Uusimaa, yritykset, kauppakamari, suhdanne, ennuste, Ajankohtaista, Yritykset

Uudellamaalla toimivat yritykset näkevät jo valon kajoa

Uudellamaalla toimivien yritysten näkemykset tulevaisuudestaan kirkastuivat vuoden alussa. Suhdanteiden odotetaan kuitenkin paranevan vähitellen.
Essi Lindqvist
FacebookTwitterLinkedIn

Yritysten suhdannenäkymät ovat selvästi kirkastuneet Uudellamaalla.

–Mitään nopeaa nousua yrityksissä ei odoteta, näkymät ovat varovaisen optimistisia. Tilanne vaihtelee kuitenkin suuresti yrityksittäin, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälä.

Menneen talven alavireiset suhdannenäkymät teollisuudessa ja rakentamisessa pinnistivät vuoden alussa plussan puolelle. Suhdanneodotusten saldoluku oli tammikuussa +1; teollisuus- ja rakennusalan yrityksistä 20 prosenttia odottaa suhdanteiden paranemista, 19 prosenttia heikkenemistä.

–Teollisuuden tuotanto aleni Uudellamaalla taantumavuosien aikana tuntuvasti.  Tämä kehitys päättyi viime vuonna. On ilahduttavaa, että teollisuuden ja rakentamisen suhdanneodotukset ovat nyt positiivisia. Taantuman aikana tuotantokapasiteettia sopeutettiin alentuneeseen kysyntään niin, että kapasiteetti on nyt täyskäytössä 86 prosentilla vastaajista. Tämä ennakoi investointien kääntymistä kasvuun, Perälä uskoo.

Palveluala merkittävä työllistäjä Uudellamaalla

Palvelualalla saldoluku on +13; alan yrityksistä 22 prosenttia odottaa vahvistumista, 9 prosenttia ennakoi hiipumista.

–Uudenmaan tuotantorakenne on hyvin palveluvaltainen. Onkin koko Uudenmaan kehityksen kannalta merkittävää, että palvelualojen yleiset suhdanneodotukset ovat nousussa. Palvelualojen myynti on taas kasvussa, Perälä sanoo.

Vuosi 2017 alkaa siis myönteisemmän suhdannekehityksen oloissa kuin vuosi sitten, selviää myös Helsingin seudun kauppakamarin tekemän Toimialakatsauksen 4/2016 mukaan.

–Vaikkei kasvun vauhti vielä olekaan muodostunut mitenkään huimaavaksi, on positiivisia aikoja kohti miellyttävämpää kulkea kuin suunnitella sopeutustoimia supistuvaan kysyntään.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kysyi tammikuussa suhdannebarometrissaan, miten yritykset ennustavat suhdannekehitystään alkuvuoden osalta. Kyselyyn vastasi yhteensä 415 uusmaalaista teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelualan yritystä, jotka työllistävät lähes 140 000 henkeä.