Perusarvot kunniaan - myös työyhteisössä Ajankohtaista, Yritykset

Perusarvot kunniaan – myös työyhteisössä

Viisaus, rohkeus, kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus olivat antiikin Kreikan perushyveitä. Kolumnistina ja pappina tunnetun Jaakko Heinimäen mukaan ne kelpaavat arvopohjaksi myös työpaikalla.
Timo Sormunen
FacebookTwitterLinkedIn

Työelämä on vuosituhannen vaihteen jälkeen muuttunut kiihtyvällä vauhdilla. Takavuosien unelma-ammatit, pitkät uraputket ja eläkevirat ovat vaihtuneet monessa työyhteisössä epävarmuuteen, jatkuvaan muutokseen ja kehittymisen pakkoon.

Samalla myös työelämä on yksilöllistynyt. Sitoutuminen yhteen työnantajaan on monessa kohtaa historiaa. Ketterimmät kiipeävät uraportaita työpaikasta ja toimialasta toiseen. Palkka, sopivan haastavat tehtävät ja kehittymismahdollisuudet ovat tässä kohtaa tärkeitä kriteerejä.

Samalla mietitään kuitenkin entistä enemmän myös sitä, kuinka hyvin työnantajan ja työyhteisön toimintatavat ja arvot istuvat omaan ajatusmaailmaan. Jos ne eivät kohtaa, aletaan sisäisen sinnittelyn sijaan miettiä maiseman vaihtoa.

Korulauseiden rinnalle konkretiaa

Työyhteisöjen arvomaailma on saanut mietteliääksi myös Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittajana, kolumnistina ja pappinakin tunnetun Jaakko Heinimäen. Hän muistuttaa, että arvokeskustelussa on lopulta kyse arkielämän muutamista perustotuuksista, jotka eivät ole muuttuneet vuosituhansien saatossa juuri mihinkään.

– Jo antiikin Kreikassa arvostettiin viisautta, rohkeutta, kohtuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Ne ovat täysin päteviä ohjeita edelleen, hän muistuttaa.

Jokaisen työyhteisön tulisikin määritellä hyveet yhdessä, koska niiden kautta muokkautuvat myös arvot ja toimintatavat. Samalla Heinimäki painottaa konkreettisuuden merkitystä.

Monella työpaikalla on voitu yhteisissä kehitysseminaareissa laatia komealta kuulostavia arvolauseita. Samalla jää kuitenkin usein miettimättä, mitä ne tarkoittavat käytännössä ja kuinka ne viedään oikeasti työpaikan ja työntekijöiden arkeen.

Ja mikä vielä tärkeämpää: seisooko johto aidosti niiden takana.

– Esimerkiksi oikeudenmukaisuus on helppo kirjata yhdeksi avainarvoksi koko yritykselle. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että se tosiaan toteutuu jokaisen työntekijän näkökulmasta, Heinimäki muistuttaa.

Hiljaisuus on huono enne

Mistä sitten aistii, että työyhteisön arvopohja ja yhteisöllisyys ovat rapistumassa? Sielunpaimenen mukaan hyvinkin helposti, kun vain pitää silmät ja korvat auki.

– Yleinen innostus ja yhdessä tekemisen meininki alkaa hiipua. Alkaa tulla pientä kyräilyä, syntyy kuppikuntia ja on aiempaa hiljaisempaa, Heinimäki listailee.

Entä millaisin askelin tästä eteenpäin? Jos ovat elämän perushyveet antiikin ajoilta, niin ikää on myös toisella Heinimäen suosittelemalla rohdolla.

– Kohtele muita, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan. Siitä on hyvä aloittaa, hän vakuuttaa.

Jaakko Heinimäen Arvon porukka -kirjan julkistustilaisuus 5.12.2018