Trumpin aloittama kauppasota varjostaa yritysten näkymiä Ajankohtaista, Yritykset

Trumpin aloittama kauppasota varjostaa yritysten näkymiä

Suomen talouskasvu hidastuu, mutta talous kasvaa ensi vuonnakin hyvää vauhtia. Tosin USA:n presidentin Donald Trumpin lietsoma kauppasota lisää epävarmuutta myös suomalaisten vientiyritysten markkinoilla.
Matti Remes
Matti Remes
FacebookTwitterLinkedIn

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt kiinalaistuotteille tullit, jotka koskevat 200 miljardin dollarin arvoista tuontia. Kiina on puolestaan määrännyt vastatulleja monille amerikkalaisille tuotteille.

– Toistaiseksi kauppapoliittiset toimet rajoittuvat vain pariin prosenttiin maailmankaupasta.

Uhka uusista tulleista ja tilanteen kärjistymisestä nostaa kuitenkin epävarmuutta. Arvoketjujen ja kauppavirtojen muutokset voivat häiritä kansainvälisen kaupan rytmiä, varoitti OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen kauppakamarin ja OP:n Finanssilounaalla Vantaalla.

Ulkoisia riskejä lukuun ottamatta OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen ei näe Suomen taloudessa suuria huolenaiheita lähitulevaisuudessa.

Tämä olisi huono uutinen vientimarkkinoilla toimiville suomalaisille yrityksille. Epävarmuus voi jarruttaa asiakasyritysten investointipäätöksiä, mikä vähentäisi esimerkiksi koneita ja laitteita valmistavien yritysten tilauksia.

Kotitaloudet luottavat omaan talouteensa

 Tälle vuodelle OP ennustaa Suomeen 2,8 prosentin ja ensi vuodelle 2,1 prosentin kasvua.

– Kansantuotteen kasvu jää ensi vuonna selvästi tätä vuotta hitaammaksi, mutta tahti on edelleen hyvää. Suurin riski talouden kannalta olisi vientikysynnän heikkeneminen kaupan esteiden kasvun vuoksi, Heiskanen sanoo.

Kotitalouksien luottamus omaan talouteen on säilynyt korkeana. Myönteistä virettä tukevat työllisyyden paraneminen ja ansiotasojen kääntyminen tänä vuonna entistä selvempään nousuun.

– Tämän kehityksen kääntöpuoli ovat yritysten kohonneet kustannuspaineet, jotka ovat nousseet ehkä odotettuakin enemmän.

Vuoden edetessä euroalueen talous piristynyt

Hänen mukaansa myönteisille kasvunäkymille antaa pohjaa maailmantalouden hyvän vireen jatkuminen, joskin alueelliset erot ovat kasvaneet. Yhdysvaltain talouden vahva veto näyttää jatkuvan. Myös euroalue on piristymässä vaisun alkuvuoden jälkeen.

Sen sijaan osa kehittyvistä talouksista on vaikeuksissa.

– Kiinankin talous näyttäisi hidastuvan kauppasotahuolien varjostamana.

Ulkoisia riskejä lukuun ottamatta Heiskanen ei näe Suomen taloudessa suuria huolenaiheita lähitulevaisuudessa.

– Talouskehitys kaikilla osa-alueilla on varsin tasapainoinen. Kilpailukykysopimuksen ansiosta kilpailukyky suhteessa kilpailijamaihin on parantunut. Joskin hallituksen tavoitetta kymmenen prosentin parannuksesta ei ole saavutettu.