Syyskuun #kybersää oli pilvinen 1 Ajankohtaista, Yritykset

Syyskuun #kybersää oli pilvinen

Syyskuussa nähtiin vakavia haavoittuvuuksia sekä tietomurtoja suuriin kansainvälisiin yrityksiin. Kotimaassa vakava palvelunestohyökkäys häiritsi tietoliikenneyhteyksiä Ahvenanmaalla.
FacebookTwitterLinkedIn

Syyskuussa Ahvenanmaahan kohdistui sarja palvelunestohyökkäyksiä, jotka olivat suuria ja pitkäkestoisia. Hyökkäykset vaikuttivat useiden palveluiden toimintaan. Samanaikaisesti oli käynnissä Ruotsin isännöimä Aurora-sotaharjoitus ja Venäjän Zapad-sotaharjoitus.

Lisäksi Kelaa vastaan tehtiin jälleen palvelunestohyökkäyksiä, jotka aiheuttivat kuitenkin vain pieniä häiriöitä. Etelä-Suomen Media lehtien verkkosivut olivat nurin useita tunteja palvelunestohyökkäyksen vuoksi.

kybersää, viestintävirasto, kyberturvallisuuskeskus, haittaohjelma, palvelunestohyökkäys, vakoilu, tietoturva, tietoturvamuto

Huijausyritykset kesän jälkeen selvässä kasvussa

Poliisina esiintyvät huijarit yrittävät edelleen saada tietoonsa uhrien tunnuksia sähköpostiviestien avulla. Tietoja yritetään kalastella Nordean, Danske Bankin, Aktian ja S-pankin sekä verottajan nimissä. Myös PayPal- Dropbox- ja Apple ID -tunnuksia on udeltu.

Myös haittaohjelmien tarttujat ovat liikkeellä. Avastin CCleaner-ohjelmistoon ujutettiin haittaohjelma, joka tarttui ohjelmistopäivityksen yhteydessä miljoonille kuluttajille.

Syyskuussa havaittiin vakavia haavoittuvuuksia

Vakava haavoittuvuus löytyi Apache Struts -palvelinohjelmistosta, mitä on hyödynnetty palvelinten tietomurroissa. Myös Dnsmasq-ohjelmistosta löytyi vakava haavoittuvuus, jonka avulla hyökkääjä voi muun muassa saada konteensa koneen haltuun.

Lisäksi Viron sähköisistä henkilökorteista on löytynyt tietoturvahaavoittuvuus.

Tilaa tuore #kybersää-katsaus sähköpostiisi

#kybersään laatii joka kuukausi Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, joka myös tiedottaa

 

Voit tilata ajankohtaisen katsauksen kerran kuukaudessa:

kybertietomalli@helsinki.chamber.fi