Ajankohtaista, Yritykset

Trump voi taittaa Suomen orastavan kasvun

Suomen taloussuhdanteessa on pitkästä aikaa merkkejä paremmasta. Aktian pääekonomisti Heidi Schaumanin ja Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarisen mukaan orastava kasvu on tosiasia, mutta jatko edellyttää valoisia näkymiä myös maailmantaloudessa. Yhdysvaltain vallanvaihdon jäljiltä niitä on entistä vaikeampaa ennustaa.
Timo Sormunen
FacebookTwitterLinkedIn

Suomen taloustaivaalla kajastaa tuoreiden suhdannekyselyjen perusteella viimeinkin valoa, mutta taivaanrannassa leijuu edelleen myös pilvilauttoja. Yksi muhkeimmista liittyy Yhdysvaltojen uuteen presidenttiin Donald Trumpiin, jonka linjaukset ovat saaneet jo nyt aikaan poliittista hämmennystä ja nostattaneet vastarintaa eri puolilla maailmaa.

Yhdysvaltain äkkikäännökset askarruttavat myös Aktian pääekonomisti Heidi Schaumania ja Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarista, vaikka tilanne finanssimarkkinoilla on pysynyt toistaiseksi kohtuullisen rauhallisena.

Toki hermostuneisuus on lisääntynyt, kurssinousut taittuneet ja pelot dollarin heikkenemisestä alkaneet saada jalansijaa.

-Valinnan jälkeinen kurssinousu on nyt kuitattu. Nyt odotetaan, mikä on tuleva suunta, Schauman toteaa.

Suomen kasvu yhä veitsenterällä

Trumpin valinnan suorat vaikutukset Suomen ja Yhdysvaltain kauppasuhteisiin jäänevät kaksikon mukaan kohtuullisen vähäisiksi. Yhdysvallat on Suomen kuudenneksi tärkein kauppakumppani ja kauppa on ollut jo pitkään Suomelle ylijäämäistä.

Trendi on kuitenkin laskeva: viime vuonna ylijäämä oli noin 700 miljoonaa euroa. Ennätysvuonna 2008 sitä kertyi 2,3 miljardia.

Ekonomistien mielestä Suomen suurin Trump-riski on siinä, että hän tuo linjauksillaan ja puheillaan aivan uudenlaista epävarmuutta maailmantalouteen. Aiempaa valoisammista näkymistä huolimatta talouskasvumme on edelleen niin hentoisella oraalla, että pienikin vastatuuli voi taittaa sen takaisin maanpintaan.

Yleinen epävarmuus voi tarttua uudelleen kuluttajiin ja yrityksiin, mikä tietää paluuta vanhaan oravanpyörään ja uusien säästöjen tielle.

-Alkanut vuosi on monella tapaa ratkaiseva. Jos seuraavat 12 kuukautta pysytään positiivisella kasvu-uralla, niin sitten ollaan jo selvästi vahvemmalla pohjalla, Sami Pakarinen toteaa.

Trumpin kohdalla voi Schaumanin mukaan varautua myös toisenlaisiin yllätyksiin. Tuore investointiohjelma on melkoinen elvytysruiske Yhdysvaltain taloudelle ja Trump voi tehdä uusia avauksia myös Venäjän suuntaan.

-Jos maiden välisiä vientipakotteita puretaan, se voi virkistää uudelleen myös Suomen idänkauppaa. Poliittisesti kysymys on kuitenkin vaikea, sillä EU on sitoutunut Venäjä-pakotteisiin todella tiukasti, Schauman muistuttaa.