Taksipalvelut, taksiliikenne, helpottaa taksialalle tuloa ja lisää taksivoimijoiden vapautta, asemapaikkajako, vapaa hinnoittelu Ajankohtaista

Taksipalvelut monipuolistuvat Helsingin seudulla

FacebookTwitterLinkedIn

Taksialan tiukka sääntely esti pitkään palvelujen kehittämisen ja toiminnan tehostamisen yrityskokoa kasvattamalla. Kysymys on kuitenkin elinkeinosta muiden joukossa, eikä mitään kunnollisia perusteita kilpailun rajoittamiselle ole ollut. Aiemmat sääntelyn väljentämisyritykset ovat kilpistyneet alan voimakkaaseen vastustukseen ja poliittisen uskalluksen puutteeseen. Onkin erinomaista, että taksitoiminta saadaan lopulta normaalin markkinatalouden piiriin. Se on hatunnoston arvoinen suoritus nykyiseltä liikenne- ja viestintäministeriltä, toteaa Helsingin seudun kauppakamarin maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö Tiina Pasuri.

Uudistuksen myötä poistuu muun muassa epätarkoituksenmukainen pääkaupunkiseudun asemapaikkajako, joka aiheutti taksien tyhjänä ajoa lentoaseman ja Helsingin välillä.

– Pääkaupunkiseutu muodostaa toiminnallisesti yhden talous- ja liikennealueen, jossa kuntarajoilla ei asukkaiden tai yritysten kannalta katsottuna saa olla liikkumista tai kilpailua rajoittavaa vaikutusta. Esimerkiksi kuntarajojen yli tapahtuva joukkoliikenne on jo yli 30 vuoden ajan katsottu järkevimmäksi hoitaa yhtenä kokonaisuutena. Heinäkuun alusta lähtien taksit voivat ottaa kyytejä mistä tahansa, Pasuri kertoo.

Taksilupien määräsääntelystä luovutaan, joten jatkossa taksiliikennettä voi harjoittaa kuka tahansa lupaehdot täyttävä toimija. Muutoksen myötä taksialalle saadaan lisää toimijoita ja monipuolisempia palveluita. Tämä hyödyttää erityisesti Helsingin seutua, jossa on paljon potentiaalisia asiakkaita ja kysyntää erilaisille palveluille. Taksipalveluiden lisääntymisen myötä saadaan helpotusta kaikkein vilkkaimman kysynnän aikoina, kuten pikkujoulusesonkina ja vuodenvaihteessa.

Myös hintasääntelystä luovutaan.

– Vapaa hinnoittelu aiheuttanee aluksi hämmennystä ja sekaannuksia, mutta ei ole mitään syytä epäillä, etteivätkö toimintatavat pian vakiintuisi ja asiakkaat tottuisi uuteen järjestelmään, Pasuri uskoo.