaista, Henkilö

Vanhoja muistelemalla ei rakenneta uraputkea

Uteliaisuus ja aktiivisuus, monipuolinen työura sekä uskallusta käväistä oman mukavuusalueen ulkopuolella. Siinä asioita, joita kokeneen HR-ammattilaisen silmä hakee työhakemuksesta ja CV:stä. Niillä avaa parhaiten ovia eteenpäin myös omassa työyhteisössä.
Timo Sormunen
Meeri Utti
FacebookTwitterLinkedIn

Työelämän on hoettu jo vuosien ajan olevan yhtä muutosta, ja tahdin ennustetaan jatkossa vain kiihtyvän.

Nuori sukupolvi suhtautuu muutokseen ja uuden oppimiseen tunnetusti avoimin mielin. Monia viisikymppisiä vauhti sen sijaan saattaa suorastaan hirvittää. Oma tuttu työnkuva muuttuu jatkuvasti, uuden oppiminen tuntuu vuosi vuodelta työläämmältä ja lisäpeikkona on pelko työpaikan menetyksestä.

Yhtälö on tullut vuosien varrella tutuksi myös Posti Groupin henkilöstöjohtaja Jaana Jokiselle, joka on saanut seurata työelämän muutosta aitiopaikalta paitsi Postissa myös Nokiassa.

Kokenut HR-ammattilainen ymmärtääkin monen keski-ikäistyvän työntekijän huolen omasta osaamisesta ja tulevaisuudesta.

Vahvoilla ovat ne, jotka eivät käy asemasotaa vaan pystyvät muuttumaan. Jos tiedostaa puutteita esimerkiksi tietotekniikassa, kielitaidossa tai omaan työhön liittyvissä kysymyksissä, pitää härkää vain tarttua sarvista.

– Vetoaminen vanhoihin hyviin aikoihin ja pitkään työkokemukseen ei tosiaankaan edistä omaa uraa. Sitä vastoin kannattaa olla itse aktiivinen, paikata puutteet ja kokeilla rohkeasti jotain uutta, Jokinen opastaa.

P-hommia ei ole olemassakaan

Samaan hengenvetoon hän tunnustaa, ettei asennemuutos ja askel uuteen ole pitkään samassa työpaikassa ja likipitäen samoissa tehtävissä tehneelle koskaan helppo. Se on kuitenkin varmin tapa rakentaa omaa tulevaisuutta edes hieman pitävämmälle pohjalle.

Askel taakse voi viedä kaksi eteenpäin

Jokainen lisä yksipuolisessa työurassa on tänä päivänä plussaa. Joskus kannattaa ottaa yksi askel taaksepäin, jotta pääsee kaksi eteen. Se voi tarkoittaa uudelleenkoulutusta, kokonaan toisenlaisia työtehtäviä ja joskus jopa alempaa palkkatasoa, Jokinen toteaa.

Nuorempi ja etenkin vasta työmarkkinoille tuleva sukupolvi on jo asennoitunut siihen, että työsuhteet ovat korkeintaan muutaman vuoden pituisia. Heille elämä on toisaalta muutakin kuin työntekoa; välillä voidaan käydä opiskelemassa tai pitää muutama kuukausi kokonaan taukoa.

– Työuran monipuolisuus on silti tärkeää alusta lähtien ja siksi kaikki työ on arvokasta. Niitä paljon puhuttuja p-hommia ei rekrytoijan silmissä ole olemassakaan, henkilöstöjohtaja painottaa.

Astu urapolullasi epämukavuusalueelle

Vastuuta on toki myös työnantajalla. Avautuvia työpaikkoja on pyrittävä täyttämään ensin oman väen keskuudesta. Lisäksi esimiesten on kuulosteltava ja rohkaistava henkilöstöä huomaamaan sisäisten hakujen ja koulutusten tarjoamat mahdollisuudet.

– Siihenkin on sopeuduttava, että osaajia lähtee joskus talosta pois. Yhteydenpitoa ei silti kannata kokonaan katkaista. Jonakin päivä paluumuuttaja voi tulla takaisin entistä pätevämpänä, Jokinen lisää.

Vaan mitkä ovat avainasioita omalla urapolulla? Kokenut HR-ammattilainen ei asiaa kauaa mieti.

Työtehtäviä kannattaa hakea ja ottaa vastaan monipuolisesti, välillä myös oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Tärkeintä on uteliaisuus ja aktiivisuus kaikkea uutta kohtaan.

Jaana Jokisen urapolku

Urapolku

– Uran varrella on tärkeää päivittää osaamistaan sekä hankkia uusia ajatuksia ja ideoita.
Nokia-vuosina sain erittäin hyvät johtamiskoulutukset. Kun aikanaan siirryin liiketoiminnasta HR:ään, kävin kahden viikon HR executive-koulutuksen alan guruihin kuuluvan Dave Ulrichin johdolla USA:ssa. Myös Postissa olen päässyt korkeatasoisiin johtamis- ja muutosjohtamiskoulutuksiin. Lisäksi olen valmentanut myös itse ja se on erittäin hyvä tapa oppia uutta.”

Website Comments

 1. Heikki Kauppi
  Vastaa

  Urapolkukuvassa vaakasuora dimensio on tietysti aika, mutta mikä on pystysuora dimensio?

  • Essi Lindqvist
   Vastaa

   Hei ja kiitos kysymyksestä!
   Pystysuoran vaihteluiden on tarkoitus kuvata urapolkua, joka on harvoin suoraviivainen. Mutkitteleva viiva tukee tätä ajatusta.
   Tarkoituksena ei suinkaan ole arvottaa työpaikkoja tai tehtäväiä sen mukaan, onko ympyrä piirretty alas tai ylös.
   Yst. terveisin Essi Lindqvist, päätoimittaja

Kommentoi