Mistä asiakirjanäyttöä ulkomaisiin hankintakilpailuihin? Ajankohtaista

Sote-uudistus kaipaa lisää kilpailua ja valinnanvapautta

Hallituksen lakiesityksessä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä esitetään, että sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan viiden suuralueen johdettaviksi ja nykyisen kunta- ja sairaanhoitopiiriverkoston tuottamiksi. Julkisen sektorin kestävyysvajetta tällä ei ratkaista.
Marko Silen
FacebookTwitterLinkedIn

UUDISTUSTA ON markkinoitu yhtenä päähankkeena, jolla pienennetään julkisen sektorin kestävyysvajetta. Tällä ehdotuksella tavoite ei toteudu; koko lakiehdotuksessa ei ole merkittäviä tehostamiskeinoja sote-palvelujen tuottamiseen halvemmalla tai tehokkaammin.

Päinvastoin: uudistus sementoisi nykyisen tuotantorakenteen ja toisi uuden hallinnontason entisten päälle. Tähän asti yritykset ja kolmannen sektorin palveluntarjoajat ovat voineet edes kuntakohtaisesti neuvotella yhteistyöstä palvelujen tuottamisessa. Jatkossa tämäkin vaikeutuisi. Voimakkaasti nousussa olevalle trendille kuntalaisen eli asiakkaan valinnanvapaudesta uudistus toisi takapakkia.

Elinkeinoelämän on keskitettävä toimenpiteensä siihen, miten uudistuksen sisään saadaan lisää kilpailua palveluntuottajien kesken, ja asiakkaalle valinnanvapautta palveluntuottajan valinnassa. Vain tätä kautta sote-palvelujen tuottamiseen voidaan saada lisää tehokkuutta ja uusia innovaatioita.